Ultimate News Special #2

Ennél a sorozatnál sem hagyhatom ki a toplistáimat, melyek – és ezt nem győzöm eléggé hangsúlyozni – teljesen szubjektívek, és csakis az én személyes véleményemet tükrözik! Okés? Ha hozzáfűznivalótok van, esetleg megosztanátok velünk saját listáitokat, megtehetitek az Ultimate Marvel 4.0 fórumban, de ha valami nem tetszik, akkor ne kezdjetek engem szidni. Nekem ez a véleményem, ennyi. Na jó, lássuk a listákat!

A LEGÉRDEKESEBB „ÚJVILÁGIASÍTÁSOK”

Aki már olvasta az első különkiadást, tudja, hogy most az eredeti karakterektől leginkább és legötletesebben eltérő öt kedvencemet fogom felsorolni. Nosza, nézzük!

5. Mojo
Undorító, gerinctelen, félig gép idegenből egy undorító, átvitt értelemben gerinctelen, albínó dagadékot kreáltak! Nyilvánvalóan realisztikusabb ez a fajta Mojo, Krakoa szigetének nagy sikerű producere, aki ugyan különleges képességeknek híján volt, mégis komoly gondokat okozott az X-Men tagjainak és úgy általában a mutáns faj több képviselőjének. Ja, és Bendis is érdemesnek tartotta a vendégszereplésre az Ultimate Spider-Man oldalain.

4. Piro
Érdekes változat volt ez az összeégett arcú Piro, de ha már valaki a tűzzel játszik, az bizony megégeti magát. Lehet velem vitatkozni, de nekem sokkal inkább átjött egy piromán tűzmutáns érzete ezen a szerencsétlenül kinéző Pirón, mint az eredetin. És ami igazán érdekessé tette, hogy egy ideig igazi jófiúként harcolt az X-Men oldalán, amire szerintem nem sokan számítottak tőle.

3. Mr. Sinister
Nekem ő marad a legötletesebben átdolgozott gonosz. Egy hidegvérű, tetovált, dadogó sorozatgyilkost csináltak belőle, akinek a fejében létezik valamiféle sötét nagyúr, Apokalipszis, és parancsokat osztogat neki. Valódi elmebeteg állat, akinek kijár pár órányi pszichiátriai kezelés. Aztán onnantól, hogy tényleg Apokalipszissé változott, már valahogy elveszett a varázsa…

2. Káprázat
ROCK ’N’ ROLL! Kezeket fel, akinek jobban tetszett ez a beszólogatós, káromkodós, punk frizurájú rockénekes, mint az eredeti Káprázat! Ugye-ugye? Igaz, sok hasznára általában nem volt az X-Mennek, de hát volt-e szebb látvány annál, amikor reggel mattrészegen, böfögve, kilátszódó bugyival betámolygott az X-ekhez? Persze, hogy nem!

1. Kábel
Scott Summers fiacskája a jövőből maga lett Rozsomák a jövőből! A sötét jövő maradt, meg a sok ketyere, a világító szem, a műkar, de nekem a mai napig a sorozat egyik legnagyobb csavarjai közé tartozik, hogy Kábel a jövőbeli Rozsomák. Az Apokalipszis elleni csatában aztán azt is látjuk, hogyan veszíti el az erejét és a testrészeit, és összeáll a kép, miként is vált Rozsomákból Kábel. Rozsomáknak nem lehetett könnyű dolga ellene, hiszen saját magával kellett harcolnia! Hát van ilyen? Ilyen van?

A LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATOK

Na vajon ebből a sorozatból melyik öt fordulat nyerte meg leginkább a tetszésemet? Akit érdekel szerény személyem listája a legemlékezetesebb pillanatokból, az máris olvasson tovább!

