Beégett képek #6: Superman és Muhammad Ali

Legnagyobb méretű képregényemből származik a következő beégett kép, és az egész oldalt elfoglalja, beteríti. Attól tartok, képernyőn teljességgel visszaadhatatlan az élmény, amikor az ember egy ekkora füzetet lapozgat, és egyszerre csak a pofájába ugrik egy hatalmas zöld lény, aki azt üvölti, hogy „HUN-YA”!

Neal Adams csak azért nem a kedvenc szuperhős-rajzolóm, mert sajnálatosan rövid, alig tíz évig tartó sziporkázása után mindent megtett saját mítoszának a lerombolásáért. Az alkotók jogainak az egyik élharcosaként talán nem is véletlen, hogy jó időre megszakadt a kapcsolata mindkét nagy amerikai kiadóval, és fantasztikus tehetségéhez méltatlan produktumokat állított elő különböző kisebb cégeknek, közte néhány saját vállalkozásának. Más területeken azért szép sikereket ért el továbbra is: storyboardokat rajzolt filmstúdióknak, címlapokat könyvkiadóknak, és miután kivívta a nagy kiadóknál, hogy felhasználás után szolgáltassák vissza a grafikusoknak eredeti rajzaikat, ő maga is elég szépen keresett azok értékesítéséből.

Az 1967 és 1973 között klasszikust klasszikusra halmozó (Spectre, Deadman, X-Men, Avengers, Batman, Green Lantern & Green Arrow) fenomén talán utolsó igazán színvonalas képregényét 1977-ben készítette. Szerzőtársa ezúttal is az a Denny O’Neil volt, akivel sokat tettek a szuperhősös műfaj komolyításáért, és megalapozták olyan szerzők későbbi sikerét, mint Frank Miller vagy Alan Moore. De O’Neil ebben a projektben inkább csak segített, ahogy a jó barát és üzlettárs Dick Giordano is: az igen hangzatos című „All-New Collector’s Edition #56” megálmodója és legfőbb kivitelezője is Neal Adams volt.

A kiindulópont egy játékos feltételezés: mi lenne, ha a világ (akkori) legnagyobb bajnoka, Muhammad Ali megverekedne Supermannel? A rendhagyó bokszmeccshez a kereteket egy űrbeli invázió biztosítja: életképességüket bizonyítandó, a földlakók legerősebb képviselőjüket állítsák ringbe az idegenek bajnoka ellen. A poénokat nem akarom lelőni, legyen elég annyi, hogy a tétmérkőzés felvezetéseként hőseink egymással is megmérkőznek. A mellékelt képen éppen a győztes leendő ellenfelével ismerkednek meg…