Pókember Újra Hazatér

A héten végre kezünkbe vehettük a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény nyitó kötetét. Ahogy azt az Eaglemoss DC sorozatánál is megszokhattuk, szép számmal akadnak ebben a sorozatban is olyan történetek, melyek már korábban kiadásra kerültek itthon, ezért a Pókember: Hazatérés sokak számára nem lesz ismeretlen: 2005-ben a Panini Comics ezzel a történettel indította 27 füzetet megélt sorozatát.

J. Michael Straczynski és John Romita Jr. 2001-ben vették át a The Amazing Spider-Man sorozatot a 30. számmal, és új megközelítésbe helyezték a karaktert. JMS munkássága mindenképpen kiemelkedő a karakter életében, függetlenül attól, hogy valaki kedveli vagy nem. Sajátos megközelítése évekig rajta hagyta a nyomát a közkedvelt Hálófejen.
Az utolsó történetívei miatt erősen bírált korszakának nyitánya rendkívül lendületes, és JRJr rajzai remekül illenek hozzá.

Peter “egyet előre-kettőt hátra” élete a szokásos módon romokban hever, és hogy újra felépítse magát, visszatér a gyökereihez. Az önsajnálatban fetrengésre szerencsére nem marad túl sok ideje, leköti az új munkahelye – tanárként helyezkedik el régi iskolájában – és egy titokzatos új karakter, Ezékiel, aki megmagyarázhatatlan módon Peterével azonos(nak tűnő) képességek birtokában van. Na meg persze egy vadiúj ellenfél, Morlun, aki kapásból felmossa vele a padlót.

Mikor először olvastam, egy friss, üdítő szellőhöz hasonlított az úriemberek munkássága, ami már nagyon ráfért a félig-meddig már csak megszokásból olvasott Pókemberre. Egyszerűen mindent kedveltem benne – Peter új status quo-ját, hogy volt bátorsága megpiszkálni Pókember eredetét egy misztikus vonal bevezetésével, és legfőképpen Peter “hangját”. Straczynski hibátlanul ráérzett Peter személyiségére, humorára. JRJr korábban már rajzolt ugyan Pókembert az “új stílusában” is, mégis ezek azok a történetek, amik összeforrtak a nevével.

Az új kiadás kiválóan sikerült. A kötet roppant tetszetős, a borítón az UV-lakkozott kép nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz a kiadványnak. A fordításnál és beírásnál látszik, hogy mekkora különbség van, ha egy igazán profi és hozzáértő gárda kezében van a magyar változat. A NMK kötetekben a már megjelent történeteknél a korábbi fordítás kerül újrahasznosításra, esetlegesen a hibák kerülnek javításra. Várhatóan a többi, korábban már megjelent történet esetében is erre számíthatunk.
Külön figyelemre méltó, hogy a kötet végén található ajánlóban nem csak e sorozat történeteit, hanem olyan korábbi hazai kiadásokat is megemlítenek, melyek a Kingpin vagy a Panini gondozásában jelentek meg. E történet folytatása például a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 49. részében várható A hihetetlen Pókember: Vallomások címmel…
Egyetlen negatívumként a hullámos oldalakat tudnám felhozni összesen, ami olvasás közben nem igazán zavaró.

Összességében egy igazán remek kiadvánnyal indított a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény, mely profi kivitelezésével könnyedén maga mögé utasíthatja az egy év alatt enyhe javuláson átesett DC sorozatot…

Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 1. kötet
A Hihetetlen Pókember: Hazatérés
(The Amazing Spider-Man v2 #30-35)
Szerzők: J. Michael Straczynski, John Romita Jr., Scott Hanna, Dan Kemp
Megjelenés: 2018. január 4.