Ultimate News #45

[Maniac] Kittyrákotty, komák és komámasszonyok! Elérkezett az újabb kedd (csütörtök, bocs – mano) és az újabb Ultimate News, mely megannyi izgalmas hírt tartogat számotokra ezúttal is! Elõzetesek, bemutatók, adatlap, képek, interjúk… sõt, még az is kiderül, mire számíthatunk az újvilági vonalon 2008-ban! Ha ez sem keltette fel az érdeklõdéseteket, akkor inkább tényleg menjetek ki napozni. Aztán majd jól leégtek. Szép, mondhatom. Inkább maradjatok, nem bánjátok meg! Gondolom, azt már mondanom sem kell (mégis mondom), hogy …

LESZNEK SPOILEREK EZÚTTAL IS, MINT MINDIG, VAGYIS EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELÕRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBB OLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTÕL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELÕSSÉGET! Juhtúró.

INTERJÚ 1.

Mike Carey-vel, az Ultimate Fantastic Four jelenlegi írójával már készült korábban egy riport, melynek témája az Ezüst Utazó volt. Na, most készült még egy, de mivel tartalmaz új információkat is, ezért úgy döntöttem, ezt is lefordítom nektek. Íme:

Mike, mi a legfontosabb különbség az eredeti és az újvilági Fantasztikus Négyes között?
Talán a koruk. Az eredeti F4 tagjai már felnõttek, míg az újvilágiak még csak tinédzserek vagy alig 20 évesek. Még csak tanulják a szuperhõs bizniszt. Reed különösen nehéz helyzetben van, mert az intelligenciája miatt máris a Föld legnagyobb elméi között tartják számon, de ettõl függetlenül még mindig csak egy 20-21 éves srác. Néha meggondolatlan, és ilyenkor súlyos hibákat követ el. Johnny és Ben, akárcsak eredetileg, itt is elég impulzívak, kiszámíthatatlanok és érzelmileg gyakran instabilak, de Reed és Sue általában sikeresen vissza tudja fogni õket. Fontos különbség az is, hogy az újvilági F4-et nem Reed vezeti – minden tagnak egyenlõ beleszólása van a csapat ügyeibe.

Mondj pár szót az általad behozott új karakterekrõl!
Soknak van klasszikus megfelelõje, míg másoknak nincs, de még azoknak is van eredetijük Jack Kirby más munkáiban. Minden egyes szereplõm, minden egyes sztorim Stan Lee és Jack Kirby munkásságához köthetõ az eredeti F4-sorozatban. Így tisztelgek elõttük. Az õ képregényeiken nõttem fel, az õ Fantasztikus Négyesük alakította az elmémet, a fantáziámat. Örülök, hogy a régi, klasszikus karaktereket sikerült új köntösbe öltöztetve bemutatnom egy új generációnak is.

Thanos, Diablo… Két nagy gonosz, akik mindketten Reedet akarták felhasználni terveikhez.
Igen, ez egy visszatérõ téma a történeteimben. Ami Thanost illeti, az õ terve még most is mûködésben van, és meglátjuk, mi sül majd ki abból a bizonyos Kozmikus Kockából, amit Reeddel akar elkészíttetni… A God War végén láthattuk, hogy valamilyen hatással volt Reedre. Nem agykontroll, de tény, hogy valamilyen módon irányítja az ifjú tudóst. Reedet teljesen megszállta a Kocka összerakásának ötlete, és addig nem nyugszik, amíg ténylegesen el nem készíti. És hogy mennyire erõs benne ez a megszállottság? Na hamarosan az is kiderül…

Térjünk rá a legújabb karakteredre, az Ezüst Utazóra. Miben más a te Ezüst Utazód az Ultimate Extinction Ezüst Utazóitól?
Az én Ezüst Utazóm az egyetlen és igazi Norrin Radd. Persze kitértem arra is a sztoriban, hogy mi a kapcsolat a korábbi Utazók és közte, hogy minden világos legyen. És nemsokára arra is fény derül, mik is a pontos tervei a Földdel, és hogy miért teszi azt, amit tesz…

Ki az újvilági Ezüst Utazó gazdája?
Nyilvánvalóan nem Galactus, mint az eredetinek. A mestere egy másik, nagy kozmikus gonosz lesz, akinek a klasszikus változatát már bizonyára sokan ismerik: õ Pszichó. Az eredeti sorozat Worlds Within Worlds címû sztorijához kapcsolódik majd az itteni megjelenése. Akik olvasták, azok tudják, hogy abban a történetben próbált az Ezüst Utazó egy mikroszkopikus világban elrejtõzni Galactus elõl. Az F4 akkor találkozott Pszichóval, amikor követték oda az Utazót: õ volt az egyik mikroszkopikus bolygó királya. Az én Pszichóm is hasonló lesz: egy igazi megalomániás õrült, aki egy több milliárdnyi lakosságú bolygót ural. Roppant intelligens (legalább annyira, mint Reed), és képes manipulálni az emberek érzelmeit. Ezenkívül rengeteg különféle eszköz áll a rendelkezésére, a technológiai arzenálja szinte kimeríthetetlen.

Mit kell tudni Pszichó bolygójáról?
A neve Zenn-La, és egyáltalán nem rossz hely, sõt: igazi paradicsom. Egy paradicsom, amely egy kígyót rejt magában, de az ott élõk mégis tökéletesen boldogok.

És mi jön az Ezüst Utazó és Pszichó után?
Egy háromrészes sztori egy újabb klasszikus gonosz újvilági változatával. A történet címe Ghosts lesz, és ebbõl talán már sejthetõ, kirõl beszélek… Ezt követõen visszatérünk a Kozmikus Kocka ügyéhez – úgy idõzítettem, hogy a jubileumi 50. számban mutassa majd meg a Kocka az erejét. Remek sztori lesz, ígérem!

Mindezek milyen hatással lesznek a csapatra?
Reed és Sue kapcsolata gyökeres változásokon fog átmenni. Kemény, sötét idõk várnak Reedre, és még az apjával való kapcsolata is nehezíti majd a dolgát. Szegény Benre is komoly érzelmi megpróbáltatások várnak. Röviden szólva: a csapat tagjaira nem vár szép jövõ.

Sok sikert a továbbiakhoz, Mike!

INTERJÚ 2.

Bill Rosemann, a Marvel egyik szerkesztõje a múlt héten válaszolt pár rajongói kérdésre. A témák között volt az Újvilág is, és én azonnal lecsaptam rá. Most tehát az interjú azon részét olvashatjátok, amely az Ultimate-kiadványokkal foglalkozik. Lássuk:

Mi vár az Újvilágra a jövõben?
Õszinte leszek: mostanában kezdtem úgy érezni, hogy az Újvilág felett eljárt az idõ, kihoztunk belõle mindent, amit lehet, és most, hogy annyi izgalmas esemény történik az eredeti univerzumban, nem láttam értelmét az Ultimate-vonalnak. De ahogy jobban belegondoltam (és ahogy Joe Quesada is meggyõzött errõl), rájöttem, hogy igenis szükség van egy olyan világra, amelynek ugyan kevesebb kiadványa van, de az a kevés mind elsõ osztályú, kiváló történeteket tartalmaz (Jáááááájjjj!!! MINDEGYIK kiváló történeteket tartalmaz??? Ezt õ sem gondolhatja komolyan…. – Maniac) Ha megnézzük az eladási listákat, láthatjuk, hogy a rajongók is így gondolják, hiszen az újvilági képregények magasan vezetnek mindenhol. (Ezt tényleg nem értem. Nyilvánvalóan Rosemann és mi teljesen különbözõ listákat néztünk az elmúlt hónapokban… – Maniac) Hála ezen kiadványoknak, egy teljesen új generáció ismerkedett meg a Marvel világával és lett képregényrajongó. És most többre vágynak, ráadásul egyre bõvül az Ultimate-vonal rajongótábora. (Itt bizonyára csak véletlenül felejtette el azt megemlíteni Rosemann, hogy ez nagy mértékben az én összefoglalóimnak köszönhetõ… – Maniac) Nos, most jõ hírrel szolgálhatok nekik: ha minden rendben megy, és az égiek is úgy akarják, akkor a 2008-as év az Újvilág Éve lesz! A legelsõ Ultimate-kiadvány megjelenése óta nem volt még annyi izgalmas esemény, mint amennyi jövõre vár ránk. Új sorozatok, új alkotók és most még több vassal és kalciummal! Ez vár ránk 2008-ban, barátaim! (Na erre befizetek… – Maniac)

