Typex Budapesten dedikál

November első hetében hazánkba látogat a népszerű holland képregényalkotó, Typex, hogy a Libri jóvoltából nemrég magyarul is megjelent Rembrandt-képregényét dedikálja. A művésszel Bayer Antal fordító, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője beszélget a Szatyor Bár és Galériában.

typex-budapesten

A holland képregényrajzoló, Typex majdnem három éven át Rembrandttal élt: vele foglalkozott éjjel-nappal, esőben és szélben. Intenzív „együttélésük” eredménye ez a lenyűgöző vizuális csemege, amelyben a szerző megrajzolja „saját” Rembrandtját: a szeszélyes, hiú, arrogáns, nyers, sértődékeny, mindemellett elragadó és olykor szinte szeretni való festőt. Akit épp önnön zsenialitása tesz tönkre: nem tud mit tenni, hatalmas művésznek született.
A Rembrandt című képregény nem kulturálisan korrekt hagiografikus irat, szentéletrajz – nagyon is életszagú és direkt, rendkívül tartalmas képeskönyv azoknak, akik testközelből akarják megismerni a XVII. század egyik legnagyobb festőjét. A rajzoló mesteri módon alakítja történetét: nagyszabású és részletesen megrajzolt tömegjelenetek néha szinte absztrakt, aprólékos részletekkel váltakoznak; komor barnával telerajzolt oldalak után szinte ránk zúdul a színek kavalkádja. És ízelítőül lapozzanak csak a Rattus rattus című fejezethez – amely az amszterdami pestisjárványt idézi fel –, meglátják, Typexnél szebb patkányokat senki sem rajzol.
A Rembrandt olyan könyv, amelyet újra meg újra levesz a polcról az ember; minden erényét és csodáját csak hosszas és alapos tanulmányozás után tárja fel.

A belépés ingyenes! A könyv a helyszínen 20 % kedvezménnyel megvásárolható.

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria, Bartók Béla út 36., Budapest, Hungary, 1111
Időpont: 2014. november 5. 18:00