Star Wars: Darth Maul

Darth Maul az ékes bizonyítéka annak, hogy mennyi minden csak a kiálláson múlik. Hiszen voltaképpen egyetlen szerepe egy szépen megkoreografált párbaj volt az első előzményfilm végén, ami alatt, tegyük hozzá a korrektség végett, talán a legepikusabb Csillagok háborúja zene szólt. Másrészt nem érdekelte őt a politika, meg a blokádok, egyszerűen csak bosszút akart állni valamiféle múltbéli sérelemért, amiről nekünk nem is kellett tudnunk, igaznak sem kellett lennie, elég, ha ő hitt benne.

A Szukits kiadó legutóbbi Star Wars köteténekamely a Marvel égisze alatt jelent meg – ő a főszereplője, éppen a fenti okokból fakadó népszerűségéből. Csakhogy pontosan ezek az okok, ami miatt nagyon nehéz épkézláb történetet írni vele. Hiszen az őt körbe lengő misztikum mindenképpen sérül, emellett karaktere nem igazán ad sok támpontot. Míg Darth Vader a sebezhetősége ellenére is tud fenyegető lenni, Maulra ez nem igaz. Tegye fel a kezét az, aki el tudja képzelni őt akár szülei, akár kedvese elvesztését sirató tragikus karakterként úgy, hogy nem csorbul az ő félelmetessége. Ráadásul a történet a Naboon vívott csata előtt játszódik, amikor még zöldfülű tanítvány volt.

Az író Cullen Bunn tisztában van a helyzettel, és nem is áll szándékában túldimenzionálni a karakterét. Miután Maul bemelegítésként elintéz pár “csápos bendőt” (Rathtart), mintegy jelezve, hogy ez a sorozat az új kánon szerves része, elhatározza, hogy saját szakállára, mestere, Darth Sidious tudta nélkül kiszabadít egy ifjú padawant – hogy aztán fénykard-párbajban megölje, így eresztve ki a felgyülemlett gőzt. Faék egyszerűségű motiváció, faék egyszerűségű történet kisebb csavarokkal, amik csak az izgalmat fokozzák, nem a szereplőket mélyítik el.

Bunn erőssége, hogy rengeteg társával szemben nem akarja jobb színben feltüntetni a karakterét, mint amilyen valójában, így Maul sem kap hirtelen nagyobb szívet, ha a történet megköveteli, akkor bizony véghez is viszi a céljait, és nem táncol vissza az utolsó pillanatban. Ezek elérésében pedig segítségére van egy fejvadászcsapat, meg egy erős rajzoló Luke Ross személyében. Túlzás lenne azt állítani, hogy elolvasva átértékeljük a teljes Star Wars kánont, ám ennek ellenére kellemes perceket szerezhet.

A Kutaszdroid probléma című nyúlfarknyi történet Chris Eliopoulus tollából viszont tényleg nem ad többet egy zabpehelyes doboz hátuljára való jópofa képregénynél, ami egy könnyedebb válogatásban talán több eséllyel indulna, itt viszont még a hangulatot is üti.

Összességében inkább azoknak ajánlom ezt a történetet, akiket megfogott Maul karaktere, vagy akik szerint a Sötét Oldal képviselői mindig is érdekesebbek voltak a jófiúknál.

Star Wars: Darth Maul (Star Wars: Darth Maul #1-5)
Szerző(k): Cullen Bunn és Luke Ross
Kiadó: Szukits
Ár: 4590 Ft
Megjelenés: 2018.03.14.