Most, hogy az eredeti Amerika Kapitány meghalt, nem lehetne szó arról, hogy az újvilági saját sorozatot kapjon, hogy pótolja az ûrt?
Hmmm, az újvilági Amerika Kapitány saját sorozata… Jól hangzik…

Mennyiben különbözik az újvilági Carol Danvers az eredetitõl?
Lássuk csak… Az újvilági mindig katonai egyenruhában mászkál, az eredeti az égen repül egy király szuperhõs-jelmezben. Az újviláginak nincsen semmilyen különleges képessége, az eredeti viszont bármikor lerobbantja a fejedet. Az újviláginak nincsen saját sorozata, az eredetinek igen, ráadásul a Mighty Avengers állandó szereplõje is. Nagyjából ennyi.

Készülget Rozsomák saját minisorozata, az Ultimate Wolverine. Van rá esély, hogy mások is kapjanak saját sorozatot, vagy legalább egy minit?
Talán Szaszkvacs… Na jó, komolyan. Én talán Vasemberre, Hulkra, az Ezüst Utazóra és Amerika Kapitányra tippelnék, mivel mindnek készülget vagy már megy is a mozikban a saját filmje.

És itt a vége, fuss el véle…

ULTIMATE SPIDER-MAN

Emlékeztek még arra a több mint 100 alternatív borítóra, amiket közel 100 rajzoló készített az Ultimate Spider-Man 100. számához? Ha nem, gyorsan olvassátok újra a 23. és 24. összefoglalómat, ott felfrissíthetitek a memóriátokat. Nos, hamarosan kiadják ezen borítókat összegyûjtve egyetlen kiadványban, mely a The Ultimate Spider-Man #100 Project címet viseli majd. A megjelenése augusztusban várható, 112 oldalas lesz, és a borítókon kívül tartalmaz majd egy elõszót magától Stan Leetõl is. Kíváncsian várjuk!

Ha már szóba került ez a 100 borító, akkor itt említeném még, hogy Todd McFarlane alkotása volt az egyik legsikeresebb az összes közül: az eBay árverésén egész pontosan 6 701 dollárért kelt el! Azt most mindenki szépen számítsa át, hány forint, majd döbbenjen meg. Enenk örömére a minimum az, hogy újra megmutatom Todd alkotását:

Ami magát a sorozatot illeti: mint tudjuk, ebben a hónapban jelenik meg az a bizonyos 111. szám, amelyben Bagley átadja helyét Immonennek. Ezen alkalomból mindketten készítettek egy-egy borítót ehhez a mérföldkõnek számító számhoz. Immonenét már láthattuk korábban, de most végre megérkezett Bagley-é is. Mutatom:

És ha esetleg nem emlékeznétek, itt van mellé Immonené is, hogy összehasonlíthassátok a kettõt:

Végül pedig jöjjön két kép. Az elsõ Bagley utolsó Pókember-rajza a 111. számból – gyakorlatilag ezzel búcsúzik majd tõlünk. Fekete-fehérben már láthattátok, de színesben azért mégis jobb.

