Ultimate News Special #4

ITT A NEGYEDIK ÉS EGYBEN UTOLSÓ ULTIMATE NEWS SPECIAL!!! Mivel a téma ezúttal a The Ultimates lesz, ezért stílusosan ez az összefoglaló is kicsit késve érkezett a többihez képest. Ti, akik legalább annyira rajongotok az Újvilágért, mint én, bizonyára jól ismeritek a The Ultimates, azaz magyarul A Különítmény ügyes-bajos dolgait. Furcsa egy negyedik sorozata ez az Újvilágnak. Minek is nevezzük? Havilap semmiképp sem lehet, mert a képregény-történelem egyik legtöbbet késett számairól van itt szó. A sok-sok év alatt mindössze 13+13+5 szám jelent meg belőle, meg persze pár különszám és minisorozat. Ugyanakkor ez már túl sok ahhoz, hogy minisorozatnak nevezzük. A kötetekre felbontott történetszerkesztés sem éppen mindennapi dolog, a 3 önálló kötet 3 külön történetet mesél el, melyek hol jobban, hol kevésbé kapcsolódnak egymáshoz. Akkor ez most három minisorozat lenne, amelyek mind ugyanazon címet viselik? Nem tudom, barátaim, tényleg nem, de az biztos, hogy a Mark Millar-Bryan Hitch páros által alkotott sorozat hatalmas kritikai és eladási sikereket ért el, és az utánuk következő Jeph Loeb-Joe Madureira páros számai is ott voltak a toplistákon, szóval egy nem mindennapi címmel van itt dolgunk!

SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK A KÜLÖNÍTMÉNY TÖRTÉNÉSEIBŐL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET!

A másik három sorozathoz képest különös helyzetben van a The Ultimates. Egyrészt a legnagyobb jóindulattal sem lehetett eddig egyetlen kötetét sem havi megjelenésű sorozatnak nevezni, másrészt a furcsa, három kötetre felosztott számozás sem éppen megszokott. Akkor ez most három minisorozat vagy egyetlen összefüggő képregény, kiegészítve néhány különszámmal és minisorozattal? Az biztos mindenesetre, hogy akárki is dolgozott a címen, az állandó, vészesen nagy mennyiségű megjelenési csúszás mindig rányomta a bélyegét az élvezhetőségre. Mégis: tagadhatatlan, hogy a Különítmény kalandjai voltak a legnépszerűbbek eddig a rajongók körében, késsen bármennyit is a megjelenés, vagy kapjon bármilyen kritikákat is az aktuális szám. Hogy mi lehet a siker titka, azt hosszasan lehetne elemezni, de most nincs arra itt sem idő, sem hely, úgyhogy én csak felsorolom szépen a főbb történeteket, majd a kisebb minisorozatokat szokásomhoz híven. Kis ikonok ezúttal nem lesznek, mivel a kevéske sztoriban itt külön szálakat nemigen lehetne találni, minden erősen összefügg mindennel – ám ha mégis valamilyen módon kategorizálni szeretnénk az eseményeket, akkor nyilvánvalóan azt mondhatnánk, hogy a három kötet három külön történetet mesél el, plusz ezekhez jönnek a különszámok és a minik. Természetesen az egy szem magyar kiadvány, A Különítmény sem maradt le a listáról, amihez talán egyszer majd csatlakozik több is. Na, lássuk akkor!

SUPER-HUMAN (THE ULTIMATES #1-6)
Megjelent: 2002. január – 2002. június
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: Nick Fury tábornok, a S.H.I.E.L.D. vezetője összerak egy különleges képességekkel rendelkező férfiakból és nőkből álló csapatot, a Különítményt, hogy megbirkózzanak a Földre leselkedő állandó veszélyekkel, melyekkel a hadsereg már nem bírna el. A Különítmény tagjává válik a II. világháborús szuperkatona, Amerika Kapitány, aki legutóbbi akciója során egy jégtömbbe fagyott, de most megtalálták és kiolvasztották – és ez egyúttal remek lehetőség arra is, hogy a vérében keringő szuperkatona-szérumot tanulmányozzák. A további tagok: Tony Stark, a milliomos playboy, aki Vasember-páncéljával kíván segíteni az embereknek; Hank Pym és neje, Janet Pym, a két méretváltoztató tudós, kódnevükön Óriás és Darázs; valamint Thor, aki asgardi istennek vallja magát, és ugyan eleinte nem mutat érdeklődést a csapat iránt, de később hihetetlen ereje jó szolgálatot tesz a többieknek. A S.H.I.E.L.D. különleges bázisán, a Triskelionban kapnak szállást. Itt dolgozik a tudós Bruce Banner is, aki egy félresikerült szuperkatona-szérum hatására Hulkká változott már egyszer, és most újra átváltozik dühében és elkeseredettségében, amiért nem tudja megfejteni a szérum titkát, továbbá mert barátnője, Betty Ross mással találkozgat. A Különítmény tagjai első küldetésük során Hulkot állítják meg.
Első megjelenések: Amerika Kapitány / Steve Rogers, Vasember / Tony Stark, Nick Fury, Thor, Hulk / Bruce Banner, Óriás / Hank Pym, Darázs / Janet Pym, Betty Ross, Bucky Barnes, Gail Richards
Magyarul: A Különítmény #1 (2008. május)
1. Több mint ember

