Tarolnak a DC szuperhőszombijai

Egy ideje már elérhetők a Diamond Comic Distributors augusztusi becslései az észak-amerikai képregényeladásokat illetően, úgyhogy legfőbb ideje, hogy ejtsünk pár szót a listában szereplő fontosabb címekről. Röviden: a Blackest Night uralkodik, a Reborn zuhan, a Batman and Robin tartja magát, az új Utimate címek szépen debütálnak.

Nem meglepő módon, az élen a DC júliusban indult Zöld Lámpás crossovere, a Blackest Night áll, amelynek második részéből közel 147 ezer példány fogyott. Ez átlagos (17,5%-os) visszaesésnek számít az első szám 177 ezres eladásaihoz képest, ami mindenképpen jobb, mint a Secret Invasion tavalyi, több mint 27%-os zuhanása, viszont rosszabb, mint a Final Criss mindössze 13%-os esése. (Más kérdés, hogy a Blackest Nightnak még a második részéből is több példány fogyott, mint Grant Morrison történetének első számából.) Egyelőre az elmúlt évek nagy nyári crossoverei közül Geoff Johns lámpás eseményének adatai a 2007-es World War Hulk számaihoz állnak a legközelebb, és ez nem rossz jel, mert utóbbi elég stabilan tartotta magát az eladási listák élén. A Blackest Night sikere abban is megnyilvánul, hogy a fő tie-injeinek számító Green Lantern füzetek még egy top crossoverhez mérten is lenyűgöző növekedéseket produkáltak: a Green Lantern egy 80 ezer körüli szintről ugrott 100 ezer fölé, a Green Lantern Corps pedig a nagyjábóli 50 ezres példányszámát bőven 80 ezer fölé tornászta.

A második helyen a Captain America: Reborn áll, de valahogy kétlem, hogy ez kitörő örömet okozna a Marvelnél, ez a második rész (125 ezer példány) ugyanis bő 35%-os zuhanást jelent az elsőhöz képest (193 ezer). Ez sok mindennek betudható, többek közt a masszív médiaszereplésnek is, aminek köszönhetően valószínűleg sok olyan vevője is akadt az első számnak, aki nem vásárol rendszeresen képregényt, és talán eleve nem tervezte a folytatások beszerzését – de az erősen kétes fogadtatás is szerepet játszhatott. Mindenesetre ez egy olyan visszaesés, ami jellemzően nem szokott ezen a szinten megállni (ld.: X-Force, Invincible Iron Man) – várható, hogy a harmadik rész már jóval 100 ezer alatt lesz, és az sem kizárt, hogy a minisorozattá előléptetett sztori valahol az 50-70 ezres tartományban, a Captain America sorozat normál súlycsoportjában végzi. Hacsak nem produkál egy olyan szupergyors stabilizálódást, mint a harmadik helyen álló Batman and Robin. Grant Morrison szinte irreálisan magasról indult sorozatának új száma (110,5 ezer) zsenge 6%-ot esett csupán a másodikhoz képest, úgyhogy minden jel szerint beáll majd egy 100 ezres példányszámra, amit a Batman csak igen ritkán tudott túllépni az utóbbi időben. Nagyon szép eredmény.

A top10-ben lévő többi képregény nagyjából az elvártaknak megfelelően teljesít (közel 90 ezerrel, elég szépen nyit a Marvels Project, Bendis Avengers címei stabilan 90-100 ezer közt vannak, a Dark Avengers és az Uncanny X-Men Utopia című crossovere pedig szépen felhúzta utóbbit azok szintjére), viszont még mindenképp szót kell ejteni a Marvel Ultimate univerzumának rebootjáról. Az újraindított Ultimate Spider-Manből 86 ezer fogyott, az Ultiamte Avengers pedig (persze nyilván csak ideiglenesen) egy nyúlfarknyival megelőzte mainstream univerzumbéli társait, és csaknem 95 ezerrel az ötödik helyre állt be. Bendis Pókembere az első sorozat vége felé már 50 ezer alá is becsusszant, és úgy általában, nagyjából négy éve nem produkált ilyen tetszetős számokat – persze egy első rész mindig jobban teljesít, úgyhogy majd később meglátjuk, hogy meddig esnek vissza az eladások. Az Ultimate Avengers 95 ezres nyitánya is szép, mert bár igaz, hogy mind a The Ultimates 3 (131 ezer), mind az Ultimatum (114 ezer) első száma sokkal jobban szerepelt, ne feledjük, hogy ezek alaposan megtépázták az Ultimate világ hírnevét, így nem csoda, hogy egy új sorozat kisebb számokkal kénytelen indulni. A The Ultimates 3 idején még a minden szempontból sikeres The Ultimates 2 lebegett az olvasók előtt, de Jeph Loeb ámokfutásának eredménye már az Ultimatum mutatóin is meglátszott – és a lejtmenet folytatódik. De az Ultimate Avengers jó fogadtatásra talált, így még okozhat meglepetést – nagyon is elképzelhető, hogy csekély esést fog csak produkálni a második részre. Jövő hónapban kiderül!

A becsült augusztusi eladások részletes listája itt található.