Thor? Lenyűgöző!

Óvakodjunk azoktól a cikkíróktól, akik már az elején bevallanak valamit.

Bevallom, Thort sose értettem. Nem tudom a mitológiai isteneket tökéletesen beilleszteni a Marvel-koz-mozaikba. Pókembert, az X-eket, még a Szörnyek Légióját is értem, a kozmikus entitások koncepcióját, a Túlontúlit és társait is, Stephen Stranget csak „értem”, de a félistenek, az istenségek, túlontúl távoliak és elvontak ahhoz, hogy ne az egyik régi Hahota Hercules az Olimpián-része jusson eszembe, humorban feloldva az ellentmondást.

Mert hát miért is vannak istenek az emberek között, mint az ősi mondákban, és hol a Jóisten, és az emberek hogy viszonyulnak ezekhez, és maguk az istenek önmagukban hisznek-e, vagy hihetnek a szomszéd szobában lévő istenben, milyen vallásúak az istenek, hát ezek a kérdések túl messzire vezetnének, nem is fogom fel őket.

Hogy a szuperhősök-e a modern mitológia, és ezek az emberek istenek-e, ugyanazok-e a 616-os univerzum polgárainak, mint itt a mítoszok és mondák, régi vallások istenei, az valahol helytálló, de akkor az istenek azok az istenek istenei?

Hogy kerülnek le a könyvek lapjairól?

Nos, a Marvelt ez sose zavarta, legalább ötszázharmincöt történelmi istenséget és vagy százötven költött kozmikus lényt már megjelenítettek a Nagy Marvel Világegyetem képregényeinek lapjain az ausztrál istenektől Cthulhun és Demogorgonon át törökökig. Mintha Gombóc Artúrt hallanám. Van itt lyukas isten, kerek isten, mazsolás, kávébabos vagy épp cukormázdrazséfondüs isten is.

Megértem a Walt Simonson-rajongókat, a Lee, a Kirby, vagy bármelyik korszak rajongóit, azt nem értem, mit keres egy szuperszérummal beoltott katona vagy egy fura pókcsípett kamasz, esetleg egy gamma-bomba sugárzást szenvedett tudós, és jó, még egy mágus vagy akár a Főnix-erő mellett is egy… isten.

Hogy ezek nem maguk a germán istenek? LOL

Nem folytatom.

Robert Rodi, a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény ötvennegyedik kötetének, A lenyűgöző Thornak az írója valahogy hasonlóan érezhetett, ez volt az első, amiben tetszett a karakter, pedig régóta figyelem, mikor fog már végre tetszeni.

Rodinak két eszköze volt. A másik a rajzoló Mike Choi és társa, Frank Darmata színező költőien kifejező képi világa. Előző minijében, a Thor: For Asgardban Simone Bianchi remekelt, itt is kiválóan szállítják a történet hangulatát a képek.

Az első eszköz pedig… Kozmikus kamaradráma.

Hat szereplő a világűr és zsebuniverzumok vákuumszínpadán.

Az Idegen, a Gyűjtő, Zafír, Ego, Alter Ego és Thor.

Zamatos névsor. Nem agyonhasznált, de nagy múltú, tiszteletre- vagy épp figyelemreméltó karakterek, olyanok akiknek mindenkivel van már közös története a panteonból. Alter Egót kivéve, ő új.

Az ezüstkor fénykorának űrvándorai közül az Idegen 1965-ben az X-men 11-ben jelent meg először, a Gyűjtő az Avengers 28-ban ugyanabban az évben, Ego, az élő bolygó 1966-ban a Thor 132-ben. Zafír a Supernatural Thrillers 8-ban 1974-ben.

Annyira régiek és annyira menők, hogy a Gyűjtő és Ego néhány éve a Marvel moziverzum része Benicio del Toro és Kurt Russel alakításában.

Heimdall jő, s mond, menj Thor, mert közelg valami nagy. Ego! – kiált fel döbbenten Thor, régi ismerőse, az eleven bolygó megjelenése vészt jelez. Donald Blake sehol, s szóba se kerül, végig csak Thor, a mennydörgés istene van jelen, mintha nem is volna másik, emberi énje.

Jő az Idegen, e kozmikus tudós, afféle DC-s Metron, de mégse – fennkölt az egész – hogy ő kísérletképp nem egy bolygót hozott eónokkal ezelőtt létre, nem csak Ego van, hanem egy másik, Alter Ego is! És most az egyik szeretetre vágyva közelít a másikhoz, míg a másik forrongva elpusztítani vágyik amazt! A megvezetett Gyűjtő birtokolja egy zsebuniverzumban, honnan már ki is szabadult!

Szürreális és emberi. Szürreális, nem kell magyarázni, emberi arccal rendelkező bolygók harapják egymást lapokon keresztül, miközben a villámisten meg egy elementál omnipotentátokkal filozofál az űrben, időnként egy olyan űrhajón, ahová milliónyi faj van bezárva.

Sci-fi? Istenes, az ötvenes évek stílusában. Naiv és egyszerű.

Hat szereplő szerzőt keresett – és megtalálták.

Valaki azt írta a goodreads-szen, hogy inkább Ezüst Utazó-sztori. Érdekes.

Számomra eszményi Thor-történet.

Lénárd László

Cím: A lenyűgöző Thor (NMK #54)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Robert Rodi, Mike Choi, Frank D’Armata
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 128 oldal
Megjelenés: 2020.01.16.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu