Ultimate News #44

[Maniac] IGEEEEN!!!! Véget ért a vizsgaidõszakom, pajtások, ami azt jelenti, hogy újból teljes erõbedobással vethetem magam az Ultimate News készítésébe. Hoztam nektek interjúkat, képeket, elõzeteseket, ismertetõket, adatlapot, hátteret… mindent, mit egy újvilági rajongó kívánhat magának. Mire vártok hát? Kapjátok fel a fürdõgatyát vagy -ruhát, és egy csukafejessel merüljetek el a hírtengerben…

De persze elõtte itt a kötelezõ figyelmeztetés: SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY!!! IGEN, LESZNEK SPOILEREK EZÚTTAL IS, MINT MINDIG, VAGYIS EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELÕRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBB OLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTÕL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELÕSSÉGET! Kakukk.

INTERJÚ 1.

Múlt héten az Ultimate Spider-Man leköszönõ rajzolójától, Mark Bagley-tõl búcsúztunk egy interjú formájában, és most úgy illik, hogy a helyére érkezõ Stuart Immonent is hasonló módon köszöntsük. Nem is szaporítom a szót, rögtön átadom a terepet Stuartnak:

Stuart, az elsõ szám, amin dolgoztál, a 111. volt, amit félig te, félig Mark Bagley rajzolt. Ez a kiadás szolgál majd tehát arra, hogy Mark átadja neked a stafétabotot. Szerinted hogy sikerült ez a mérföldkõnek számító szám?
Igaz, még nem láttam a végeredményt, de úgy érzem, én és Mark is remek munkát végeztünk. A forgatókönyv kiváló, és szerintem minden rajongónak tetszeni fog. Úgy tudom, pár elõzetes oldal már kering a neten, abból már láthatjátok, mit sikerült alkotnom. Én kaptam Peter visszaemlékezéseit, Mark pedig Peter és May beszélgetõs jeleneteit.

Mennyit egyeztettetek Markkal rajzolás közben?
Elég sokat, de… nos, úgy éreztem, Mark egy kicsit sajnálja a lelke mélyén, hogy elhagyja a sorozatot. Azért ettõl függetlenül most is, mint mindig, kifogástalanul dolgozott, és azt hiszem, bízik a képességeimben, és hogy hozzá méltó módon viszem tovább a kiadványt. Egyébként nem ez az elsõ eset, hogy egy olyan sorozatot bíznak rám, amin elõttem hosszabb ideig dolgozott valaki más, úgyhogy számomra nem annyira szokatlan ez a szituáció.

Mennyire mélyültél már el a sorozatban, és mennyit egyeztettél Brian Michael Bendisszel a továbbiakról?
Még nem haladtam olyan sokat, egyelõre csak a negyedik számnál tartok. Sokat egyeztettünk arról, hogy hány számot készítsek el évente, és végül megyegyeztünk abban, hogy a saját, megszokott tempómban haladok majd, és lesz, ami lesz. Nyilván én nem bírok majd 18-22 számot megrajzolni egy évben, mert nem akarom, hogy a mennyiség a minõség rovására menjen. Brian már jó elõre megírta a sztorikat, úgyhogy lesz dolgom bõven, az biztos. Már azt is tudom, körülbelül mikre számíthatok ezekben a sztorikban, szóval úgy érzem, fel vagyok készülve.

Mivel már korábban dolgoztál az Ultimate X-Men pár számán, ezért rögtön az elején kapsz egy ismerõs karaktert is Kitty Pryde személyében.
Na igen, de hiába ugyanaz a karakter, most teljesen más szituációkban kell majd õt megrajzolnom. Az író is más, úgyhogy könnyen elképzelhetõ, hogy Kitty teljesen más lesz, mint ahogy korábban megismertem. Akárhogy is, már régen és most is nagyon szeretem õt. Gyakorlatilag vele nõttem fel, és még olyan sorozatokból ismertem meg, mint az Uncanny X-Men vagy az Excalibur. Örülök, hogy az Ultimate Spider-Man számaiban is fontos szerepet tölt be, és annak is, hogy a jelenléte egy másik újvilági sorozathoz is kapcsolódik.

