Ultimate News #64

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Bizonyára ti is nagyon várjátok már a jubileumi 50. számot, amely januárra esedékes, ugye? Nos, előtte még vár ránk a 49., amelyben a Ghosts című sztori utolsó fejezetét olvashatjuk a Vörös Szellemmel (akiről az első interjúban részletesebben is olvashattok) és a Vörös Dinamóval. Mark Brooks rajongóinak szomorú hír, hogy ez az utolsó szám (legalábbis egyelőre), amit ő rajzolt, jövő hónaptól Tyler Kirkham veszi át a helyét. Pedig milyen tehetséges az öreg Brooks, nem? Aki nem hiszi, tekintse meg az alant látható extra hosszú előzetest, és rögvest elszáll majd minden kétsége!THE ULTIMATES

2002. Mark Millar és Bryan Hitch sorozata, a The Ultimates elindult világhódító útjára. A Bosszú Angyalainak újvilági változata hihetetlen népszerűségre tett szert, és nemcsak az egyik legsikeresebb Ultimate-sorozat, de az egyik legsikeresebb Marvel-sorozat címét is kiérdemelte. Mind az Újvilágot, mind a klasszikus Marvel-univerzumot alapjaiban változtatta meg, és több régi, „nagy” sorozaton is érezhetővé vált a hatása. A kritikusok és a rajongók mind csak méltatni tudták azt az újszerű, realisztikus megközelítést, amit a Millar-Hitch páros alkotott. Az egyetlen, komoly negatívum, amely beárnyékolta a pozitív visszajelzéseket, a megjelenések állandó jellegű csúszása volt, melyek következtében az utolsó, 13. szám csak 2004-ben készülhetett el.

2004. Mint minden nagy sikert elért történet, így a The Ultimates sem maradhatott folytatás nélkül, és kezdetét vette a 2. kötet. Maradt Mark Millar, és maradt Bryan Hitch is, de a történet, ha lehet, még durvább, még keményebb, még akciódúsabb, és még inkább politikai hangvételű volt. A siker ezúttal sem maradt el, a rajongók és a kritikusok imádták a sorozatot, ám az egyes számok között eltelt idő egyre hosszabb és hosszabb lett, míg végül az utolsó, 13. számra már bő fél évet kellett várni. Ez bizony rendesen rányomta a bélyegét az egész kötetre, ám mégis, amikor Millar és Hitch bejelentették, hogy otthagyják a sorozatot, az olvasók egy emberként sóhajtottak fel bánatukban. Vajon kik tölthetnék be a Különítmény atyjainak helyét? Kik képesek folytatni ezt a hihetetlen sikerszériát? Vajon kik…?

2007. Mark Millar és Bryan Hitch jobbra el, Jeph Loeb és Joe Madureira balról be. Az a Jeph Loeb, aki többek között megalkotta minden idők egyik legjobb Batman-sztoriját, a Hush-t, és az a Joe Madureira, aki hosszú idő után csak most tért vissza a képregények világába, annak ellenére, hogy a maga idejében óriási népszerűségnek örvendett dinamikus, „mangás” rajzaival. Egy percig sem csináltak titkot abból, hogy eszük ágában sincs a Millar-Hitch páros stílusában dolgozni, mert azt sem ők, sem senki más nem tudja felülmúlni. Loeb egészen új történetvezetést és témákat ígért, Madureira pedig szintén kitartott a maga egyedi rajzstílusánál, még csak véletlenül sem akarta Hitch-et „majmolni”. A másik fontos különbség, hogy míg az előző kötetek 13 számból álltak, addig a 3. csak ötből fog, de Loeb szerint az az öt tömve lesz akcióval, drámával és váratlanabbnál váratlanabb fordulatokkal. És végül, de korántsem utolsó sorban: a készítők közös ígérete szerint ezúttal nem lesznek csúszások, minden egyes szám az előre meghirdetett időpontban fog megjelenni havonta.

