Ultimate News #64

Ultimate Power

Most pedig lássuk, mi újság Jeph Loeb, a The Ultimates 3 írójának másik újvilági sorozata, az Ultimate Power háza táján! A remek 7. és a borzalmas 8. szám után ebben a hónapban végre napvilágot lát a befejezés is, amelyben minden eldől. Az újvilági hősök és a Legfőbb Légió(k) csatája a végéhez ér, és az Újvilág ezután már soha nem lesz a régi – de ehhez először még el kell bánni a harcosok közé ledobott Hulkkal! Sőt: nem is egy Hulkkal, hanem rögtön kettővel! Vajon kik győznek, és kik buknak majd el? A Légió világából ki kerül majd át végérvényesen az Újvilágba? És mit tervez még Nick Fury? Hamarosan kiderül, ám előtte: előzetes oldalak!

ADATLAP

A The Ultimates 3 elindulásának tiszteletére ezen a héten ismét a Különítmény egyik tagjával ismerkedhettek meg részletesebben. A választásom a méltán népszerű Vasemberre esett, akinek hamarosan folytatódik saját sorozata is. Lássuk hát!

Vasember

Valódi neve: Antonio (Tony) Stark
Egyéb nevei: Nincsenek
Személyazonossága: Közismert
Foglalkozása: Feltaláló, vezérigazgató, az amerikai kormány ügynöke
Állampolgársága: Amerikai
Születési helye: Ismeretlen
Ismert hozzátartozói: Howard és Maria Cerrera Stark (szülők, elhunytak), Morgan Stark (unokatestvér, elhunyt), Antonio (nagybácsi, elhunyt), ismeretlen nagybácsi (elhunyt)
Csoporthoz tartozása: Különítmény, Stark Vállalat
Legfelsőbb iskolai végzettsége: Több tudományos doktorátus birtokosa, tanulmányait a Harvardon és az MIT-n végezte
Első megjelenése Amerikában: Ultimate Marvel Team-Up #4 (2001)
Első megjelenése Magyarországon: A Csodálatos Pókember #29 (2. sorozat, 2005)

Története: Tony Stark a zseniális feltaláló és üzletember, Howard Stark és a genetikus Maria Stark egyetlen gyermeke. A Stark-házaspár éppen egy biológiai páncélon dolgozott, amikor egy baleset folytán Maria megfertőződött egy önmagát regeneráló vírussal, amelyet a laboratóriumukban tároltak. A vírus behatolt a méhében növekvő Tonyba is, és az egész testét különleges idegszövetekkel hálózta be, amelyek kiemelkedő intelligenciával és egy örökös, szinte elviselhetetlen fizikai fájdalommal jártak a fiúnál. Maria szülés közben elhunyt, de Howard megmentette Tonyt az általa kifejlesztett biopáncéllal, mellyel születése után borította be gyermekét. A páncél elnyelte az átlagos emberi bőrszöveteket, de Tony speciális, önregeneráló idegszöveteit nem. Howard üzleti riválisa, Zebediah Stane feleségül vette a férfi előző nejét, Lonit, akivel közösen kisemmizték Starkot a vagyonából, és átvették a cége irányítását. Tizenéves korában Tony összebarátkozott egy Jim Rhodes nevű fiúval, és együtt elkezdték kifejleszteni saját páncéljukat, a „Vasembert” Howard munkája alapján. Ezzel vette kezdetét az a sikertörténet, melynek végén Tony a világ egyik leggazdagabb és legnépszerűbb üzletemberévé vált. Saját cége, a Stark Vállalat fejeként élte mindennapjait, és hódolt szenvedélyeinek: az alkoholnak és a nőknek. Titokban azonban szörnyű depresszióban szenvedett, amelynek legfőbb oka a betegsége miatt kialakult agyi tumor volt. Tisztában volt vele, hogy a tumor nem operálható, és bármikor a halálát okozhatja.

