Szia, miaú! – A Karom rendje

Régi kezdeményezés a hazai képregényesek részéről, hogy felépüljön egy-egy figura vagy képregény köré olyan magyar márka, ami egy idő után önjáró lesz, és külföldi példával Asterixhez, Snoopyhoz, a Hupikék törpikékhez hasonló ismertségre tesz szert. Az 5Panels kollektíva, melynek alapító tagja Pádár Ádám és Szebeni Péter, a busókkal próbált ilyen, védjegynek számító témát felépíteni, ám ez a téma „megmacskásodott”, berozsdásodott, új képregényük viszont teljesen kiforrott, ennek elkészítését mederben tartották, nem kapkodták el az alkotók.

Pádár Ádám és Szebeni Péter öt éve kezdte el felépíteni a nemzetközi képregényfesztiválon megjelent A Karom Rendje című művet. Az egyszerű alapötlet, miszerint a patkányok háborút indítanak a felszínlakók ellen, és a macskák megpróbálják őket megakadályozni ebben nem új és nem különösebben eredeti, mégis, a szerzők együttműködéséből határozottan újszerű és nagyon kedvelhető, brand-indító kötet született.

Először is, a külcsín kiváló választás volt. A négyzetesebb könyvalak, a keménytábla, az arany dombornyomott cím, az élénksárga előzék mind exkluzivitást sugall. A kiadó egyre szebb köteteket szállít, egyértelműen ez eddig a formátuma által legjobban pozícionált kiadvány. Maga a megjelenés komolyságot, könyvesbolti megjelenést áraszt az előző puha borítású, „rendezvénykiadványokhoz” képest, egyszerűbb, puhafedeles kivitelben nem lehetne ekkora eredménynek bemutatni ezt a kötetet, nem tűnne ki a kiadó többi kiadványa közül.

Másodszor a két szerzőnek sikerült mondhatni forradalmian újszerű módon elmesélnie, amit el szeretett volna. A kaland szerepjátékos keretet kapott, ami azt jelenti, hogy a szereplők, cicák, rágcsálók bemutatása a történet közben karakterlappal történik, az eseményeknél a résztvevők élet- és tapasztalati pontja változik, szintlépések történnek. A klasszikus szerepjátékos elemek bevonásával egészen különleges dinamikát kapott a képregény, ami sajátos atmoszférát teremt. A kötetben lévő szereplők, varázslatok, mágikus tárgyak nevei ötletesek, a Kukafedő Varázspajzs, Gombóczfi Családi Számszeríj és társai mind-mind kifejezők, nincsenek se elkomolykodva, se túlpoénkodva, az egész kiadványra ez a kiegyensúlyozottság jellemző.

Ez pedig oda vezet, hogy hiába tűnik első hallásra gyerekképregénynek, a látszat csal. Bár valóban élvezhetik egészen fiatal gyerekek is, hiszen minden elem (erőszak, társadalmi különbségek) finom ábrázolásban van jelen, több generáció élvezheti a művet.

Az említett kiegyensúlyozottság könnyedséget eredményezett, átsüt a lapokon, ahogy az alkotók időnként elengedték, aztán visszafogták magukat, ahogy hajtotta őket az alkotás öröme, és a végére még komolynak tekinthető mondanivaló is jut anélkül, hogy szájbarágós lenne a megoldás.

Extra pontok a kötethez begyűjthető extrák: minifigura, dobókocka, hűtőmágnes.

Az „alapkönyv” megszületett, A Karom Rendje kiválóan mutatkozott be, erre a stabil alapra egészen nagy, több médiumra kiterjesztett szerkezet felépíthető.

Köszönjük az 5Panelsnek a recenziós példányt!

Lénárd László

Cím: A Karom Rendje
Szerző(k): Szebeni Péter, Pádár Ádám
Kiadó: 5Panels
Ár: 7500 6500 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 112 oldal
Megjelenés: 2024.05.12.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: a kiadó honlapján...