5. Rozsomák és a szerencsétlen kölyök esete (#41)
Szegény kölyök… Emlékeztek arra a fiúra, akinek a mutáns ereje abból állt, hogy minden élőlényt maga körül elpusztított? Egyedül Rozsomák volt mellette biztonságban az öngyógyító ereje miatt, ezért csakis ő tehette meg azt a kölyökkel, amit meg kellett tennie. Megindító és drámai történet volt ez, ami szerintem minden olvasót megrendített.

4. Charles Xavier halála (Ultimatum #2)
Mondhatunk sok rosszat az Ultimatum-ról, engem azért meglepett, hogy megölték az X-Men alapítóját és a mutáns-ember kapcsolatok legnagyobb alakját, Charles Xaviert. Durva, váratlan fordulat volt az a nyakroppantós jelenet, és ezúttal nem lesz olyan könnyű visszahozni a professzort, mint miután Kábel akciója után hittük halottnak. Valószínű, hogy most halott is marad az öreg.

3. Rozsomák halála (Ultimatum #5)
Megint egy Ultimatum-halál, amit régóta lehetett sejteni, de mégis, én az utolsó pillanatig nem gondoltam, hogy meg merik lépni. Lehet akármilyen is a történet maga, ez a fordulat engem meglepett, és nagyon kíváncsi, hogy az első mutáns halálának milyen következményei lesznek a mutáns társadalomban.

2. Kábel = Rozsomák (#75)
Már a karakterek listáján is ott volt Kábel, és ide is muszáj volt betennem. Csak ismételni tudom magam: hatalmas fordulat volt számomra, hogy a jövőből érkezett idegen, Kábel maga Rozsomák alternatív formája egy Apokalipszis uralta világból. Egészen egyedi és érdekes ötlet volt ez, csak sajnálom, hogy igen kevés az esély Kábel újabb szereplésére a történtek után.

1. Magneto szökése (#61-65)
Magneto szökését a Triskelionból szerintem még Michael Scofield is megirigyelné. Olyan aprólékosan, mesterien rakta össze az öreg a szökési tervét, hogy öröm volt nézni. Hibátlanul játszotta ki egymás ellen az összes ellenségét, míg ő a háttérben szépen kisomfordált a Triskelionból, és ráadásul úgy, hogy utána hónapokig még nem is tudták, hogy nincs már ott, mivel gondoskodott helyettesről. Számomra EZ volt az igazi, a zseniális Magneto, és nem az Ultimatum során tomboló őrült.

A LEGNAGYOBB BAKIK

Kétségkívül ebben a sorozatban voltak a legkomolyabb bakik, és a legtöbbet is itt találjuk. A sok író, aki egymást váltogatta, a rengeteg minisorozat, amiben szerepeltek a karakterek, meg hasonlók a kronológia teljes összekuszálódását okozták. Nem is volt könnyű dolgom kiválasztani az öt legsúlyosabb hibát…

5. Bestia visszatérése
A 81. számban ugye kiderült, hogy Bestia MÉGSEM halt meg a 45. számban, ami azért elég érdekes húzás volt, valljuk be. Eltemették, megsiratták, erre azt kellett látnunk, hogy az egész Xavier elmetrükkje volt, mert Furyval megegyezett, hogy Bestia a S.H.I.E.L.D. felügyelete alatt fog dolgozni valamilyen vírusnak az ellenszerén (megjegyzem, ezt a vírust sem láttuk soha). Na ne… Megtervezték Bestia halálát, és mindenkivel hónapokig elhitették, hogy halott, aztán Hank fejét is megkavarta Xavier, hogy ne keresse a többieket, mindezt azért, hogy a S.H.I.E.L.D.-nek dolgozzon? Nem lett volna egyszerűbb megkérni simán? Ha olyan komoly volt az a vírus, biztos segített volna, főleg ha Xavier is rásegít telepatikusan, de ehhez az a nagy hajcihő a „halálával” teljesen felesleges volt.

4. Jean apja
Emlékeztek Jean apjára, professzor Greyre az Ultimate War-ból? A Darázs beszélgetett vele, egy szakállas öregúr volt, és nagyon is élt. Aztán emlékeztek Jean apjára, akire a 96. számban emlékezett vissza? Egy szigorú kinézetű, korántsem szakállas, és nagyon is halott fickó volt, és Jean azért járta be a fél univerzumot Főnixként, hogy őt megtalálja. Na most akkor melyik Jean igazi apja?!

