Ultimate Universe News #20

Sokat gondolkoztam, mivel tegyem kicsit tartalmasabbá az idei első UUN-t, aztán a legkézenfekvőbb megoldás mellett döntöttem: egy rövid, de velős kis összefoglalót írok nektek a tavalyi év (számomra) legemlékezetesebb újvilági pillanatairól. Akit érdekel a személyes véleményem, az olvasson tovább, akit meg nem… hát, annak most mást nem tudok felajánlani.

Elsőként tekintsünk kicsit vissza, hogy milyen újvilági kiadványokkal is örvendeztették meg a nagyérdeműt a tengerentúlon tavaly:

Január
Ultimate Spider-Man #130 – Ultimatum (2. rész)

Február
Ultimate Spider-Man #131 – Ultimatum (3. rész)
Ultimate Fantastic Four #60 (sorozatzáró szám) – Ultimatum (3. rész)
Ultimate Wolverine vs. Hulk #1 (új kiadás!)
Ultimate Wolverine vs. Hulk #2 (új kiadás!)

Március
Ultimate X-Men #100 (sorozatzáró szám) – Ultimatum (3. rész)
Ultimatum #3
Ultimate Wolverine vs. Hulk #3

Április
Ultimate Wolverine vs. Hulk #4
Ultimate Wolverine vs. Hulk #5

Május
Ultimate Spider-Man #132 – Ultimatum (4. rész)
Ultimate Wolverine vs. Hulk #6

Június
Ultimate Spider-Man #133 (sorozatzáró szám) – Ultimatum (5. rész)
Ultimatum #4
Ultimatum – Spider-Man: Requiem #1

Július
Ultimatum #5
Ultimatum – Spider-Man: Requiem #2

Augusztus
Ultimate Spider-Man #1 (új sorozat) – The New World According to Peter Parker (1. rész)
Ultimate Avengers #1 (új sorozat) – The Next Generation (1. rész)
Ultimatum – X-Men: Requiem
Ultimatum – Fantastic Four: Requiem

Szeptember
Ultimate Spider-Man #2 – The New World According to Peter Parker (2. rész)
Ultimate Avengers #2 – The Next Generation (2. rész)
Ultimate Armor Wars #1

Október
Ultimate Spider-Man #3 – The New World According to Peter Parker (3. rész)
Ultimate Avengers #3 – The Next Generation (3. rész)
Ultimate Armor Wars #2

November
Ultimate Spider-Man #4 – The New World According to Peter Parker (4. rész)
Ultimate Avengers #4 – The Next Generation (4. rész)

December
Ultimate Spider-Man #5 – The New World According to Peter Parker (5. rész)
Ultimate Armor Wars #3

Nem volt unalmas ez az év az Újvilágban, az biztos… Az Ultimatum 2009 első felében mindent elsöpört, hősök és gonosztevők egész hada halt meg, csapatok oszlottak fel, országok semmisültek meg – és két régi, nagy sorozat is megszűnt az Ultimate X-Men és az Ultimate Fantastic Four személyében. Az Ultimate Spider-Man jelentősen átalakult új rajzolóval, jókora időugrással, új szereplőkkel, de nem új Pókemberrel, amivel sokáig rémisztgettek minket. Az egy évig hanyagolt The Ultimates járt a legjobban, mert gyakorlatilag az egy sorozatból kettő lett: Mark Millar vitte tovább a csapat egyes tagjaival és sok új szereplővel a sztorit az Ultimate Avengers oldalain, Jeph Loeb pedig idén kezdi majd a New Ultimates című sorozatát egy vadonatúj Különítménnyel. Persze, az egyik Bosszú Angyalai, a másik meg Különítmény, de attól ez a kettő sorozat egyértelműen ugyanabból a címből nőtt ki. És természetesen minisorozatok és különszámok is voltak 2009-ben, melyek közül nyilván az Ultimatum volt a legfontosabb és a legnagyobb vitákat kavaró. Ilyen jellegű, az egész Újvilágot összefogó crossover még nem volt Ultimate-vonalon, és szerintem most jó ideig nem is lesz…

És akkor most röviden elmondanám, nekem mik jöttek be a leginkább tavaly.

Legjobb sorozat: Ultimate Spider-Man
Nem is kérdés. Bendis mester mindig pontosan, rendre megírja a számokat, soha nem késik (az Ultimatum miatt csúszott először a megjelenés, de az nem Bendis hibájából történt), és minden hónapban minőségi, szórakoztató történetre lehet számítani szép rajzokkal. A másik több számot megélt sorozat tavaly, az Ultimate Avengers máris több hónapnyi csúszást szenvedett el, és még nem jelent meg belőle túl sok szám ahhoz, hogy felvehesse a versenyt Bendis „gyermekével”.

Legjobb minisorozat: Ultimate Wolverine vs. Hulk
Éveket kellett rá várnunk, de végül csak elkészült Damon Lindelof és Leinil Francis Yu ezzel a kis gyöngyszemmel! Ahelyett, hogy Rozsomák és Hulk hat számon át gyepálták volna egymást, Lindelof ravasz kis történetet kanyarított az összecsapás köré, sok-sok időugrással tarkította a sztorit, behozta Amazont az Újvilágba, és olyan mellékszereplőket is pakolt még a számokba, mint Nick Fury, Jennifer Walters vagy az Alkotó. Mindehhez még jó adag morbid humort is kavart, és kész is a mestermű! Csak ne lett volna ez a borzalmasan hosszú késés a megjelenéssel…

Legjobb író: Brian Michael Bendis
A „Legjobb sorozat” kategóriában leírtak miatt. Az egyetlen újvilági író, aki még sosem késett semmivel, tartja a magas színvonalat minden képregényében, és rengeteg címen tud dolgozni egyszerre. Az Ultimate Spider-Man számaival és a két Requiem-különszámmal magasan ő tett le a legtöbbet az asztalra tavaly (is). Volt egy időszak, amikor nagyon nem szerettem, de szerencsére azóta jobb belátásra tértem őt illetően. Tényleg megérdemli.

Legjobb rajzoló: David Finch
Itt már sokat filóztam… Versenyben volt még Finch mellett Carlos Pacheco, Leinil Francis Yu és Stuart Immonen is, de hosszas nézelődés után nekem bizony Finch rajzai jönnek be a legjobban. Aki nem szereti őt, az ne vessen meg. Tudom, hogy sok szereplő arca ugyanolyan nála, a karakterei néha irrealisztikusan kigyúrtak, nem is beszélve a női szereplők elképesztő mellméreteiről, de hát ez van… Az ő rajzai fogtak meg a legjobban még ezzel együtt is. Gyönyörű, kidolgozott, részletgazdag oldalakat láttam tőle az Ultimatum számaiban, és ő lett a nyerő.

Legjobb karakter: Kitty Pryde
Höhö. Ismertek már jól, tudjátok, hogy ő az abszolút favoritom, amióta csak felbukkant az Újvilágban, és ez mit sem változott tavaly. Nagyon jót tett neki, hogy az Ultimate Spider-Man szereplője lett, meglehetősen sok szerepe is van, úgyhogy hajrá, Kitty, előre! Remélem, idén még több sorozatban viszontláthatlak majd! Egyébként a Póknő és a Vörös Koponya is egész tetszenek, talán őket tenném meg második és harmadik helyezettnek.

Hm… Mit is mondhatnék még? Talán erről az egész Ultimatum-mizériáról… Megmondom őszintén, az alapötlet nem volt rossz, tényleg fel kellett rázni valahogy az Újvilágot, de a kivitelezés sajnos nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Azt aláírom, hogy az eladási listákon nagyon jól teljesített ez a mini, jobban, mint bármilyen más újvilági sorozat az elmúlt időszakban, de azért oda kellene figyelnie Loebnek, mit ad ki a kezei közül, mert lassan, de biztosan elveszíti majd minden olvasóját… Szerintem. Aztán ki tudja, mi lesz itt idén a két új sorozatával…

Mindegy, az Ultimatum lezárult, új korszak vette kezdetét, új sorozatok várnak ránk idén is, és reméljük, hogy az eladási adatok is szebbek lesznek majd, mint tavaly, mert Bendis és Millar a remek sztorijaikkal egyelőre nem tudták beérni Loeb apót. Vajon feljebb tud majd törni az Ultimate Spider-Man vagy az Ultimate Avengers? Vagy lenyomja őket végleg a New Ultimates és az Ultimate X? Esetleg egy minisorozat tör majd nem várt babérokra? Milyen esélyei vannak egyáltalán az Újvilágnak a klasszikus Marvel-címek és a DC sorozatai ellen? Az biztos, hogy a tehetségüket már többször bizonyított írók és rajzolók dolgoznak az Ultimate-címeken jelenleg is, és ha odafigyelnek, és ami a legfontosabb, hogy betartják a megjelenési határidőket, akkor nem lehetne nagy baj. Elvileg.

Nos? Mindenki elégedett az idei év első UUN-jével? Ha igen, ha nem, ennyi volt erre a hétre, és immár csak azon kötelességemnek kell eleget tennem, hogy felhívjam a figyelmeteket az Ultimate Marvel 4.0 fórumra, valamint hogy elbúcsúzzak a jövő heti viszontlátásig. Sziasztok!

Oldalak: 1 2