Délnémetben jól megy

Érdekes cikkre bukkantam kedvenc (ha jól belegondolok egyetlen) német képregényes blogomon. Azzal eddig is tisztában voltam, hogy a német piac sokszorosa a magyarénak, és hogy ott kint már szinte minden megjelent, aminek meg kellett jelennie, (meg persze egy rakás olyan is, ami csak színesíti a palettát), de abban már nem vagyok biztos, hogy tényleg akkora sláger-e a képregényolvasás ott, mint például a világ legnagyobb piacán, Japánban. Mindenesetre a Süddeutsche Zeitung (egy nagy olvasottságú német napilap) a jól bejáratott módszert követve tesz egy próbát ennek növelésére, és belevág a képregénykiadásba. A csavar pedig a HOGYAN lesz.

Mindenki ismeri a Kossuth Kiadó és a Metropol közös vállalkozásait, az újságárusi terjesztésbe kerülő gyűjtemények vélhetően jól fogynak, mert jelenleg egyszerre futnak a Híres Festők, a Magyar Királyok, egy Mikszáth-összes, illetve a Nagy Civilizációk című sorozatok. Ezt alapul véve a Süddeutsche Zeitung 10 kötetes sorozatba kezd graphic-novel alapvetésekkel, melyek mindegyike megvásárolható lesz a német vasútállomásokon, újságárusoknál. A kötetek ára a kicsit borsos 15 és 20 euró közé esnek (az első nyilván a legolcsóbb lesz), és még korrekt közös borítót is kaptak: nehogy valaki eltévessze, hogy melyik sorozatból is kerültek ki a képregények.

Amikor megláttam a művek sorát, még nagyobb ámulatba ejtődtem:

– Art Spiegelman: “Maus”

– Marjane Satrapi: “Persepolis”

– Will Eisner: “Ein Vertrag mit Gott” (angolul A contract with God)

– Guy Delisle: “Shenzhen”

– Joe Sacco: “Palästina” (weapon x vélhetően ismeri:))

– Alison Bechdel: “Fun Home”

– Jiro Taniguchi: “Vertraute Fremde” (ez gondolom a Distant Neighborhood megfelelője, Tanigucsi szerintem a leghíresebb mangaka Németországban)

– Leo Malet & Jacques Tardi: “Blei in den Knochen” (Nestor Burma sorozatból)

– Reinhard Kleist: “Cash – I see a darkness” (Johnny Cash-ről szóló graphic novel)

– Ari Folman & David Polonsky: “Waltz with Bashir”

Az meg már csak plusz, hogy a borsos árért keménykötésben lehet megvásárolni a könyveket. Nem feltétlen vágyom ilyenre itthon, de ha lenne, az nyilván azt jelezné, hogy mi is túl vagyunk már mindenen, és a sokadik újrakiadás is sikerrel kecsegtet. :)

Egy .pdf formátumú flyer: erre

Forrás: (fast) alles über Comics