…és igen. Itt vagyunk 2007. december 11-én. Egy héttel a 3. kötet 1. számának megjelenése után, amely újabb fejezetet képvisel a March on Ultimatum, vagyis a jövő évi Ultimatum tragédiái felé vezető úton. Mert igen, megjelent, időben, pontosan, mind a három beígért borítóval. Semmi csúszás. Gondolom, pajtások, abban egyetérthetünk, hogy ez már önmagában egy hatalmas plusz pont. És hogy mire kaphat még plusz pontot az 1. szám, és mire mínuszt? Nos, azt mindenki döntse el maga. Én itt most csak egy-két dolgot emelnék ki pár tanács formájában, melyek főként azokhoz szólnak, akik még esetleg nem olvasták ezt a kiadványt (de persze azért azokhoz is, akik igen). Ennyi talán még belefér.

1) Ha rám hallgattok, semmiképpen sem próbáljátok összehasonlítani a 3. kötetet az első kettővel. Ne tegyétek, pajtások. Loeb is mondta már ezerszer, és most én is mondom: ez a The Ultimates már nem az a The Ultimates, amit Millar és Hitch megalkottak. Egészen új sztori, új szereplők, új problémák, új rajzstílus, új mondanivaló. A 3. kötetet egy teljesen új sorozatnak kell felfogni, és pont. Mindenféle hasonlítgatás a nagy elődökkel felesleges és értelmetlen.

2) Mindenképpen olvassátok el többször az 1. számot. Én amikor először átlapoztam, kissé felemás érzésekkel tettem le. A rajzokra koncentráltam, meg a felszínen zajló eseményekre. Második olvasásnál már kezdtem észrevenni a felszín alatt, a mélyben meghúzódó összefüggéseket, elkezdtem olvasni a sorok között, figyeltem a rejtett utalásokat és a szereplők reakcióját, minden egyes mondatukat, szavukat. Harmadik olvasásnál pedig már teljesen magával ragadott az a hihetetlen, „darkos” hangulat, hogy valami nagyon rossz, valami nagyon komoly fenyegetés közeledik (ami valószínűleg majd az Ultimatum során csúcsosodik ki). A sötét színek, a depressziós hősök, és a szám végén történő haláleset, ráadásul karácsony idején, amikor a sztori játszódik… Nem tagadom, engem mindez rendesen földhöz vágott.

3) Az amerikai kritikusok véleményét olvasgatva fogalmazódott meg bennem ez a tanács: ne feledjétek, hogy ez még csak az 1. szám! Nyilván nem fogtok érteni rengeteg dolgot, már csak azért sem, mert rögtön az akció kellős közepébe csöppenünk a sztori elején mindenféle előzetes magyarázat nélkül. De Loeb megígérte, hogy az elkövetkező 4 szám során mindenre fény derül majd, minden rejtélyt megértünk, úgyhogy türelem. Ezt csak azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert a kinti kritikák nagy része azért marasztalta el a kiadványt, mert szerintük nem lehet érteni semmit, túl sok az akció, és kevés a magyarázat, van olyan szereplő, aki nem is beszél, és egyáltalán, ez az „in medias res”-kezdés sehogy sem jó. Pedig a következő oldalon olvasható interjúban Loeb direkt elmondta, hogy mindennek jelentősége van (még annak is, ha egy szereplő nem beszél), és lassan minden kérdésre választ kapunk majd. Az 5 szám egyben ad majd tehát teljes képet nekünk.

4) Vegyétek nagyon komolyan a borítókon látható „Parental Advisory” (vagyis szülői figyelmeztetés) feliratot! Már rögtön az első történet címe (Sex, Lies, and DVD) sejteti, hogy ez erősen korhatáros sorozat lesz, és valóban: a képregény elején máris egy szexjelenettel nyitunk, majd az ezt követő laza öldöklés még nem is olyan durva, de aztán szóba kerül a testvérek közötti szerelem kérdése, ami mondjuk nem épp egy pehelykönnyű téma… Én személy szerint nem adnék ilyesmit egy fiatal tizenéves kezébe.

5) Ez talán sokaknak magától értetődő, de azért elmondom, hogy ez a képregény (mint ahogy, jegyzem meg, az összes, de ez különösen) nyomtatott formában az igazi. Letöltve, a monitoron olvasgatva, elmosódott szkenneléssel… Nem, pajtások. Egy vérbeli újvilági rajongó ennyivel nem elégedhet meg. Abban a szerencsében részesültem, hogy én olvashattam egy „igazi”, nyomtatott kiadványt, és a 2-es pontban tárgyalt érzések így hatványozott mértékben törtek rám, és azt szavakkal leírni tényleg nehezen tudnám… Inkább meg sem próbálom.

