Ultimate Universe News #38

De csitt! Hallga! Ez bizony… kétségkívül az Ultimate Universe News 38. kiadásának hangja! Örömujjongás, tapsvihar, vidám kurjongatások zengik be a világot, miközben én, szokásos kísérőtök ebben a csodás összefoglalóban, ismertetem szerényen és halkan a tartalmat. Az ULTIMATE SPIDER-MAN szekció lesz persze most is a nyitórészleg, és bemutatom benne nektek a sorozat legfrissebb, 10. számát, majd részletesen elemzem is azt. De előre szólok, hogy a hozzám hasonló Kitty Pryde-rajongók szíve meghasadhat közben… Aztán jön az ULTIMATE AVENGERS, amelyben máris, igen, máris beszámolhatok nektek a 2. kötet közelgő 2. számáról egy előzetessel. Az új Hulk színre lép! A hab a tortán, vagy a pont az I-n, vagy amit akartok pedig az augusztusi előzetesek és az áprilisi eladási adatok lesznek, szóval egy szavatok sem lehet! Mindenki megtalálhatja majd azt, amire vágyik! Csak itt, csak most.

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

ÚJ MEGJELENÉS

Egyik szemem sír, a másik nevet. Annak mindenképp örülök persze, hogy megjelent az Ultimate Spider-Man 10. száma, annak pedig még inkább, hogy a Tainted Love 2. fejezetében egyértelműen Kitty Pryde kapta a főszerepet. Végre látjuk „működésben” a kegyetlen mutánstörvényt, amikor kormányügynökök akarják elráncigálni Kittyt a saját osztályából tanítás közben. Az, hogy ez aztán milyen reakciót vált ki a lányból… Nos, azon már lehet vitatkozni, hogy mennyire hihető, de szerintem rendben van. Kitty mindig is az egyik legemberibb karakter volt az Újvilágban, akivel bárki könnyen azonosulhatott. Nem véletlenül szeretem én is őt annyira, és amikor most megmutatja a sötét oldalát… hát, attól sír az egyik szemem. Fáj így látnom őt, na.

ULTIMATE SPIDER-MAN #10
Fejezetcím: Tainted Love (2. rész)
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente

Vége a dalnak Kitty Pryde kisasszony számára, amikor a hatóságok megrohamozzák az iskoláját, hogy magukkal vigyék őt. Vajon csendben távozik majd, vagy Peter Parker és csodálatos barátai segítenek neki, hogy megússza a dolgot? A válasz nem is olyan egyértelmű! Ki ne hagyjátok a méltán népszerű sorozat legújabb fejezetét!

Maniac értékelése:
Amerikai kritikák átlaga:

A fenti kis bevezetőm után bizonyára érthető, miért nem tudtam egyszerűen több buborékot adni erre a számra. Kövezzetek meg nyugodtan az elfogultságomért Kitty irányába, de amikor ilyen borzalmakon kell átesnie, azt nem viselem jó szívvel. Azt meg végképp nem, hogy ismét összejött… Na jó, ezt már csak a lenti elemzésben fejtem ki! (És egyébként Lafuente stílusát sem tudtam még mindig megkedvelni teljesen.)

ELEMZÉS

Figyelem!!! Mind közül ez a részleg tartalmazza a legtöbb spoilert!!! Én szóltam!!!

Ezúttal semmi Póknő, csak Pókember és barátai, valamint a mutánstörvénytől bevadult Kitty Pryde. Bár szerelem most is van, és illik rá a tainted jelző szerintem rendesen… Nézzük!

Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak: Kitty bedurvult. Ott kezdődött az egész ugye, hogy a saját iskolájában, fényes nappal, egy óra közepén, az osztálytársai előtt akarták őt elhurcolni a kormányügynökök a mutánstörvényre hivatkozva. Hogy miért csak most, és miért pont ekkor jöttek, az még rejtély – de az biztos, hogy Kitty nem akar velük menni, ami érthető. Aztán szó szót követett, és Kong hős lovagként jól lekevert egyet az egyik ügynöknek. Előkerültek a fegyverek, és totális pánik alakult ki, amit aztán Kitty végül úgy oldott meg, hogy saját magát és Kongot is anyagtalanná tette, majd szépen átsiklottak a padlón egyenesen a föld alatti csatornarendszerbe. Odalent pedig a két fiatal ismét egymásra talált, és csókot váltottak egymással, mert Kittynek nagyon bejött, hogy Kong így megvédte. Rrrrhhhh… Jó. Erre majd Kongnál visszatérek, mert Kittynél csak ezután jöttek a durva dolgok. Felkapta a vörös álruháját, és hazasietett házukhoz, ahol persze már a tévések és újságírók csak rá vártak. Gyorsan terjedtek a hírek az iskolai botrányról, és hogy egy mutáns megint bajt kavart. Kitty ettől már végképp elborult, és rátámadt az összegyűlt emberseregre. Na, ekkor érkezett meg a helyszínre Pókember, Fáklya és Jégember, és hamar rájöttek, hogy Kitty lapul a vörös csuklyás maszkja mögött, ezért megpróbálták lenyugtatni. Nem sok sikerrel. Kitty dühében még a sz… szuszt is kiverte belőlük, és régi barátai ellen fordult, mondván, hogy ők is ellene vannak, hogy ők is a mutánsgyűlölő emberek pártját fogják, és különben is: Magnetónak igaza volt. Ajjaj, ez bizony kemény elszólás a média képviselői előtt… A leányzó a csata után újból a csatornába ereszkedik, és ott is marad, bosszúszomjasan és dühösen az egész világra… Kitty Pryde – mutáns terrorista és gonosztevő. Ettől… vérzik a szívem, barátaim.
Személyazonossága: Közismert
Foglalkozása: Bűnöző, szökevény diák
Új kapcsolatai: Kong Harlan – szerelem, Peter Parker / Pókember – ellenséges viszony, Johnny Storm / Fáklya – ellenséges viszony, Bobby Drake / Jégember – ellenséges viszony
Különleges képességei / felszerelése: Végre világossá vált, honnan szerezte új erejét Kitty. Hosszú hónapokon át gyakorolt, mire rájött, hogy anyagtalanná váló képességét „fordítva” is tudja alkalmazni, azaz emberfeletti keménységű és szilárd is lehet a teste. Ilyen állapotában bivalyerős ütéseket és rúgásokat tud bevinni ellenfeleinek.

Kong Harlan: Kong a sorozat újraindulása óta meglehetősen jelentéktelen karakter volt, és szépen meghúzódott a háttérben új, emós-punkos stílusával. És ez így volt jó. Most azonban, amikor szívszerelmét, Kittyt el akarják vinni a kormányügynökök, egyből ugrik, és lekever egyet az egyiknek. Hogy ez mennyire volt hősies vagy ostoba, azt mindenki döntse el maga, de szerintem inkább az utóbbi, és csak súlyosbította a helyzetet. Na jó, legalább Kitty kimenti őt a grízből, mielőtt elvezetnék, és mindkettejüket anyagtalanná téve a föld alatti csatornákban kötnek ki. Ekkor kezdett el kerülgetni a rosszullét, mert Kitty annyira elérzékenyül Kong hősies tettétől, hogy megcsókolja, és a két fiatal ismét összejön. Pedig már komolyan reménykedtem, hogy kikerül a képből ez a nagydarab, számomra annyira érdektelen melák… de hát biztos sokan vannak, akik szeretik őt, úgyhogy legalább ők jól jártak. Továbbra sem teszek le arról, hogy Kitty sokkal jobbat érdemel, és az Újvilág eddigi legjobb párosítása eddig Kitty és Peter voltak – és a fenébe is, TUDOM, hogy még össze fognak jönni egyszer, mielőtt nagypapa korba lépnék! Így kell hogy legyen! Egyébként hová tűnt vajon Kong a szám második felében, amikor Kitty tombolni kezd a házuknál? Mert sehol sincs…
Foglalkozása: Szökevény diák
Új kapcsolatai: Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak – szerelem

Peter Parker / Pókember: Ez ugyan az ő sorozata, most mégsem Peter van a központban, bár fontos szerepe van természetesen ezúttal is. Próbálja ésszerűen kezelni a helyzetet az osztályteremben, amikor Kittyért eljönnek a kormányügynökök, és senkinek nem engedi, hogy harcba bocsátkozzon velük – persze Kong úgyis eltolja az egészet, amikor lekever egyet az egyik ügynöknek, szóval már mindegy. Aztán meggyőzi Kittyt, hogy meneküljön, és ő így is tesz Konggal együtt. Aztán jöhet a kupaktanács otthon, ahol Peter Johnnyval és Bobbyval úgy dönt, hogy elmennek Kittyék házához, hátha ott lesz a lány. És ott is van: vörös csuklyásként épp a ház előtt összegyűlt tévéseket és újságírókat támadja. Valahogy muszáj megfékezni, ezért a három srác harcba bocsátkozik vele, de Kitty újonnan felfedezett erejével mindhármukat rendesen elveri. Ez azért elég kínos rátok nézve, fiúk… Persze az is igaz, hogy visszafogták magukat egykori barátjuk ellen. Amikor aztán Kitty ismét a csatornába menekül, már hiába próbálják megállítani, a lány eltűnt. Ez bizony szomorú és drámai zárása volt a fejezetnek, és kérdéses, megjavulhat-e valaha is a viszony a fiúk és Kitty között…
Új kapcsolatai: Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak – ellenséges viszony