3. Xavier és Magneto
Az Ultimate Origins 3. számában olvashattuk a fiatal Xavier és Magneto első találkozását. Örültek, mint majom a farkának, hogy egy hasonló korú mutáns fajtársukkal találkoztak, és meglepődve tapasztalták, hogy Xavier telepatikus ereje egyáltalán nem működik Magnetón valamiért. He?! Akkor hogy tudott behatolni Xavier Magneto elméjébe TÖBB ALKALOMMAL is a sorozatban? Az ég szerelmére, Magneto épp azért viselte állandóan a sisakját, hogy az megvédje őt Xavier erejétől! Ilyen van?

2. A Főnix-erő
Az egy dolog, hogy pontos választ a Főnix-erő mibenlétére a mai napig nem kaptunk, de ha már benne volt Jeanben, miért nem használta? Apokalipszis ellen mindent beleadott, legyőzte a gonoszt, feltámasztotta a halottakat, és úgy egyáltalán visszacsinált minden rombolást, amit Apokalipszis okozott. Teljesen kitörölte a létezését és az emlékét mindenkiből. Ehhez képest mondjuk az Ultimatum során Jean szinte SEMMI érdemlegeset nem csinált. Senkit nem támasztott fel, semmit nem csinált vissza, de még csak meg sem perzselte Magnetót az erejével. Még akkor sem tört elő belőle semmi, amikor Xavier, Rozsomák vagy Küklopsz meghaltak. A Requiem-ben persze ezt „megmagyarázták” azzal, hogy a Főnix elhagyta Jeant, na de ez nagyon gyenge érvelés, ezt ti is érzitek. Hogyan? Miért? Továbbá: ilyen van?

1. A Vadföld eredete
Most kapaszkodjatok meg! Mark Millar Vadföld-eredete, 26. szám: a Vadföldre 5 évvel korábban talált rá Magneto és Xavier, teljesen átlagos módon érkeztek meg rá helikopterrel, majd mutáns paradicsomot építettek ott, és később pluszban Magneto genetikai kísérletekkel kreált pár dinoszauruszt is. Brian Michael Bendis Vadföld-eredete az Ultimate Origins 3. számából: a Vadföldre 16 évvel korábban talált rá Magneto és Xavier, teljesen átlagos módon érkeztek meg rá, és már eleve éltek rajta dinoszauruszok. Jeph Loeb Vadföld-eredete a The Ultimates 3 3. és 4. számából: a Vadföldre évekkel korábban talált rá Magneto és Xavier, véletlenül zuhantak le rá egy repülőgép-szerencsétlenség során a kis Higanyszállal és Skarlát Boszorkánnyal, és dinoszauruszok ekkor még nem, de bennszülöttek már éltek rajta, a dínókat pedig később teremtette a Skarlát Boszorkány a mágiájával. Tessék válogatni kedvükre, hölgyeim és uraim, az eredettörténetek közül, melyek alig-alig fedik egymást!

ELADÁSI ADATOK

És akkor most a szomorú valóság, a sorozat hanyatlásának krónikája a rideg számokkal. Az 1. helyről indult 100 ezer feletti eladásokkal, aztán a végén… De beszéljen helyettem inkább az alant látható kis felsorolás!

2000. december
Ultimate X-Men #1 – 1. hely, 117 ezer eladott példány

2002. november
Ultimate X-Men #25 – 9. hely, 96 ezer eladott példány

2004. augusztus
Ultimate X-Men #50 – 5. hely, 103 ezer eladott példány

2006. október
Ultimate X-Men #75 – 21. hely, 74 ezer eladott példány

2009. március
Ultimate X-Men #100 – 21. hely, 51 ezer eladott példány

Oldalak: 1 2 3 4 5