HOMELAND SECURITY (THE ULTIMATES #7-13)
Megjelent: 2002. július – 2004. március
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: A Különítmény tagjaivá válik Higanyszál és a Skarlát Boszorkány, a mutáns terrorista, Magneto jó útra tért gyermekei, valamint a két különleges ügynök, Sólyomszem és a Fekete Özvegy. Újabb nagy feladat vár a csapatra, amikor idegen alakváltók, a Chitauri nevű faj készül végső támadásra a bolygó ellen. A Különítmény végül győzelmet arat ellenük, nem kis részben a fegyverként bevetett Hulknak köszönhetően. Az Óriás kikerül a csapatból, amiért durván bántalmazta feleségét, Jant, és a nő Amerika Kapitánnyal kezd romantikus viszonyt.
Első megjelenések: Higanyszál / Pietro Lensherr, Skarlát Boszorkány / Wanda Lensherr, Fekete Özvegy / Natalia Romanova, Sólyomszem / Clint Barton, a Chitauri
Elhalálozások: A Chitauri faj nagy része

GODS AND MONSTERS (THE ULTIMATES 2 #1-6)
Megjelent: 2004. december – 2005. május
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: A Különítmény már egy éve működik, és a közvélemény kezd a csapat ellen fordulni. Több nemzet is nehezményezi, hogy az Egyesült Államoknak ilyen erejű szupercsapata van, ezért más országokban is kezdődnek szuperkatona-kísérletek – egyes helyeken a S.H.I.E.L.D. beleegyezésével és támogatásával, másutt annak tudtán kívül, titokban. Ezalatt a Különítmény tagjai között ellentétek alakulnak ki. Először Hulk kerül ki a Különítményből, mivel a sajtó megtudja, hogy valójában Banner a több száz embert meggyilkolt szörnyeteg, és követelik a nyilvános kivégzését. Hulkot látszólag kénytelenek megölni, majd ezután Thorra kerül a sor, és az állítólagos asgardit elmezavarral és titkos technológiák ellopásával vádolják. A Különítmény összecsap vele, majd elkülönítik. Hank Pym immár Hangyaként próbál ezalatt érvényesülni egy szedett-vedett csapatban, az Oltalmazók között.
Első megjelenések: Britannia Kapitány és az Európai Védelmi Erők, Ultron-robotok, az Oltalmazók, Valkűr / Barbara, Loki, Charles Xavier, Küklopsz / Scott Summers, Matt Murdock

THE ULTIMATES ANNUAL #1
Megjelent: 2005. augusztus
Írta és rajzolta: Mark Millar – Steve Dillon
Történet: Az első különszám, amelyben megismerjük Nick Fury másodlagos szupercsapatát, a Tartalékosokat, akik a Különítmény tagjaihoz hasonló, különleges képességekkel felruházott személyek. Vannak köztük Óriások, Rakétaemberek, valamint egyéb szuperemberek. Velük együtt már tényleg óriásira duzzad a S.H.I.E.L.D. szuperserege, és ez egyeseket annyira aggaszt, hogy megbíznak egy bérgyilkost Fury megölésével, ám az akció nem jár sikerrel.
Első megjelenések: A Tartalékosok