Johnny Storm / Fáklya: Johnny tüzes természetével persze azonnal a tettek mezejére lépett volna, amikor Kittyért eljöttek az ügynökök, de Peter visszafogta, hogy nehogy felfedje valódi kilétét, vagy még rosszabbá tegye a helyzetet. Így aztán csak tétlenül nézi, ahogy Kitty és Kong távoznak, majd otthon, Peteréknél megbeszélik, hogy Pókemberként, Fáklyaként és Jégemberként elmennek Kitty házához. És igen, vörös csuklyásként ott a tomboló lány, akit bizony meg kell állítani, de még Johnny sem tud sokat tenni ellene. A tűztámadások egyszerűen átmennek Kittyn, meg hát valószínűleg azért a fiú is visszafogja magát. Nincs mit tenni akkor sem, amikor a leányzó ismét kereket old a csatornán keresztül, és Johnny látja, hogy veszett ügy az egész, ezért inkább hagyja is. Ez van.
Új kapcsolatai: Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak – ellenséges viszony

Gwen Stacy: Gwennek most nincs túl sok szerepe, de az a kevés is még szimpatikusabbá tette őt a szememben. Peter mellett ő a másik az osztályban, aki az eszére hallgat, mikor megjelennek a kormányügynökök, és nem engedi Johnnynak vagy Bobbynak, hogy közbeavatkozzanak. Ő is jól tudja, hogy bármilyen tettlegességgel csak tovább fajulna a helyzet, ahogy Peter is. Jól van, kislány, jól van. Egyre jobban tetszik, hogy összejöttél Peterrel, szépen kiegészítitek egymást még krízishelyzetben is. Odahaza aztán tovább győzködi Johnnyt és Bobbyt, hogy helyesen cselekedtek, amikor nem avatkoztak bele a dologba, de a fiúk azért megegyeznek, hogy Kitty házához ellátogatnak. Rendes csajszi ez a Gwen, de komolyan. Barátja volt barátnőjéért is ennyire aggódik, és segítene neki, ahol és amikor csak tud. Ha már Kitty nincs, akkor jó egy ilyen társ Peter mellett.

Mary Jane Watson: Ez a fejezet nemcsak arról győzött meg, hogy még jobban gyűlöljem Kongot, hanem arról is, hogy még jobban gyűlöljem MJ-t is. Máris mondom, miért: Az ügynökök felbukkanásakor még tök frankón viselkedik, ő is csillapítja a fiúkat, akik közbe akarnak avatkozni, hogy ne tegyék. Egyetért Gwennel és Peterrel, hogy csak rosszabb lenne a helyzet. Ez eddig rendben is van. Mind tudtuk, hogy nem kedveli Kittyt, amiért együtt volt Peterrel egy időben, de azért ő sem akarhat ilyen szörnyű sorsot a lánynak. Vagy mégis…? A fejezet utolsó oldalán kiderül, hogy az egész esetet Kitty és az ügynökök között felvette egy kis kamerával, és az iskolai hírszerkesztő kollégájának, Jessica Jonesnak mutatja épp a jelenetet. Jessica persze kapva kap az exkluzív felvételen, és mindenképp le akarja adni – ám ha MJ ebbe beleegyezik, akkor még nagyobb görény, mint eddig gondoltam. Már az is sok, hogy nem törölte azonnal a felvételt, és hogy Kitty szenvedéséből akar hírnevet szerezni magának. Pfuj.