Nemrég egy másik Pókember-történetet is rajzoltál a harmadik mozifilm kapcsán.
Igen, aminek az írója Todd Dezago volt. Már régóta terveztük ketten azt a sztorit, és nemrég végre meg is valósult. A fõ célja a film reklámozása volt, ezért elég lassan haladt, mivel minden egyes oldalt százszor is leellenõriztek az érintett felek. Szokatlan volt, hogy nem volt akkora szabadságom, mint máskor, és hogy állandóan változtatnunk kellett mind a rajzokon, mind a forgatókönyvön… Mindenesetre remek lehetõség volt ez nekem, hogy gyakoroljam Pókember rajzolását az Ultimate Spider-Man elõtt. Ennek hála sokkal magabiztosabban kezdtem dolgozni a sorozaton.

Mik a legfõbb különbségek a filmképregény Pókembere és az újvilági Pókember között?
Talán a legszembetûnõbb a ruha. A filmképregényben próbáltam Pókember álruháját pont ugyanolyanra rajzolni, mint amilyen a moziban. Máshogy futnak rajta a hálók, mint az újvilágin, és a vastagságuk is különbözik. Na és persze a figurák kinézete is egészen más a két képregényben. Általánosságban azt mondanám, a filmképregény közelebb áll a egy másik képregényem, a Nextwave stílusához, mint mondjuk az Ultimate X-Men általam készített rajzaihoz.

Nextwave, Ultimate Fantastic Four, Ultimate X-Men… Csak pár cím, melyeken mostanában dolgoztál. Mi alapján választod a munkáidat?
Semmi alapján, csak ahogy jönnek a megbízások. Mostanában sokat dolgoztam az újvilági címeken, mivel az ottani szerkesztõk és írók már ismernek és ragaszkodnak hozzám – és, bevallom, én is hozzájuk. Úgy érzem, egyre nagyobb az igény mostanában az olyan rajzolókra, akik tudják tartani legalább a havi egy számos munkatempót. Dolgoztam már crossovereken is, de jobban szeretem az önálló, havi sorozatokat, azok jobban illenek hozzám.

Sok sikert az Ultimate Spider-Man munkálataihoz, Stuart!

INTERJÚ 2.

Brian Michael Bendis megelégelte, hogy az Ultimate Spider-Man kapcsán mostanában csak a rajzolókat faggatjuk, ezért õ is jelentkezett egy interjúra, melyben elmondhatja a terveit a sorozat jövõjérõl. Nos, lássuk, mit tartogat számunkra az öreg Bendis!

Brian, most ért véget az Ultimate Knights címû sztori, melyben több szuperhõs is összefogott a Vezér ellen, ám volt köztük egy áruló…
Igen, Danny Rand, vagyis Vasököl. De a történet fináléjában nem is ez a legmeglepõbb, hanem az, amit egy másik hõs tesz, hogy lekapcsolja a Vezért. Nem emlékszem, hogy valaha egy szuperhõs tett volna ilyet, csak hogy leszámoljon az ellenségével. Fisk tehát elég nehéz helyzetbe kerül – és még nehezebbe, amikor egy újabb hõs egy teljesen váratlan lépésre szánja el magát!

Szóval a Vezér végre megkapja méltó büntetését?
Mondhatjuk, de nem úgy, ahogy sokan számítottak rá, ebben biztos vagyok. Remekül sikerült a befejezés, mindenkinek csak ajánlani tudom. Az összes fõbb szereplõvel történik valami érdekes, és azt sem lehet konkrétan megállapítani, ki gyõzött és ki veszített. Úgy érzem, ez a történet méltó Mark búcsúztatásához is.