GRAND THEFT AMERICA (THE ULTIMATES 2 #7-13)
Megjelent: 2005. július – 2007. május
Írta és rajzolta: Mark Millar – Bryan Hitch
Történet: Külső erők, valamint egy áruló a Különítmény tagjai között szisztematikusan leépítik a teljes csapatot. Hulk és Thor után Sólyomszem kerül sorra, akinek kiirtják a teljes családját, őt magát pedig elrabolják. Amerika Kapitányt sem kímélik, és meghamisított felvételekkel rákenik a Sólyomszem és családja ellen elkövetett bűntetteket, ezért Fury elrendeli az ő fogságba ejtését is. Amikor minden készen áll, a Különítmény ellenségei felfedik magukat: ők a Felszabadítók nevű szupercsapat, akik Thor gonosz, asgardi mostohatestvére, Loki, valamint a Fekete Özvegy és Hank Pym új Ultron-robotjai segítségével szinte a teljes Egyesült Államokat elfoglalják. Minden tag egy Amerikával ellenséges ország szuperkatonája. A Különítmény és az Újvilág többi hőse végül felülkerekednek rajtuk, és egy gigantikus csatajelenet során a Felszabadítók több tagját megölik, Lokit ártalmatlanítják, majd a Fekete Özvegy halála sem maradhat el Sólyomszem keze által. Pymet újból bezárják, és a csatába bekapcsolódó Hulkot egyelőre felmentik bűnei alól. A Különítmény tagjai az eset után függetlenednek a S.H.I.E.L.D.-től.
Első megjelenések: A Felszabadítók, az Újvilág hősei (Pókember, Rozsomák és az X-Men, a Fantasztikus Négyes…)
Elhalálozások: A Felszabadítók több tagja, Fekete Özvegy

THE ULTIMATES ANNUAL #2
Megjelent: 2006. augusztus
Írta és rajzolta: Charlie Huston – Mike Deodato és Ryan Sook
Történet: A Felszabadítók ostroma után maradt romok között Amerika Kapitány és a Sólyom a Kapitány múltjából felbukkanó ellenséggel, Arnim Zolával veszik fel a harcot. Megismerjük Steve első találkozását az őrült tudóssal még a II. világháború idején, és közben párhuzamosan láthatjuk utolsó csatáját vele. Ezt a második különszámot egy, az Újvilágban eddig ismeretlen író, Charlie Huston írta, miközben még javában zajlottak a 2. kötet eseményei.
Első megjelenések: Sólyom / Sam Wilson, Arnim Zola
Elhalálozások: Arnim Zola

SEX, LIES, AND DVD (THE ULTIMATES 3 #1-5)
Megjelent: 2007. december – 2008. szeptember
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – Joe Madureira
Történet: A Különítmény immár független csapatként ténykedik Tony Stark kúriájában. Hank Pymet is odaszállítják házi őrizetre a Különítmény új vezetője, a Darázs engedélyével. Van két új csapattag is az isteni hatalmat kapott Valkűr és a szótlan Fekete Párduc személyében. Utóbbiról kiderül később, hogy valójában Amerika Kapitány az. Egy végzetes napon valaki megöli a Skarlát Boszorkányt, mire apja, Magneto a Mutáns Testvériségével megrohamozza a kúriát, hogy magával vigye a lánya holttestét és a fiát, Higanyszálat otthonába, a Vadföldre. Felbukkan Rozsomák is, hogy segítsen a Különítménynek, és elmagyarázza nekik Magneto és gyermekei viszonyát. A Különítmény összecsap a Vadföldön Magnetóval és Testvériségével, amelynek végeredményeként Higanyszál látszólag életét veszti. Magneto éktelen haragra gerjed gyermekei halála miatt, és magához véve Thor pörölyét teljes erődítményével elhagyja a Vadföldet. Közben kiderül, hogy a Skarlát Boszorkányt Pym továbbfejlődött Ultron-robotja ölte meg, aki aztán további Ultronokat hozott létre a Különítmény tagjainak képére. Ám az egész célja valójában az volt, hogy háborút robbantsanak ki a mutánsok és emberek között, és a terv kiötlője Fátum Doktor volt.
Első megjelenések: Magneto, a Mutáns Testvériség, az újgenerációs Ultron-robotok, Ka-Zar, Shanna, Magda, Fátum Doktor
Elhalálozások: Skarlát Boszorkány, Agymester, az újgenerációs Ultron-robotok

