Cowboyok és űrlények – Filmkritikák

Mozinet

[toc](Orosdy Dániel) A fő kérdés nem az, miért csinál valaki filmet űrlényekkel küzdő cowboyokról, hiszen ennél hülyébb(nek tűnő) ötletekre is épültek már sikeres és jó filmek (ott van pl. a Szellemirtók vagy a Crank, de alaposabb bevizsgálás után talán még olyan remekművek is fennakadnának a rostán, mint a Cápa vagy a Csillagok háborúja, az Indiana Jones-sorozatról nem beszélve). A fő kérdés sokkal inkább az, miért veszi magát komolyan, aki űrlényekkel küzdő cowboyokról akar filmet csinálni, és ha már ragaszkodik a fapofához, miért nem ad legalább komolyabban vehető címet a művének a Cowboyok és űrlényeknél (ami ráadásul a kifejezetten poénokra utazó Szörnyek az űrlények ellent juttatja az ember eszébe). Sok mindenre magyarázat lehet az a tény, hogy a projekt vígjátéknak indult, de a címválasztásra ez sem mentség. (Kíváncsi vagyok, Steven Spielberg executive producernek eszébe jutott-e valaha a saját holocaustdrámáját A nácik, a zsidók meg a nőcsábász gyárosra keresztelni.)

Adott tehát egy elképzelés, ami a nem feltétlenül jóemlékű Vadiúj vadnyugatra hajaz; egy cím, ami éppen annyira praktikus, mint házhoz menni a pofonért; és egy forgatókönyv, amit egy nem különösebben népszerű vagy elismert képregény alapján eszkábált össze legkevesebb hat (!) különböző író. Jon Favreau rendező és a jeles főszereplők, Daniel Craig és Harrison Ford becsületére szóljon, amit összehoztak, lehetett volna sokkal rosszabb is – a high concept filmgyártás szedett már komolyabb áldozatokat (pl. a Megacápa az óriáspolip ellen című csodának eleve a címe is gyilkol).

„High concept ide vagy oda, ha korrekt a western és korrekt a sci-fi, mi lehet a gond?” – gondolhatnánk.

Hát, ha ezek nem jól elegyednek, az lehet gond. És ha valamivel többet várunk a „korrekt” kategóriánál, az is gond. Favreau megcsinálta a házi feladatát, nem vét nagy hibákat, jó a tempó, nézhetőek az akciójelenetek, de ahhoz már szerények a képességei, hogy számottevően feljavítsa az érdektelen sztorit (a kevés humoros jelenet alapján egyértelmű, hogy a viccesebb megközelítés sokkal inkább a kezére állna). És bármennyire is szeretjük Bond illetve Indy alakítóit, ők nem azok a színészek, akik egyszemélyes show keretében elvisznek a hátukon egy ilyen filmet (mint pl. Robert Downey Jr. tette azt egy jóval hálásabb alapanyag, a szintén Favreau rendezte Vasember esetében).

„Képzeljék el, hogy a Nincs bocsánatot nézik, ám egyszer csak űrlények szállnak le benne.” – nyilatkozta volt az egyik producer-író. Most már nem kell elképzelnünk, valósággá vált – megnézhetjük, ha akarjuk. De miért akarnánk? Annyira üvöltött Eastwood remeke az alienekkel megbolondított folytatás után? Akkor ő maga készítette volna el, nem? Talán csak nem jutott eszébe…

Mindenesetre erősen bízzunk benne, hogy legközelebb nem a Túl a barátságon ihleti meg ugyanezeket a producereket, mert akkor a cowboyok az űrlényekkel folytatott harc szünetében egészen mást fognak érteni a „fegyverek tisztogatása” alatt. (Mozinet.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26