A második pedig egy rajongó alkotása, ami szintén elég jól sikerült. Csodáljátok:

ULTIMATE X-MEN

Múlt héten már elkezdtük találgatni, kik lesznek az új X-Men tagjai (jobban mondva annyira nem kellett találgatni, mert az elõzetesekbõl már a legtöbbet megismerhettük), de most végre mindegyiküket megmutatták egy szép nagy képen, amelyet a közeljövõben megjelenõ számok borítóiból raktak össze. A rajzoló, Yanick Paquette remek munkát végzett, de nekem muszáj volt kettévágnom az alkotását, hogy ne kelljen annyira lekicsinyítenem, és jobban lássátok. Rajta van mindenki: Rozsomák, Vihar, Káprázat, Angyal, Piro, Bishop és… talán csak nem Psziché???

Ám mielõtt az új X-Men összeállna, elõbb Árnyék és a Morlockok ügyét kell rendezni. Ez meg is történik a frissen megjelent 83. számban, amely egyszerûen kihagyhatatlan mindenkinek. A régi X-Men tagjai összecsapnak a Morlockokkal, és Árnyéknak súlyos döntést kell hoznia, hogy ki mellé áll. De azért az új X-Men is szervezõdik a háttérben, és visszatér egy régi-régi ismerõs, akit már jó ideje nem láttunk… Nem akarok sokat elárulni arról, hogy ki az, de Psziché. Hupsz! Elszóltam magam…

Ultimate X-Men #83 – The Underneath, 2. rész
Írta: Robert Kirkman
Ceruzarajz: Pascal Alixe
Borító: Yanick Paquette

Az elmúlt pár hónapban Kurt Wagner világa és személyisége teljesen megváltozott, és most kitör belõle minden felgyülemlett harag! Elképesztõ csata veszi kezdetét a Morlockok és a régi X-Men tagjai között, és Árnyéknak döntenie kell, kinek az oldalán harcol. Egy biztos: ezután már soha sem lesz olyan a viszony közte és régi barátai között, mint azelõtt…

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Szállj, Ezüst Utazó, szállj! Bizony, végre megérkezett a Földre Norrin Radd, és ezzel máris egy újabb világvége küszöbére került az Újvilág. Hogy mit is akar pontosan a titokzatos idegen, az egyelõre még nem derül ki, de az már most világos, hogy hatalmas erõvel bír… És persze megint a Fantasztikus Négyesre marad a világ megmentése. Szép.

Ultimate Fantastic Four #43 – Silver Surfer, 2. rész
Írta: Mike Carey
Ceruzarajz és borító: Pasqual Ferry

Az Ezüst Utazó megérkezik a Földre, ahol egybõl kitör a pánik és a Fantasztikus Négyes emiatt igen nehéz helyzetbe kerül. A különös idegen azt hirdeti mindenhol, hogy õ csakis az emberiség javát akarja – de vajon mennyire lehet hinni egy tetõtõl talpig ezüst földönkívülinek egy szörfdeszkán?

MINISOROZATOK

Ultimate Vision

Hát nem kapkodták el, de végre megjelent a 4. szám is. Mike Carey kiválóan ráérzett a sci-fi / horror hangulatra, Brandon Peterson rajzai pedig továbbra is csodálatosak, úgyhogy azt kell mondanom, megérte várni. Vízió összecsap Gah Lak Tus gyilkos darabkájával, Tarleton visszatér, és még a Sólyom is tiszteletét teszi. Ja, és végre azt is láthatjuk, hogyan is kezd hozzá Gah Lak Tus egy bolygó elpusztításához… Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert van ebben a miniben valami olyan megfoghatatlan hangulat, amit én személy szerint nagyon rég nem éreztem egy képregényben is. Vérzik a szívem, hogy nem kap elég figyelmet Amerikában…

Ultimate Vision #4
Írta: Mike Carey
Ceruzarajz és borító: Brandon Peterson

Gah Lak Tus darabkája elérte a Földet – és immár semmi sem állhat az útjába! Az emberiség egyetlen reménye, Vízió képtelen szembeszállni vele, hiszen õt kizárólag kommunikációs célokkal építették, a harchoz nem ért. Vajon képes lesz megváltoztatni a programozását, vagy a Földnek örökre befellegzett?