Valamivel később Tony és unokatestvére, Morgan egy útjuk során guatemalai gerillák fogságába estek, akik a túszok szabadságáért cserébe a Vasember-technológiát követelték. Mivel Tony nem volt hajlandó együttműködni, megölték Morgant. Tony ezután úgy tett, mintha hajlandó lenne átadni a technológiát, és épített egy páncélt, amit aztán maga használt fel arra, hogy megszökjön. Évekkel később Tony megmentette az amerikai elnököt egy merényletkísérlettől, és ezzel még nagyobb népszerűségre tett szert, mint korábban. Mindenki imádta Vasembert, de Tony mégsem egyezett bele, hogy a páncél tömeggyártásába kezdjenek. A latvériai nagykövet, Golog egy alkalommal megpróbálta ellopni a technológiát a S.H.I.E.L.D. nevű katonai kormányszervezet titkos beleegyezésével, de Tony és a helyszínre érkező ifjú szuperhős, Pókember együttes erővel visszaverték a páncélért küldött támadókat. Végül Tony úgy döntött, hogy ha a tumor már mindenképpen végez vele, akkor a maradék idejét arra használja, hogy annyi jót tegyen, amennyit tud, és beállt a Különítmény nevű, S.H.I.E.L.D. által támogatott osztagba, amelyben Amerika legnagyobb hősei gyűltek össze a haza védelmében.

Testmagassága: Páncél nélkül: 186 cm, páncéllal: 213 cm
Testsúlya: Páncél nélkül: 102 kg, páncéllal: 907 kg
Szeme színe: Kék
Haja színe: Fekete
Képességei és felszerelése: Tony Stark igazi tudományos zseni és elképesztően tehetséges feltaláló. Hihetetlen intelligenciáját az egész testét behálózó idegszövetnek köszönheti, amely az agyi kapacitásán kívül testi regeneráló képességeit is emberfeletti szintre emelte. Speciális baktériumokból felépülő biopáncélja egész testét befedi, akár egy második bőrszövet, és egyedülálló állóképességet biztosít neki, valamint elfojtja az állandó neurologikus fájdalmat, amelyet amúgy folyamatosan érezne. Tony több nyelven is folyékonyan beszél, a memóriája szinte mindent tökéletesen tárol, és egyszerre több feladatot is hibátlanul el tud végezni. A Vasember-páncél ezenfelül óriási emberfeletti erővel és állóképességgel ruházza fel, és képessé teszi a szuperszonikus sebesség elérésére és a gyors víz alatti közlekedésre. A páncélba be van építve számos fegyver és eszköz, úgymint egy visszaverő sugár, egy elmezavaró eszköz, egy számítógépes rendszerekre csatlakoztatható berendezés, egy speciális fényvisszaverő gépezet (amely rövid ideig tartó láthatatlanságot biztosít), erőtér-generátorok, egy nyomkövető rendszer, kommunikációs panelek és egy fedélzeti számítógép. A páncél bármikor újratölthető manuálisan külső erőforrásokból vagy egy megfelelő műholdas hálózatról.
Intelligencia: 6/7 (Szuper-zseni)
Erő: 6/7 (Emberfeletti; 75 és 100 tonna közötti súly felemelésére képes)
Gyorsaság: 5/7 (Szuperszonikus sebesség; Mach-2 és az első kozmikus sebesség közötti érték)
Állóképesség: 6/7 (Szinte sebezhetetlen)
Energiakivetítés: 6/7 (Egyszerre többféle energiakivetítésre is képes)
Harci tapasztalat: 2/7 (Átlagos)

VISSZATEKINTŐ – AZ ÚJVILÁG 8 ÉVE

Közeledik az év vége, pajtások, és ezzel együtt az Újvilág Éve is, amely kétségkívül új korszakot indít majd az Ultimate-kiadványok világában. És ha lezárult egy időszak, akkor úgy illik, hogy felidézzük annak legemlékezetesebb eseményeit. Épp ezért most rendhagyó módon egy kis visszatekintővel zárom az összefoglalót, melyben a Marvel írói és szerkesztői emelik ki a számukra legkedvesebb emlékeket az Újvilág eddigi közel 8 évéből. És ki tudja… Ha jövőre valóban eljön az Újvilág Vége, akkor ez a kis visszatekintő felfogható egyfajta zárásként is a Marvel részéről… Idézek a honlapjukról: „…it just might be the end of the road for the Ultimate Universe.” Vagyis: „Lehet, hogy ezzel az útja végéhez érkezik az Újvilág.” Hmm…

Nick Lowe (szerkesztő): „Számomra a The Ultimates 2 befejezése volt a legemlékezetesebb pillanat ebből az időszakból. Steve Rogers és a barátnője, Gail sétálnak hazafelé a férfi háborúba vonulása előtti estén… Csendes, meghitt kis jelenet, de az egyik legszebb és legrealisztikusabb, amit eddig képregényben láttam. Az öntudatos Gail és a vakmerő Steve párosa zseniális. Az ifjú szerelmesek megható percei ezek, akik jól tudják, hogy ez az utolsó közös estéjük a háború előtt. Nem fogok hazudni: ez a jelenet könnyeket csalt a szemembe. Aztán befaltam egy sajtburgert, és tömegverekedést kezdeményeztem egy kocsmában.”