Na igen, de még nem teljesen ez Mark utolsó száma, ugye?
Valóban, még ö rajzolja a 111. szám felét is. Hogy miért, annak több oka is van. Egyrészt a 110. szám befejezése elég pesszimista hangvételûre sikeredett, és mégsem akartam ezzel elköszönni Marktól. Azt szerettem volna, ha egy szép Pókember-rajzzal búcsúzik, és a 111. számban erre kiváló lehetõsége adódott. Másrészt az olvasók rögtön meg is barátkozhatnak az új rajzolóval, Stuart Immonennel, aki majd a kiadvány másik felét rajzolja. Stuart stílusa merõben más, mint Marké, ezért mindenképpen szükségesnek éreztem ezt a kis „bemelegítést”.

Miért pont Immonenre esett a választásotok?
Elõször is, Stuart fantasztikus rajzoló. Aki látta a munkáit a Superman, a Nextwave vagy az Ultimate X-Men számaiban, az tudja, mennyire sokoldalú. Elképesztõ érzékkel készíti a karaktereit, a mozgásukat, az arcjátékukat… Ez utóbbi különösen fontos volt nekem, mert szeretem, ha a szereplõk arcáról leolvasható, hogy nem mindig ugyanazt gondolják, amit mondanak. Alig várom, hogy az olvasók is lássák, mit tud Stuart!

Mennyire más Immonen stílusa, mint Bagley-é?
Stuart Petere és Mary Jane-je is legalább annyira tinédzsernek néznek ki, mint Mark rajzolásában. Persze sok más rajzolónak is sikerült már korábban remek újvilági Petert és Pókembert készítenie – mondjuk David Finch-nek az Ultimate X-Men oldalain, vagy az Ultimate Marvel Team-Up rajzolóinak. Stuart munkája mindegyikükétõl elüt kicsit, de semmiben sem marad el a többiektõl, sõt!

Mirõl fog szólni a 111. szám?
Peter és May néni végre leülnek megbeszélni az egész Pókember-ügyet. Az Amazing Spider-Man rajongói még bizonyára emlékeznek, hogy hat éve Straczynski is írt egy hasonló történetet, amikor May rájött, hogy az unokaöccse Pókember. Emlékszem, akkoriban sokat gondolkoztam, én hogyan írtam volna meg azt a bizonyos beszélgetést Peter és May között, és már akkor úgy éreztem, hogy az én Mayem sokkal jobban kiborult és feldühödött volna – ahogy tette is nemrég az Ultimate Spider-Man oldalain. Aztán persze lenyugodott, és most, hogy átgondolta a helyzetet, ideje elbeszélgetniük Peterrel…

Miért döntöttél úgy, hogy May tudja meg Peter titkát?
Tudom, tudom, most mindenki azt hiszi, hogy nem szeretem, ha egy szereplõnek van egy titkos énje, de ez nem igaz. Egyszerûen csak úgy éreztem, hogy egy olyan intelligens nõ, mint May, elõbb-utóbb úgyis rájönne magától is az igazságra. Peternek tehát döntenie kellett. Nagy erõ, nagy felelõsség. Tovább hazudni vagy férfiként felvállalni a következményeket. Ez utóbbi mellett döntöttem, hiszen Peter egyre inkább felnõ, egyre felelõsségteljesebb lesz.

Milyen kaland vár Peterre a 112. számtól?
A Death of a Goblin, Stuart elsõ önálló sztorija. Ahogy a címébõl is sejthetõ, az egyik Manó meghal ebben a történetben. De vajon melyik? Norman Osborn, a Zöld Manó? Vagy Harry Osborn, a Vészmanó? Vagy a nagy, vörös MJ-Manó? Bármelyikük lehet…

Az elõzetes képek alapján úgy tûnik, Norman kicsit megváltozott, mióta legutóbb láttuk…
Na igen, õ is, ahogy az egész Újvilág is, kicsit megváltozott. Sok változást hoz majd az Ultimate Power vége is, és még pár más mini és sorozat is, amikrõl egyelõre nem beszélhetek. A S.H.I.E.L.D. és a Triskelion már most egészen más, mint régebben. Fontos, hogy hogy, mióta és kikkel is volt elzárva Norman a Triskelionban, de majd ezekre mind kitérünk a 112. számban.