ULTIMATE CAPTAIN AMERICA ANNUAL #1
Megjelent: 2008. október
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – Rafa Sandoval és Marko Djurdjevic
Történet: Megismerjük az igazi Fekete Párduc, egy wakandai trónörökös történetét és családját. Megtudjuk, hogyan került Amerikába, hogy szuperkatona-kísérletekkel megmentsék életét és felépülhessen súlyos sérüléseiből, majd hogyan szervezte be Fury és Amerika Kapitány a Különítmény tagjai közé. Sebei miatt képtelenné vált a beszédre, és igazi kilétét senki nem ismerte, így a Kapitány belement, hogy felvéve a jelmezét eljátssza majd őt. Ezzel a Fekete Párduc hazatérhetett Wakandába, mivel az őt megfigyelő S.H.I.E.L.D. a Kapitányról azt hitte, ő az.
Első megjelenések: Fekete Párduc / T’Challa Udaku, M’Baku, T’Chaka

ULTIMATE HULK ANNUAL #1
Megjelent: 2008. december
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – Marko Djurdjevic és Ed McGuinness
Történet: A Legfőbb Légió világából átkerült, hihetetlen hatalommal bíró Zarda körútra indul Amerikában, és útközben találkozik Hulkkal, aki épp nem hajlandó nadrágot felvenni egy étkezdében. Emiatt a rendelését felvevő pincér nem akarja kiszolgálni, mire persze Hulk bedühödik. Zarda összecsap vele, hogy lecsillapítsa, majd végül rábeszéli, hogy öltözzön fel rendesen.
Első megjelenések: Zarda, a Kárelhárítás

ULTIMATUM #1-5
Megjelent: 2008. november – 2009. július
Írta és rajzolta: Jeph Loeb – David Finch
Történet: Az Ultimatum eseményei során óriási özönvíz borítja el New Yorkot, rengeteg ember és mutáns halálát okozva ezzel. A katasztrófa mögött Magneto áll, aki az egész Földet meg kívánja tisztítani egy mindent elsöprő csapással, és végleg le akar számolni ellenségeivel. Így akar bosszút állni a világon gyermekei haláláért, és eleinte sikeresnek is tűnik a terve. A Föld több pontján katasztrófák tombolnak, amikor Magneto összezavarja a bolygó mágneses tereit, és még New York nagy részét is elborítja egy óriási árhullám, milliók halálát okozva ezzel. A Különítmény életben maradt tagjai, kiegészülve több újvilági hőssel, Magneto ellen vonulnak, hogy megállítsák a további pusztításban. A kegyelemdöfést végül Nick Fury adja meg neki, aki visszatérve száműzetéséből a Legfőbb Légió világából, közli Magnetóval a titkot, miszerint a mutánsokat mesterséges úton teremtették az emberek. Magnetót megöli ezután Küklopsz, az X-Men egyik tagja, de addigra már olyan hősök vesztették életüket a Különítményből, mint a Darázs, Hank Pym vagy éppen Thor, aki önszántából a halottak birodalmában maradt a Halál Úrnőjével, Helával, hogy így az elengedje szerelmét, Valkűrt és Amerika Kapitányt. Legvégül megtudjuk, hogy az egész ügy mögött a halottnak hitt Higanyszál állt, valamint egy titokzatos női alak.
Első megjelenések: Namor, Carol Danvers, Hela, Doktor Strange, Dormammu, több újvilági hős és gonosztevő
Elhalálozások: Többek között Britannia Kapitány és az Európai Védelmi Erők, Magneto, Hank Pym, Darázs, Fátum Doktor, Doktor Strange, Thor

EGYÉB FONTOSABB KIADVÁNYOK

Cím: Ultimate Adventures #1-6
Írta: Ron Zimmerman
Rajzolta: Duncan Fegredo
Történet: Egy Batman-Robin sztorira emlékeztető minisorozat, melyben egy milliomos üzletember, aki éjjelente Ölyvbagolyként járja a várost és üldözi a bűnt, maga mellé fogad egy árvát, akit kiképez és társául fogad. A nem túl nagy visszhangot keltett történetben felbukkannak a Különítmény tagjai is vendégszereplőkként.

Cím: Ultimate Galactus-trilógia / Ultimate Vison #0-5
Írta: Warren Ellis, Mike Carey és Mark Millar
Rajzolták: Trevor Hairsine, Steve McNiven, Tom Raney, Brandon Peterson és John Romita, Jr.
Történet: Gah Lak Tus érkezése és támadása a Föld ellen. A csatából a Különítmény tagjai is kiveszik a részüket, harcolnak a Földön és az űrben, segítséget szereznek két földönkívüli, az android Vízió és a Kree fajhoz tartozó Mahr Vehl Kapitány személyében, és végül elüldözik a bolygópusztító entitást és annak szolgálóit, hírnökeit. Ezután Vízió a Sólyom és Nick Fury segítségével még legyőz egy darabot Gah Lak Tusból, melyet az A.I.M. nevezetű terroristacsoport szabadított a Földre.