Ultimate Power

Ezen a héten folytatódik ez a mini is – remélhetõleg több történéssel, mint amit eddig láttunk. Habár az elõzetes oldalak alapján azt kell mondanom, megint rengeteg látványos csata lesz csak, és kevés történet… Na majd meglátjuk, addig is nézzétek meg ezt a pár oldalt:

Ultimate Wolverine

Bizonyára sokan kíváncsiak vagytok, hogy haladnak ezzel a minivel Marveléknél. Hát, pajtások, semmi biztatót nem tudok mondani: a rajzoló, Michael Turner állítása szerint elég sok munkája adódott most, és a Marvel elõbb azokat akarja elvégeztetni vele, úgyhogy az Ultimate Wolverine jelenleg csak másodlagos vagy harmadlagos fontosságú. Bizonytalan, hogy mikor tud nekilátni a munkának… Az íróval, Jeph Loebbel azért egyeztet néha, de igencsak lelassítja a kemoterápiás kezelés is, amit az elmúlt 10 hónapban kapott a rákos megbetegedése miatt. Na jó, ez valóban elég nyomós indok, úgyhogy, azt hiszem, igazán nem haragudhatunk rá. Röviden tehát: erre a minire még várnunk kell. Sokat.

ADATLAP

Az Újvilág: X-Men egyik legkegyetlenebb mutánsa, Kardfogú van ma terítéken, pajtások. Tény, hogy a múltjáról nem sokat tudni jelen pillanatban, de azért ez az adatlap még így is sok újdonságot fog tartalmazni néhányatoknak. Olvassátok hát:

Kardfogú

Igazi neve: Ismeretlen
Egyéb nevei: Nincsenek
Kiléte: A hatóságok által ismert
Foglalkozása: Terrorista, korábban az X-Fegyver ügynöke
Állampolgársága: Ismeretlen
Születési hely: Ismeretlen
Ismert rokonai: Nincsenek
Mely csoport tagja: Mutáns Testvériség, korábban X-Fegyver
Legfelsõbb iskolai végzettsége: Ismeretlen
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate Marvel Team-Up #1 (2001)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: X-Men #8 (2006)

Története: Kardfogú egy nagy erejû mutáns, akinek sajátos elmélete volt a mutánsok szerepérõl a világban: mivel az emberek kegyetlenebbek, mint az evolúciós ranglétrán alattuk álló állatok, ezért a mutánsoknak is kegyetlenebbnek kell lenniük, mint az alattuk álló emberek. Egy titkos kormányszervezet, a S.H.I.E.L.D. egyik csoportjának, az X-Fegyvernek volt a tagja, ahol eleinte csak különféle kínzásokkal tudták rávenni a munkára, de végül õ maga is megkedvelte azokat az embertelen módszereket, ahogyan az alakulat dolgozott. Ennek köszönhetõen több kiváltságra tett szert, mint a többi fogva tartott mutáns. Az egyetlen, ami zavarta, hogy volt egy hozzá hasonló képességekkel rendelkezõ fogoly is, egy bizonyos Rozsomák, aki mindig mindenben jobban teljesített, mint õ. Kardfogú egyre jobban meggyûlölte Rozsomákot, és mivel tudta, hogy amnéziás, megpróbálta elhitetni vele, hogy lemészárolta a feleségét és a gyermekét, csak hogy fájdalmat okozzon neki. Hogy ez ténylegesen megtörtént-e, az egyelõre tisztázatlan. Rozsomák végül sikeresen megszökött az X-Fegyvertõl, és a szervezet Kardfogút küldte utána. A két mutáns New Yorkban csapott össze, de a küzdelembõl végül Rozsomák került ki gyõztesen, hála a segítségére sietõ ifjú szuperhõsnek, Pókembernek.