Peter is változik majd?
Persze. Új ismeretségeket köt majd, új fenyegetésekkel kell szembenéznie, és sok körülötte élõ emberre kihatnak majd a vele kapcsolatos történések.

Például Kitty Pryde-ra is?
Igen. Kitty és Peter kapcsolata most elég nehéz idõszakon megy át, mivel nemrég szakítottak, de mégis nap mint nap egymásba botlanak az iskolában. Akárhogy is éreznek most egymás iránt, Peternek szüksége lesz többször is Kitty segítségére, és Kitty sem ülhet bosszúsan, ölbe tett kézzel, ha Peter bajba kerül. Röviden: Peter és Kitty sokat fognak együtt harcolni. Kitty még egy új ruhát is szerez majd magának.

És mi a helyzet May nénivel?
Új románc a láthatáron! May új fiújának a neve Miles Warren, ahogy ezt már korábban el is lõttem az egyik számban, és tudom, hogy sokan arra számítottak, neki is köze lesz majd a Clone Saga történéseihez, de végül nem így volt. Más szerepet szántam neki – és itt emlékeztetnék mindenkit, hogy korábban Miles Warren volt Harry pszichiátere…

Na akkor már csak Mary Jane maradt!
Mary Jane az iskola új sztárriportere, és ezzel sajnos ellenségeskedést és féltékenységet vált ki a korábbi sztártévésbõl, Jessica Jonesból. Állandóan figyeli majd MJ-t, és nem kell sok idõ majd ahhoz, hogy rájöjjön, van valami azzal a Peter nevû sráccal, akivel állandóan lóg… Ehhez a történetszálhoz kapcsolódik majd Peter állása is a Daily Bugle-nál, úgyhogy Jessicának igen érdekes szerepe lesz.

És mi jön a Death of a Goblin után?
Egy olyan történet, amit már nagyon-nagyon régóta tervezek! Akár azt is mondhatnám, hogy elõször azért csatlakoztam ehhez a sorozathoz, hogy majd egy napon ezt a történetet megírhassam – és 120 szám után végre valósággá válik! Jön az Ultimate Spider-Man and his Ultimate Friends! Most, hogy Kitty Peter iskolájába jár, könnyen be tudom hozni Jégembert, aki, mondjuk, meglátogatja régi barátját és csapattársát. És persze jön majd az újvilági Tûzcsillag is, aki egy régi, mindenki által jól ismert karakter lesz. Nagyon várom már azt a történetet, mert úgy érzem, remekül fog sikerülni!

További sok sikert, Brian!

ULTIMATE SPIDER-MAN

Újabb történet ért véget a 110. számban, méghozzá az Ultimate Knights – és nem is lenne ebben semmi különös, ha nem ez lenne egyben az utolsó olyan szám is, melyet teljes egészében Mark Bagley rajzolt. 7 hosszú éven át együtt sírtunk és együtt nevettünk az öreg Markkal, de egyszer minden véget ér. Azt hiszem, büszkén távozhat 110 szám és egy megdöntött rekord után. Na de elég a szomorkodásból, inkább vessünk egy pillantást magára a kiadványra, amelybõl sok szép kedvcsináló oldalt is hoztam nektek. Csikidam, de jó nektek most!

Ultimate Spider-Man #110 – Ultimate Knights, 5. rész
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

Elérkezett az Ultimate Knights fináléja! Végre mindenki számára kiderül, ki az áruló! Eldõl a Vezér sorsa! Lehull a lepel a Fenegyerek titkáról! Ja, és Pókember is szerepel majd…

És ha mindenki könnyes búcsút vett Marktól (aki még jövõ hónapban is visszatér azért), akkor most üdvözöljük az új rajzolót, Stuart Immonent, méghozzá pár szépséges fekete-fehér oldallal a 111. számból, valamint egy-két vázlattal. Párat ezek közül ugyan már láthattatok színesben is, de oda se neki.