Ennyit fűznék hozzá ehhez a számhoz. És még talán annyit, hogy a megjelenése napján az amerikai kritikusok és rajongók legtöbbje iszonyatosan lehúzta, szinte csak negatív kritikákat olvashatunk róla a neten… Ennek ellenére, valamilyen megmagyarázhatatlan csoda folytán az összes példány elfogyott belőle odaát, méghozzá alig két nap alatt. Ekkora sikere bizony még a 2. kötet utolsó számának sem volt. Na persze, hatalmas reklámhadjárat előzte meg a megjelenést, ez tény, de azért én személy szerint nem(csak) a reklámok miatt szoktam megvenni egy képregényt (vagy bármi mást), és úgy hiszem, az amerikai rajongók többsége is így van ezzel, úgyhogy mégis csak lehet valami ebben a kis füzetecskében. Januárban egyébként újra ki is adja a Marvel az 1. számot új borítóval, amely mondjuk csak egy dupla oldal magából a képregényből, de attól még biztos szép lesz. Ez lesz az:

Nincs más hátra ezzel kapcsolatban, mint egy rövid kis kedvcsináló, illetve majd a következő oldalon egy interjú Jeph Loebbel, amit szigorúan csak azoknak ajánlok, akik már olvasták az 1. számot!

The Ultimates 3 #1 – Sex, Lies, and DVD 1: Improbable Cause
Írta: Jeph Loeb
Ceruzarajz és borítórajzok: Joe Madureira

Folytatódik a visszaszámlálás a jövő évi Ultimatum című sztorihoz, amely örökre megváltoztatja majd az Újvilágot! És elhihetitek, hogy ezúttal tényleg nem túlzunk! A The Ultimates 2. kötetének vége óta a Különítmény nagyon megváltozott. Új tagok, új anyagi támogató Tony Stark személyében, új bázis… A csapat Tony egyik New York-i birtokán rendezkedett be, és immár teljesen függetlenek a S.H.I.E.L.D.-től – vagyis most már csakis magukra számíthatnak. Ám azt egyikük sem sejti, hogy egy sötét titok hamarosan alapjaiban rázza majd meg a Különítményt… Valakit meggyilkolnak a csapattagok közül! Igen, a Föld legnagyobb hősei közül valaki meghal! És hogy ki a gyilkos? Nos, jó pár gyanúsított akad majd… Jönnek tehát az új csapattagok, az új kalandok, és persze az új titkok! És akkor Venomról még nem is beszéltünk… Igen, ő is itt lesz! És mindez az Eisner-díjas és az Emmy-jelölt író, Jeph Loeb (a Heroes, vagyis a Hősök, és a Fallen Son megalkotója) tollából! A rajzolói székben pedig nem más ül, mint Joe Madureira, aki már bizonyított az Uncanny X-Men és a Battle Chasers oldalain! Kezdődjék hát a Különítmény eddigi legvadabb kalandja!!!

Ja, amúgy van ám még egy nagy újítása ennek a számnak: hosszú-hosszú évek óta ez az első újvilági kiadvány, amelyben a sztorinak van címe, de nem a borítón vagy az előzetesben, hanem már magában a történetben szép nagy betűkkel. (Aki olvasta, az biztos tudja, mire gondolok.) Ilyesmit tényleg rég láthattunk, ami szerintem kár, mert nagyon hangulatos tud lenni néhány ilyen apróság is… Hát még milyen hangulatos tud lenni ez a pár apróság itt a szöveg alatt, amelyekre rákattintva nagyon nagy, nagyon szép előzetes oldalakat kapunk a 2. számból! A főszerepben: Sólyomszem (aki nekem az 1. szám első pár oldala után egyből a kedvenc különítményesemmé lépett elő) és Pókember! Aztán meg jöhet végre az a bizonyos interjú Loebbel csakis azoknak, akik már olvasták az 1. számot!

Oldalak: 1 2 3 4 5