Cím: Ultimate Human #1-4
Írta: Warren Ellis
Rajzolta: Cary Nord
Történet: Bruce Banner Tony Stark segítségét kéri, hogy megszabaduljon a benne lakozó szörnyetegtől, Hulktól. Együtt kidolgoznak egy tervet Banner meggyógyítására, de egy új, közös ellenfél felbukkanása miatt végül újra elő kell hívniuk a szürke óriást, hogy életben maradjanak.

Cím: Ultimate Iron Man #1-5 / Ultimate Iron Man II #1-5
Írta: Orson Scott Card
Rajzolták: Andy Kubert, Mark Bagley, Pasqual Ferry és Leonardo Manco
Történet: Vasember eredettörténete. Végigkövetjük Tony Stark életét egészen a születésétől az első találmányokig, majd a Vasember-páncél megalkotásáig, végül első komoly küldetése és első komoly ellensége legyőzéséig haladunk.

Cím: Ultimate Marvel Team-Up #2-5, #14
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Phil Hester, Mike Allred és Terry Moore
Történet: Pókember első találkozása Hulkkal, Vasemberrel és a Fekete Özveggyel. Mind ebben a sorozatban szerepeltek először, bár még igen kezdetleges formájukban, melyet később átalakítottak.

Cím: Ultimate Origins #1-5
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolta: Butch Guice
Történet: Lehull a lepel a múlt sötét titkairól. Kiderül, hogy Nick Fury is részt vett szuperkatona-kísérletekben, hogy hogyan is vált Steve Rogersből Amerika Kapitány, hogy a mutánsokat valójában az emberek hozták létre mesterséges úton, és hogy Banner már sokkal régebben is átváltozott egyszer Hulkká.

Cím: Ultimate Power #1-9
Írták: Brian Michael Bendis, J. Michael Straczynski és Jeph Loeb
Rajzolta: Greg Land
Történet: Egy idegen dimenzióból érkezett csapat, a Legfőbb Légió tagjai magukkal viszik Reed Richardsot, a Fantasztikus Négyes tagját a saját Földjükre, azt állítván, hogy egy szerkezete óriási pusztítást okozott náluk. Az Újvilág hősei, köztük a Különítménnyel, utánuk mennek és összecsapnak a Légióval, hogy a végén kiderüljön, hogy Reed ártatlan, és mindenért Fátum Doktor és Nick Fury a felelősek. Nick Furyt büntetésképp egy időre az idegen Földön hagyják, míg a Legfőbb Légióból egy Zarda nevű, óriási hatalommal bíró nő jön át az Újvilágba.

Cím: Ultimate Six #1-7
Írta: Brian Michael Bendis
Rajzolták: Trevor Hairsine és Joe Quesada
Történet: Pókember legnagyobb ellenségei, a Zöld Manó, Doktor Octopus, Elektró, a Homokember és Kraven megszöknek a Triskelionból, hogy Pókembert a csapatukba kényszerítve megtámadják a Fehér Házat. A Különítmény végül útjukat állja.

Cím: Ultimate War #1-4
Írta: Mark Millar
Rajzolták: Chris Bachalo
Történet: Magneto háborút hirdet az emberiség ellen. A S.H.I.E.L.D. úgy gondolja, az X-Men tagjai összejátszhattak vele, így Nick Fury és a Különítmény ellenségként támad a csapatra. Charles Xaviert elfogják, míg a többi X kénytelen menekülni és bujkálni. Higanyszál és a Skarlát Boszorkány apjuk haragja elől a S.H.I.E.L.D.-hez menekül, és csatlakoznak a Különítményhez.

Cím: Ultimate Wolverine vs. Hulk #1-6
Írta: Damon Lindelof
Rajzolta: Leinil Francis Yu
Történet: Nick Fury megbízza Rozsomákot, hogy kutassa fel és ölje meg a világban szabadon kószáló szörnyeteget, Hulkot. Rozsomák elvállalja a megbízást, és ezzel kezdetét veszi kettejük csatája, melybe később Betty Ross is bekapcsolódik, aki a Hulk-szérummal Amazonná változtatja magát.

Oldalak: 1 2 3 4 5