Nem sokkal azután, hogy Rozsomák csatlakozott egy fiatal mutánsokból álló, emberbarát csapathoz, az X-Menhez, az X-Fegyver újra a nyomára akadt, és egy mutánsokból és emberekbõl álló osztagot küldtek az elfogására – természetesen Kardfogú is részt vett a támadásban. Az akció nem volt teljesen sikerese, ugyanis magát Rozsomákot nem találták meg, viszont az X-Men többi tagját foglyul ejtették. Valamivel késõbb sikerült Rozsomákot is kézre keríteniük, és Kardfogú úgy döntött, megkínozza régi „barátját”. Kivonszolta az X-Fegyver bázisán kívülre, és a szeme láttára égette el a Rozsomák adatait tartalmazó dokumentumokat, hogy riválisa soha ne ismerhesse meg a múltját. Hamarosan azonban megérkezett Rozsomák pár régi ismerõse, a Mutáns Testvériség nevû terroristaszervezet tagjai, akik a Rozsomákba telepített nyomkövetõvel találtak a bázisra. Rozsomák tehát csakis azért hagyta magát elkapni, hogy kiszabadíthassa társait. Kardfogú iszonyatosan feldühödött, hogy ellenfele ismét túljárt az eszén, és bosszúból egyszer s mindenkorra végezni akart vele. Immár neki is voltak beépített adamantiumkarmai, hasonlóak Rozsomák karmaihoz, de a gyõzelemhez ez sem volt elég: mindketten lezuhantak egy hatalmas szakadékba, és mivel Rozsomák tért elõször magához a zuhanást követõen, ártalmatlaníthatta eszméletlen ellenfelét.

Kardfogú gyógyulása sokáig tartott, de miután felépült, csatlakozott a Mutáns Testvériséghez, amely épp akkor alakult újjá Magneto szervezése alatt, aki hamarosan jobbkezének nevezte ki a bivalyerõs mutánst. Több múzeumot és galériát is kifosztottak társaival, mielõtt nekikezdtek volna az emberiség elleni legnagyobb terrortámadásnak…

Magassága: 196 cm
Súlya: 100 kg
Szeme színe: Vörös
Haja színe: Szõke
Képességei és felszerelése: Kardfogú érzékszervei hihetetlenül kifinomultak, szaglásával képes bárkit megtalálni. Regeneráló képessége emberfeletti módon gyors. Már eleve borotvaéles karmait és fogait adamantiummal vonták be, valamint mindkét karjába négy-négy hatalmas adamantiumpenge lett beépítve.
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erõ: 4/7 (Emberfeletti; 360 kg és 25 tonna közötti súly felemelésére képes)
Gyorsaság: 3/7 (Emberfeletti; maximális sebesség: 1120 km/óra)
Állóképesség: 4/7 (Emberfeletti regeneráló képesség)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 6/7 (Több harcformát is mesteri szinten elsajátított)

Jó kis összefoglaló volt ez, mi? Tetszett? Na jól van akkor. Írogassatok szépen az Ultimate Marvel 3.0 fórumba is, hogy tudjam, mi volt a véleményetek ezen a héten szerény kis mûvemrõl. És most pedig, mielõtt elköszönnék, egy rossz hírt kell közölnöm: jövõ héten nem lesz Ultimate News!!! Bizony, úgy döntöttem, kiveszek egy hét szabit, és elutazom a messzi Bulgáriába, ahonnan nem is térek vissza jövõ hét vasárnapig. De nézzétek a jó oldalát: így legközelebbre sokkal több hír fog felhalmozódni, mint általában, és valószínûleg hosszabb lesz az összefoglaló. Ezzel a tudattal várjátok visszatérésem, pajtások. És most: Maniac balra el, a a függöny lehull! Sziasztok!