Mike Carey (író): „Az én nagy kedvencem a The Ultimates 2 egyik jelenete, amikor is Thor és Volstagg beszélgetnek egymással egy étteremben. Aztán kiderül, hogy Volstagg nem is volt ott! Öregem… Az államat keresgettem utána!”

Bill Rosemann (szerkesztő): „Emlékszem, az Ultimate Spider-Man 1. számának megjelenése előtt másról sem lehetett hallani, mint hogy mekkora bukás lesz ez az egész újvilági ötlet, és milyen ökörség egyáltalán újrakezdeni egy ismert történetet. Pedig aki csak egy kicsit is ismerte Brian Michael Bendis korábbi munkáit, az sejthette, hogy itt valami nagyon nagy durranás van készülőben… Azt pedig már mindenki jól tudta, hogy Mark Bagley mekkora tehetség. És aztán megjelent az 1. szám… és lássatok csodát, mindenki imádta!”

John Barber (szerkesztő): „A legemlékezetesebb pillanat? Amikor kijött a The Ultimates 2 utolsó száma is a nyomdából, és megnyugodhattam, hogy nincs vele semmi gikszer! A kihajtható oldal jó helyen volt, megfelelő irányba nyílt ki, és minden ott volt, ahol lennie kellett. Rengeteget késett az a szám, borzalmasan sokat dolgoztunk vele, de mégis, erre a kiadványra emlékezem a legszívesebben, mert a végeredmény fantasztikus lett. Sosem felejtem el, ahogy megkönnyebbülten hátradőltem a székemben, és végre élvezhettem a munkánk gyümölcsét…”

Lauren Sankovitch (szerkesztő): „Nehéz kiválasztani egyetlen emlékezetes pillanatot abból a csodából, amit Újvilágnak hívunk, de ha mégis muszáj, akkor azt hiszem, én Mark Millar Hulkjára szavazok. A Hulk Does Manhattan című sztori a The Ultimates 1. kötetében, amelyben Hulk Bettyt keresi, és közben lerombolja a fél várost… Igazi élmény volt számomra. Ahogy Hulk mászik fel az épületeken, és közben löki az egy-két szavas mondatait, az egyszerűen felülmúlhatatlan!”

Ralph Macchio (szerkesztő): „Jelen pillanatban az Ultimate Power a személyes kedvencem. Imádom, ahogy a két Legfőbb Légió és az újvilági hősök egymást püfölik! Remek történet kerekedett ki ebből a 9 számból, annak ellenére, hogy három különböző író dolgozott rajta. Greg Land rajzai pedig egyszerűen csodálatosak! Ezenkívül nagyon tetszik még az újvilági Thanos is az Ultimate Fantastic Four számaiban. Mindig is csíptem a kozmikus történeteket.”

Ben Morse (az eredeti cikk írója): „Nekem kétségkívül az Ultimate Fantastic Four 1. száma marad a legkedvesebb újvilági képregényem. Brian Michael Bendis és Mark Millar írták közösen, a rajzokat pedig Adam Kubert készítette. Az Újvilág addigi sikerei után nem volt könnyű egy, az elődeihez méltó havilapot indítani, de a készítők végül nem vallottak kudarcot, és az újvilági Fantasztikus Négyes mindenki tetszését elnyerte.”

Szép emlékek… És nektek, pajtások, melyek az elmúlt 8 évből a legkedvesebb újvilági emlékeitek? És vajon gyűjthetünk-e még sok-sok éven át ilyen emlékeket, vagy az Újvilág tényleg véget ér jövőre? Várom véleményeiteket, válaszaitokat az Ultimate Marvel 4.0 fórumban, a mi kis meghitt közösségünkben, ahol mindent szabad, csak engem szidni nem. A jövő heti viszontlátásra!

Azaz, még egyet lapozzatok, legyetek szivesek!

Oldalak: 1 2 3 4 5