Bobby Drake / Jégember: Bobbyt is elég érzékenyen érinti Kitty ügye, több szempontból is. Egyrészt ugye ő is mutáns, és ha ez kiderülne, ő is hasonló sorsra jutna, mint most a lány. Másrészt Kitty és ő mégiscsak csapattársak voltak, az X-Men tagjai, és egy rövid ideig még jártak is, így csak természetes, hogy segíteni szeretne neki. Az osztályteremben azonban nem sokat tehet, hogy le ne bukjon, így kénytelen később cselekedni csak, és Pókemberrel és Fáklyával elmenni Kittyék házához. Megdöbbenve tapasztalja ott, hogy Kitty mennyire eldurvult a vörös csuklyásként, és hiába próbálja lenyugtatni barátját, az többször is – szó szerint – darabokra töri őt. Kitty új ereje meglepi Bobbyt, de az még inkább, ahogy teljesen kifordul önmagából, és ellenségeiként tekint immár a három fiúra – még a szintén mutáns és egykori csapattárs Jégemberre is. Úgy érzi, elárulták mind, ezért ott hagyja őket, és a három srác semmit sem tehet érte egyelőre… Most jól jönne az öreg Charles Xavier vagy Rozsomák segítsége…
Új kapcsolatai: Kitty Pryde / Vörös csuklyás alak – ellenséges viszony

May Parker: May néninek bizony most egyetlen szava sincs, csak némán vesz részt a fejezet közepén lezajló szülői értekezleten az iskolában. Az igazgató nyilván összehívta a szülőket a Kitty-eset után, és durván közli velük a véleményét. Mélyen elítéli a társadalmat, amiért az ártatlan fiatalokat így üldöztetik, csak mert mutánsok, és fél, hogy az iskolában egyetlen gyerek sem lehet biztonságban, ha a kormány emberei bárkit bármikor elvihetnek, akire a gyanú árnyéka vetül. Mayt persze eléggé megrendíti ez, lévén az unokaöccse és a két befogadott fiú, Johnny és Bobby is titkolják valódi kilétüket mindenki előtt az iskolában. Ha ők is bajba kerülnének, azt May néni biztosan nem bírná ki… Ezután az igazgató látványosan felmond, és otthagyja az értekezletet. Kérdéses, hogy akkor most ki veszi át az iskola igazgatói székét, és hogy az illető hogy áll majd a mutánsokhoz. Remélem, nem valami olyasmi lesz a következő fordulat, hogy May néni lesz az új igazgató, mert láthatóan nagyon megérintette a leköszönő igazgató beszéde…

Jessica Jones: Jessica Drew ugyan most nem szerepel, de itt van helyette egy másik Jessica! Az iskolai hírszerkesztő szinte nyálcsorgatva veti rá magát Mary Jane exkluzív felvételére Kitty Pryde esetéről a kormányügynökökkel, és alig várja, hogy leadhassák valahol. Biztosítja MJ-t, hogy egy ilyen videóval bármilyen főiskolára könnyen bejuthat, és egycsapásra hírnevet szerezhet magának a híradós szakmában. Hogy MJ mit tesz majd, az a jövő zenéje, de azzal, hogy a felvételt megmutatta Jessicának, már eleve nagy hibát követett el, hiszen ő nem az erkölcsi érzékéről volt híres eddig sem. Nem fogja hagyni, hogy ez a sztori kicsússzon a kezei közül, és ha megkaparintja, akár még MJ engedélye nélkül is leadja, az tuti, így megalázva végképp Kittyt mindenki előtt. Én inkább őt raknám Kong mellé párnak, olyan szépen kiegészítenék egymást a fekete, emós stílusukkal. Meh.

Ezzel zárom a számomra igen-igen szomorú 10. fejezet elemzését, és csak remélni merem, hogy hamar véget ér ez a Kitty-krízis, hogy újból vidámabb hangvételben írhassak a sorozatról. Peace.

ELŐZETES

Ám mielőtt még tovább lapoznátok, lássuk az augusztusi, szerencsés 13. szám előzetesét! A borító nagyon rideg, és szerintem mindenki kedvet kap majd rá a kedvcsináló elolvasása után!

ULTIMATE SPIDER-MAN #13
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: David Lafuente
Borító: David Lafuente
Várható megjelenés: 2010. augusztus 11.

Ezt nem lehet másként megfogalmazni: ebben a számban Pókember eddigi élete gyakorlatilag… romba dől. Teljesen és végérvényesen. Ti se hagyjátok ki ezt a fejezetet ebből a sorozatból, amelyet a kritikusok és a rajongók az egekig magasztalnak, és amelyben Brian Michael Bendis és David Lafuente újra a feje tetejére állítanak mindent, amit csak tudnak!

Pókember (vagy a Kaméleon?) egy böszöm nagy fegyverrel egy rakás pénz között… Hát, szuperhősködés ide vagy oda, én azért felmarkolnék párat azokból a csábító zöldhasúakból! Ti nem?

Oldalak: 1 2 3