X-Men Kezdetek: Farkas – Filmkritikák

filmtett.ro

Fejőstehén

(Bán Attila) A Marvel képregénykiadó nagyon rákattant az adaptációkra, az első X-men óta minden évre jut egy-két feldolgozás, melyek általában az elég rossztól a rossz-rosszon át a „felvágom az ereimet egy Hulk-kötettel”-rosszig terjedő skálán mozognak, és még ott van a Ghost Rider is, amire nincsen szó. A Wolverine a legutóbbi próbálkozás. Snikt!

A címszereplő 1974-ben jelent meg egy Hulk-epizódban, majd ’75-től az X-men tagja, és a 80-as évektől a Marvel egyik legfontosabb haszonállata, jelenleg öt saját sorozata van, még négyben állandó szereplő, és rengeteg sorozatban vendégszerepel havonta, pólótól dezodorig mindenféle árun rajta van, vibrátor tudtommal még nincs, de biztos dolgoznak rajta. A filmrajongók az X-men-filmekből ismerik, már ott is főszereplő volt, de az őt alakító Hugh Jackman produceri ténykedése folytán most úgy néz ki, saját franchise-t kap.

A népszerűsége érthető, hiszen a figura a tökéletes akcióhős prototípusa: csak nagyon nehezen lehet(ne) megölni, hiszen pillanatok alatt begyógyulnak a sebei és a csontváza törhetetlen adamantiummal2 van bevonva, ezért ejtőernyő nélkül ugrál ki a repülőkből. Tehát olyan, mint Rambó, csak meg van magyarázva. Továbbá a kézfejéből szintén törhetetlen karmok jönnek elő, ha éppen fel kell darabolni valakit. Azt márpedig szokott.

A film az első X-men-rész előzményeit meséli el, Rozsomák (csak azért is) gyerekkorától, amikor egy családi perpatvar közepette karmai nőnek és… de ez úgyis benne van a trailerben. Tulajdonképpen minden benne van a trailerben, tessék megnézni, innen folytatjuk.

Ti is annyira szeretitek, mint én, ha a trailerben benne van az összes akciójelenet? Ülök a moziban, és izgulok, vajon mi fog történni azzal a helikopterrel, amit a trailerben láttunk felrobbanni. Vajon örökké fog tartani a családi idill a nővel, akit kétszer is láttunk meghalni? És így tovább. A történet nagyjából lejött, igaz? Ha most nem érted, jobban a moziban se fogod – de ponyvának elmegy. Amúgy a figura elég érdekes, a látvány látványos, sőt megsúgom, a színészi alakítások is fájdalommentesek, ami a mai zord világban nagy szó.

És akkor mégis hogy sikerült elcseszni ezt az adaptációt is? Pont a figura népszerűsége miatt. Már a képregényekben is látszik, hogy a Marvel nem tudja eldönteni, mihez is kezdjen ezzel a derék fejőstehénnel. Az aktuális sorozatai közt van nagyon durva szeletelős akció, sok vérrel, szó szerinti gyomorforgatással, röpködő végtagokkal, de van langyos-vicces-virágszagolgatós is, meg posztapokaliptikus western, krimi és vegytiszta nonszensz egyaránt. A film pedig mintha mindenből szeretne egy csipettel, mindezt úgy, hogy tartsa magát a PG13-besoroláshoz, azaz van gyilkolás a filmben, de a szereplők nagyon udvariasan beszélnek; van erkölcsi mondanivalója, mert a hős probléma nélkül kinyír kismillió kisgonoszt, de megkegyelmez a főgonosznak, akinek megbüntetése az egész istenverte cselekmény célja. Jó, tudom, hogy nem ebben a filmben látjuk ezt először, de akkor is …

És Hugh Jackman is érdekes agy alak: egy mutáns gyilkológépről készít családi filmet, hogy ha esetleg Pistikéék nem kapnak jegyet a Hófehérkére, beülhessenek megnézni hogyan lövik cafatokra a fémkarmos bácsit, ezért jól kihozta a minimumot a filmből. Az akciókat mintha valami teszkós akción vették volna, a történetbe összesen egyetlen, nagyon gyenge csavart sikerült tenni, s ennyi. Esős napokra elmegy, ha már a családból mindenkinek kötöttél gyapjúzoknit.

1 A wolverine rozsomákot jelent, ezt farkasként sikerült lefordítani, hát istenem. Mert a rozsomák nem vehető komolyan, mondják a fordítók. És mi van a főszereplő hajával? Az is biztos azért olyan, hogy komolyan vegyük.

2 Az adamantiumot sokáig a buta képregények valóságtól elrugaszkodott, népbutító, nem életszagú kitalációjának hittem, de aztán ráakadtam erre a Babits-versre (utolsó szakasz). Ha képregényben és versben is szerepel, akkor léteznie kell, nem? Hátha a következő kampányidőszakban valamelyik politikus is megemlíti, akkor igazán nem marad kétségem.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7