Végül pedig még egy gyönyörûséges hátteret is kaptok három felbontásban Immonen Pókemberérõl. Megtaláljátok a hátterek között.

ULTIMATE X-MEN

Vajon kik lesznek az új X-Men tagjai? Bishop – kipipálva. Vihar – kipipálva. Piro – kipipálva. Káprázat – kipipálva. Angyal és Rozsomák is elég valószínûnek tûnnek az elõzetesek alapján. És még? Na majd kiderül a jövõ hónapban, de addig is a 84. szám borítóján még csak árnyalakokat mutat nekünk a Marvel – na meg pár elõzetes oldalt. Csekkoljátok:

ADATLAP

Ezúttal egy dögös bérgyilkosnõt, Elektrát vesszük górcsõ alá, aki nemrég tette tiszteletét A Csodálatos Pókember oldalain. Most végre megismerhetitek a hölyg múltját is, úgyhogy hajrá, adatlapra fel!

Elektra

Igazi neve: Elektra Natchios
Egyéb nevei: Nincsenek
Kiléte: Nincs titkos énje
Foglalkozása: Bérgyilkos
Állampolgársága: Amerikai
Születési hely: Ismeretlen
Ismert rokonai: Ismeretlen édesanya (elhunyt), Dimitris Natchios (édesapja), Irene (nagynénje), Paul Natchios (másod-unokatestvére), Leander Natchios (másod-unokatestvére)
Mely csoport tagja: Egynek sem
Legfelsõbb iskolai végzettsége: A Kolumbia Egyetemen tanult, de nem fejezte be
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate Spider-Man Super Special (2002)
Elsõ megjelenés Magyarországon: A Csodálatos Pókember #46 (2. sorozat, 2007)

Története: Elektra Natchios hatévesen kezdett harcmûvészeteket tanulni, nem sokkal azután, hogy édesanyja elhunyt mellrákban. Érettségi után felvették a Kolumbia Egyetemre, ahol járni kezdett egyik évfolyamtársával, a vak Matt Murdockkal. Több barátra is szert tett, köztük egy Mel nevû lányra is, akit egy szintén az egyetemre járó fiú, Trey egy nap megerõszakolt. A vádakat ejtették Trey, hála a fiú befolyásos apjának. Elektra nem akarta ennyiben hagyni az ügyet, ezért Trey, hogy elhallgattassa, felbérelt pár bûnözõt, hogy robbantsák fel a lány apjának üzletét. Matt elintézte, hogy az elkövetõk valljanak, de Trey megint megúszta a dolgot, és Elektra lassan kezdte úgy érezni, hogy a barátja hazudik neki, és nem is teljesen vak. Amikor Trey újra lecsapott Melre, Elektra már várt rá, és majdnem meg is ölte, ám az utolsó pillanatban megjelent Matt is. Elárulta a lánynak, hogy valóban vak, viszont a többi érzékszerve emberfeletti szinten éles. Azt remélte, ha elárulja titkát, Elektra megenyhül, de nem így történt. Halálos sebet ejtett Treyen, és választás elé állította Mattet: vagy hagyja elvérezni a fiút, és vele tart, vagy elviszi egy kórházba, de azzal vége kettejük kapcsolatának. Matt az utóbbit választotta.

