Thor: Az utolsó viking (NMK #39)

Cím: Thor: Az utolsó viking (NMK #39)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Walter Simonson, Terry Austin, George Roussos, Christie Scheele
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 180 oldal
Megjelenés: 2019.06.20.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Sok író megfordult a Marvel pörölyforgató hősén, ám szinte mindegyikük eltörpül Walt Simonson lenyűgöző hagyatéka mellett. Ebben a mitikus mértékű, kozmikus szintre emelkedő eposzban gyűjtöttük össze Simonson emlékezetes korszakának első pár füzetét, amiben teljesen új alapokra helyezi a mennydörgés istenének képregényes kalandjait.

A gyűjtemény a The Mighty Thor 337-343. számát tartalmazza.

Előszó:

A Marvel nemcsak sikeres, de egyben hosszas múltra tekint vissza; épp emiatt megesik néha, hogy egyes rajongóik felnőve immár alkotókként helyezkednek el a cégnél. A hetvenes években olyan írók és rajzolók bukkantak fel, akik Pókember, az X-Men és társaik kalandjain nőttek fel. A felsőoktatásból kikerült, munkát kereső Roy Thomas, Jim Shooter, John Byrne és társaik aztán a Marvel-mesék új nemzedékének atyái lettek, amivel teljesen új életet leheltek egy sereg szereplőbe: aktualizálták a kalandjaikat, és olyan elemeket szőttek beléjük, amivel a Marvel kiadványai szofisztikáltabbakká, érettebbekké váltak.
Walt Simonson hosszas Thor sorozata ennek egyik legékesebb példája. Az északi mitológiákért rajongó alkotó már a főiskolán beleszeretett Stan Lee és Jack Kirby Thor magazinjába. A hetvenes évek elején jelent meg a képregényiparban, majd 1983-ban egyszer csak imádott sorozata botkormányánál találta magát, amit egy olyan négyéves szakasz követett, amely során alapjaiban forgatta fel a félisten képregényes világát… a Marvel-univerzum asgardi szeglete mindörökre megváltozott. Simonson hírnevét olyan új szereplők alapozták meg, mint Malekith, Beta Ray Bill és a röhejesen
hangzó (mégis közkedvelt) Thor béka. Sokak szemében emiatt mindmáig ő maradt „a Thor-író”.
Ugyan most csak az irományai kezdetét mutathatjuk be nektek, ám szerencsénkre azt egy digitálisan restaurált és újraszínezett formában tehetjük meg. A számítógépes munkamódszerek elterjedése előtt készült képregényoldalak digitális felújítása nem kis munka, komoly hozzáértést igényel. Jelen esetünkben az újraszínezés hibátlanra sikeredett, a modern eljárásokkal tökéletesen méltó rivaldafénybe helyezik Simonson sokkolóan erőteljes rajztechnikáját.
Walt Simonson Thorja nemcsak ötletekkel teli, de egyben roppant szórakoztató is, így jóformán kötelező helyet bérel minden igaz Marvel-rajongó könyvespolcán.

Előzmények:

Thort, Asgard hercegét évekkel ezelőtt a Földre száműzte az apja, hogy így törje meg a fia mérhetetlen nagyképűségét. Odin abban reménykedett, hogy ha egy sánta halandó, dr. Donald Blake háziorvos bőrébe börtönzi a fiát, akkor majd alázatot tanul.
Odin idővel úgy döntött, hogy alaposan megleckéztette már Thort, ezért felejthetetlen módon rázta helyre az emlékeit: egy norvégiai kirándulás során Blake belefutott egy sereg megszálló földönkívülibe, a sziklaszerű kronaniakba, akik elől egy közeli barlangban rejtőzött el. Itt talált rá egy szokatlan botra, amit valójában Odin tett oda. Blake ekkor még nem sejtette, hogy a bot komoly titkot rejt: amikor a barlang falához ütötte, egy villanás kíséretében visszaváltozott Thorrá, a kezében lévő bot helyében pedig az istenség bűvös uru pörölye, Mjölnir bukkant fel, amelybe ősi rúnaírással a következőt vésték: „Ki megszerzi a pörölyt, ha méltó rá, megkapja Thor erejét is!”
Thor ekkor még nem emlékezett a múltjára, ezért a Földön maradt az emberiség védelmezőjeként, miközben nem vetette le magáról Donald Blake bőrét sem, így orvosként is segített az elesetteken. Ám amint bármi veszedelem fenyegeti Asgardot, azon nyomban Thorrá változik, hogy isteni hatalmát a baj elhárítására használja.

Előzetes: