X-Men Kezdetek: Farkas – Filmkritikák

napvilag.net

A Farkas eredete – X-Men kezdetek: Farkas

(Vancsó Éva) A lassan kifulladó X-men filmek készítői új szempontból közelítettek a témához, a sorozat legújabb részében nem egy csapat mutáns menti meg a világot, a film sokkal inkább egy személyre koncentrál. Így született meg az X-Men kezdetek: Farkas, amely egy látványos eredettörténet.

A fémkarmokkal és elképesztő öngyógyító erővel rendelkező Farkas (eredetileg Rozsomák) az X-men képregények és filmek legérdekesebb és legnépszerűbb karaktere, így ésszerűnek tűnik, hogy az ő eredettörténete készült el elsőként. Főleg mivel a mutánsok többnyire születésüktől rendelkeznek a képességeikkel, amit kamaszkorban szoktak felfedezni. De Farkas esetében nem egészen így történt.

A Farkas cselekménye a 19. század közepén kezdődik, amikor Logan testvérével Victorral elmenekül otthonról, mert nem tudják tovább titkolni képességüket: kezükből harminc centis csontkarmok jönnek ki és gyakorlatilag halhatatlanok. Ezekkel a képességekkel a háború a lételemük, ezért a film zanzásítva bemutatja az utóbbi százötven év nagy háborúit, ahol mindenütt ott voltak. Miután különleges képességük feltűnk egy titkos katonai szervezetnek, immár más célokért folytatódik a gyilkolás. Ekkor jön el az a pont, hogy Farkas kiszáll, a normális életet választaná, de nem teheti, így ezúttal saját egykori társaival és bátyjával kell szembeszállnia.

Hogy hozzá hasonló testvérét legyőzhesse, a Farkas megengedi, hogy egy speciális műtéte hajtsanak végre rajta, a csontjait admantiummal, a világ legerősebb fémével vonják be. Így születik meg a korábbi X-Men filmekből már ismert pengekarmos csodafegyver. Eközben a háttérben egy katonai kísérlet célja a tökéletes mutáns létrehozása volt, melyhez felhasználták a Farkas és mások DNS-ét is. Innentől kezdve a film a leszámolásról és a szabadulásról szól, amiben ezúttal már a testvére és mások is a segítségére vannak. Ezek a percek már az átmenetet jelentik a megszokott X-Man filmek felé, mutáns mutánsnak gyilkosa.

Az X-Men kezdetek több helyen ellentmond annak, ami a korábbi filmekből kiderült Farkas múltjából. Kár az ilyen logikai hibákért, mert egyébként Gavin Hood rendező mindent megtett a sikerért. A film megpróbál minél szélesebb közönséghez szólni: van gyilkolás, testvérharc, humor, a látványvilág korrekt és a harci jelenetek is elég látványosak, a női közönség kedvéért 2008 legszexisebb férfija, Hugh Jackman többször is megmutatja tökéletes felsőtestét, sőt még egy szerelmi szálat is beleszőttek a történetbe.

Talán egy kicsit több drámaiság és mélység belefért volna a filmbe, ha már felvetette azokat a kérdéseket, amelyek minden valamire való szuperhősben felmerülnek előbb vagy utóbb: A képességem átok vagy áldás? Lehetséges-e hogy hétköznapi életem legyen? Mert Farkas igazán összetett figura, aki lélekben nem gyilkos, de hihetetlen ereje és képessége mégis erre a sorsa szánja. Ezt a kettősséget Hugh Jackman és a film csak a legjobb pillanataiban tudja visszaadni. Mégis érdemes várni a folytatásokat is, hiszen a stúdió terveiben további X-Men kezdetek mozik szerepelnek, következőként Magnetoról.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7