Elektra otthagyta az egyetemet, és visszaköltözött apjához. Unokatestvérei, Paul és Leander anyagi segítségének hála, sikerült újra felépíteniük a lerombolt üzletüket, ám késõbb kiderült, hogy a két adakozó rokon csak azért tette mindezt, hogy a helyet pénzmosásra használhassák. Hogy megoldja ezt a problémát, Elektra azt tervezte, meglátogat egy Cullen nevû könyvelõt, akinek cáfolhatatlan bizonyítéka volt ügyfelei, Paul és Leander ellen. Sajnos pont akkor ért oda a férfihoz, amikor egy ellene felbérelt bérgyilkos, bizonyos Benjamin Poindexter is. A gyilkos addigra már végzett Cullennel, és kis híján Elektrát is megölte, ám a lány szerencsére sikeresen megszökött elõle. Poindexter ezután Elektra apjára kente az egész gyilkosságot, amivel csak még jobban felbõszítették a lányt. Összeállt régi barátjával, Matt Murdockkal, és közösen megtudták, hogy Poindextert maga az alvilág Vezére, Wilson Fisk bérelte fel, mivel Cullen bizonyítékai olyan információkat tartalmaztak, amelyek számára is kínosak lehetnek. Kiderült, hogy a könyvelõ ügyvédjének, William Savage-nek is volt másolata a terhelõ adatokból, akihez ekkor már úton is volt Poindexter. Matt és Elektra nem tudták megakadályozni Savage meggyilkolását, de legalább a bizonyítékot megszerezték. Elektra ezután kijátszotta Mattet, és találkozót szervezett Fiskkel. Átadta neki az iratokat, és cserébe azt kérte, tisztázza apja nevét. Hamarosan megjelent Poindexter is, akit ezúttal sikeresen padlóra küldött Elektra, és ezzel nagy hatást gyakorolt a Vezérre, aki belement az üzletbe. Poindextert átadták a rendõrségnek, és ezzel Elektra apja újra szabad ember lett. Késõbb Matt felkereste Elektrát, és elmondta neki, hogy olyan bizonyítékokat szerzett, amelyekkel Fisk segítsége nélkül is kihozhatták volna apját a börtönbõl. Hatalmasat csalódott a lányban, és többet ezután nem is nagyon beszéltek.

Elektra szabadúszó bérgyilkos lett, akinek egy késõbbi munkája egy latvériai tábornok meggyilkolása lett volna, ám ebben egy ifjú szuperhõs, Pókember megakadályozta. Hamarosan újra találkozott a Vezérrel: Fisk felbérelte õt, hogy szerezzen vissza neki egy kõtáblát, amelyet egy Fekete Macska nevû betörõ lopott el tõle. Elektra hamar rátalált a kérdéses személyre, ám vele volt Pókember is, ami egy kissé megnehezítette a dolgát, és végül nem is járt sikerrel. A Vezér azonban nemsokára rájött, kit takar a Fekete Macska álcája: egy Felicia Hardy nevû nõt, akit Elektrával együtt felkeresett, hogy visszaszerezzék tõle a táblát. Felicia nem adta könnyen magát, és a kõtáblát a folyóba dobta, mire Elektra egy tõrt hajított a nõbe, aki a tábla után zuhant, és látszólag életét vesztette.

Magassága: 175 cm
Súlya: 59 kg
Szeme színe: Barna
Haja színe: Fekete
Szakterülete: Elektra kiváló harcmûvész, aki tökélyre fejlesztette a nindzsa harcmodort. Atlétikai és gimnasztikai edzettsége olimpiai szinten van. Kedvenc fegyvere a sai.
Felszerelése: Elektra számos fegyvere között megtalálható a sai és a shuriken is.
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erõ: 2/7 (Átlagos; a saját testsúlyát képes felemelni)
Gyorsaság: 2/7 (Átlagos)
Állóképesség: 2/7 (Átlagos)
Energiakivetítés: 1/7 (Nincs)
Harci tapasztalat: 6/7 (Több harcformát is mesteri szinten elsajátított)

Na ez jó kis nap volt. A vizsgaidõszak lezárása, új újvilági összefoglaló… Szép teljesítmény tõlem. Ha egyetértetek (és akkor is, ha nem), írjatok az Ultimate Marvel 3.0 fórumba, és hangoztassátok bátran a véleményeteket. A dicsérõ szavakat különösen szívesen látjuk! Már ha engem dicsérnek azok a szavak. No jól van, viszlát jövõ héten, pajtások!