Új író a Superman sorozaton

Gondolom már mindenki értesült arról, hogy J. Michael Straczynski megválik a két általa vitt ongoingjától, és helyettük inkább a DC graphic noveljeinek (a Superman Earth One minden honlap szerint nagy siker) szenteli idejét. Nem is olyan régen még hatalmas csinnadrattával harangozták be JMS DC-hez szerződését, meg is kapta a(z újra) zászlóshajónak szánt Supermant, illetve vihette a direkt erre az alkalomra teljesen felújított (értsd más, kevésbé szexi ruha, komolyabb) kinézetű Wonder Womant. Ahogy teltek a hónapok, az öröm szépen lassan mindenki arcáról elült, ugyanis a beígért Superman történet, a Grounded nem igazán aratott osztatlan sikert. A korábbi sztorikban Superman eltávolodott szeretett Földjétől, és ebben a történetben kellett volna, hogy visszataláljon a gyökerekhez. Az ötlet amúgy zseniális volt: JMS Supermant végig akarta sétáltatni Amerikán, hogy ezáltal újra a kegyeikbe fogadhassák az emberek, hogy megismerje bajukat – mint valami megválasztás előtt álló baloldali politikus, de legalábbis Fidel Castro. Az első szám ígéretes volt, aztán szépen lassan tényleg csökkent a színvonal: jellegtelen, felesleges momentumok sorjáztak, a tizenkettedik, elvileg befejező füzet pedig nagyon messzinek tűnt.

Wonder Woman esetében már annyira nem vagyok kompetens megmondani a frankót, de az tény, hogy az érdekes kezdést követően ez a sorozat is unalomba fúlt. A megjelent néhány számban például nem történt egyéb, mint hogy kiderült, Wonder Womannek van egy még halálosabb ellenfele, természetesen az előző, nem kevésbé halálos után. A színvonal hanyatlását rá lehet fogni a fáradságra, de az várható volt, hogy két ilyen jellegű havi sorozatot JMS nem fog tudni vinni. A DC-nek viszont tényleg nagy bizodalma van a különálló köteteiben, úgyhogy ráhagyták a döntést, és kerestek mást a két sorozat élére.

A Supermant például az a Chris Roberson fogja vinni, aki sci-fi írásai után kóstolt a képregényes bizniszbe. A Fables sorozathoz közel álló Cinderella minit írta, amit a rajongók meglepően jól fogadtak, és amit természetesen jövőre egy újabb követ majd. A Vertigonál viszi az I, Zombie-t, illetve a Superman/Batman szériában vállalt egy rövid történetet. A Wonder Womant Phil Hester viszi tovább, ő rutinos róka, gond nem lesz vele, ezt a sztorit jobban elszúrni már nem lehet.

Mindketten figyelembe veszik egyébként JMS jegyzeteit, a Grounded pedig nem is feltétlen lesz 12 részig húzva. Tényleg jobb lenne új lappal indítani, mert JMS eddig több kárt okozott, mint amennyi jót tett a DC-nek Earth One ide, vagy oda.