Cowboyok és űrlények – Filmkritikák

Filmzone

Függetlenség napja a vadnyugaton

[toc](Bruneker Emese) Hallja mindenki ezeket a jól ismert hangokat? Igen ez bizony a jó öreg hatlövetű és a frissen patkolt lovak dobogása. Nah de várjunk, mi ez a másik? Fénynyaláb egy karperecből? Száguldó démonok az égen?
Itt valami nagyon nincs rendben.
Hát bizony ez sül ki abból, amikor a klasszikus westernt összeturmixoljuk egy űrlényes sci-fi múvival. A történet Scott Mitchell Rosenberg Cowboyok és űrlények című képregénye alapján készült, mely az 1873-ban Arizonába kalauzol el minket, ahol egy sivatagi poros kisvárosba egy idegen téved, aki nem emlékszik semmire. Egyetlen kapocs, amely múltjához kötheti egy fura bilincs a csuklóján. Idegen lévén nem könnyen megy a beilleszkedés, és hát barátunk nem is éppen az a beilleszkedős típus. Összetűzésbe kerül a város leghatalmasabb emberének Dolarhyde ezredesnek (Harrison Ford) fiával is, amikor a sherif felismeri őt, és kiderül, ő Jake Johnson (Daniel Craig), a vadnyugat egyik leghírhedtebb banditája. Éppen a békebíró elé vinnék, amikor fura repülő démonok csapnak le a kisvárosra és rabolják el a pánikba esett embereket. Míg Jake megpróbálja összeszedni elveszett élete darabkáit útra kél újdonsült barátival, hogy visszaszerezzék a város lakóit. Útjuk veszélyesebb és küzdelmesebb, mint gondolnák és a végén valami olyasmivel kell megküzdeniük, melyet ember még nem látott.

A Vasember rendezőjének új filmjével kapcsolatban azonban több kérdésünk is felmerülhet. Először is, minek jönnek ide ezek az idegenek? Netán el akarjál pusztítani az emberei civilizációt? (Lásd A függetlenség napja.) Esetleg a vérünk kell nekik? (Lásd Világok harca.) Nos a válasz ennél sokkal egyszerűbb, hiszen egy nemes sárga fém mozgatja meg ezeket a több millió fényévet átutazó lényeket, csakúgy mint a porlepte vadnyugat lakóit ekkortájt. Hát nem hihetetlen???

Ugyanakkor hogyan tudják felvenni velük a harcot a cowboyok? Nyílak, puskák, pisztolyok egy hiper- szuper fegyverrel szemben? És hogy lehet, hogy Harrison Ford újra megmenti a világot? Nah, erre még én sem tudom a választ… Bevallom nehéz nem ironikusan hozzáállni a sztorihoz, mert annyira képtelen ötlet, hogy nehéz komolyan venni. Azt hiszem, egy Paul féle vígjátéknak sokkal jobban beillene, mint western-sci-finek.

Színészek terén Dainel Craig egészen szerethető a pimasz, jóképű, hallgatag vadnyugati fenegyerek, azaz Jake Johnson szerepében. Aztán itt van nekünk még Harrsion Ford is, aki a western filmek jól ismert ikonikus alakját, az öreg, veszélyes, pénzes krapekot alakítja, aki sakkban tartja az egész várost. A 69 éves színész annak ellenére, hogy jó kondiban van és a lóháton is egészen jól mutat, nehéz elválasztani Han Solo vagy éppen India Jones szerepétől. Az szépséges és annál is titokzatosabb Ella-t megformáló Olivia Wilde is kifejezetten tetszett, aki a megszokott vadnyugati filmekkel ellentétben, végre egy karakteres női főszerepet is hoz a történetbe.

Látványvilág. Hál istennek nem kapta meg a film a 3D-t és ez több szempontból is előnyös. Egyrészt a vadnyugat és a kisváros összetákolt házikói, a száguldó lovak, a banditák mind-mind megkapóak, így a western rajongóknak ez biztosan nem okoz csalódást. A sci-fi kedvelők sem panaszkodhatnak ugyanakkor, hiszen a szélvészgyors űrhajók, a gusztustalan és félelmetes földönkívüliek és a csatajelenetek mindenképpen a film erősségeinek mondhatóak.

Zene jól ötvözi a lövöldözős sci-fik és a sugárhajtású űrjárgányok effektijeit, a hegedűszótól hangos vadnyugati kocsmai dallamokkal. A két dolog különbözőségeit eltekintve, egészen hatásos lett. 2,5/2.

Nehéz komolyan venni a filmet, sőt szinte érthetetlen, hogy a készítők ezt hogyan gondolhatták komolyan. Azonban a 10-12 éves fiatalabb korosztálynak tökéletes nyárzáró lehet, hiszen nekik Harrison Ford is csak egy öreg színész, A függetlenség napját és társait pedig talán még nem is látták. Az izgalomszintet is sikerül fenntartani és a váratlan fordulatok sem lesznek nekik még elcsépeltek, az űrlények és a cowboyok csatározásánál pedig sokkal durvábbakat is láttak már. (Filmzone.hu)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26