Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke, 2. rész (NMK #83)

Cím: Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. ügynöke, 2. rész (NMK #83)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Stan Lee, Roy Thomas, Jim Steranko, Jack Kirby, John Buscema, Jim Steranko, Frank Giacoia, Bill Everett, Joe Sinnott, Jim Steranko
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.03.11.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Repüljünk vissza ismét a hatvanas évek csúcsára, amikor a szuperügynök Nick Fury beleveti magát a kémkedés és intrikák pszichedéliával színezett világába.
Jim Steranko észbontó és összetéveszthetetlen stílusban folytatja Nick Fury és a S.H.I.E.L.D. kalandjait, amik során olyan világuralomra törő erőktől mentik meg a bolygót, mint a Sárga Karom, Centurius, vagy a titokzatos Skorpió.
A gyűjtemény a Strange Tales 163-168., és a Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D. 1-5. számait tartalmazza.

Előszó:

Bár Steranko lényegében egy személyben forradalmasította a képregényrajzolás módszereit, amikor átvette Nick Fury kalandjait, végig egyetlen cél lebegett a szeme előtt – hogy szórakoztasson. Egész egyszerűen annyi történt, hogy céljaihoz fel kellett rúgni néhány szabályt.
Steranko sosem járt művészeti iskolába, valójában semmilyen grafikus képzésen nem vett részt, teljesen autodidakta módon képezte magát. Gyerekként úgy gyakorolt, hogy órákon keresztül próbált képregényeket újrarajzolni, hogy kitanulja a perspektívák és az árnyékolás alapjait. Minden keze ügyébe kerülő magazint alaposan tanulmányozott, hogy ellesse a kompozíció és a tervezés minden csínyját-bínját. A történetmesélésben pedig a filmvásznon látottak fejlesztették, a cselekményekből, a karakterfejlődésekből és dramaturgiákból tanulta ki a szakmát. Nick Fury-t tekintve ezek a hatások már kiforrtak, és így Steranko valami olyat alkotott, amihez hasonlót újságosnál korábban sosem láthattunk.
De emellett is számos hatás érte a szerzőt, ami meghatározta alkotásait. Steranko igazi reneszánsz ember, borzasztó sok hobbival, amelyek közül sok a képregényeiben is megjelent. Szabadulóművészi múltja egyértelműen megjelenik a félrevezető cselekményszálakban, az illúziókban és a megdöbbentő csavarokban. Emellett például énekes is volt egy rock & roll zenekarban, ami nyilvánvalóan sokat formált a történetmesélés ritmusán és a dialógusok természetes dallamán.
Nick Fury kalandjainak második kötetében egy új típusú képregényes történetvezetés mesterpéldáját láthatjuk, és mivel Fury eladásai egyre jobbak voltak, végül saját sorozatot is kapott. Immár 21 csodálatos oldal áll az alkotó rendelkezésére, vagyis semmi nem szabhat határt a Zap Art kiteljesedésében. A Zap Art kifejezést arra találta ki a szerző, hogy leírja sajátos stílusát, ami a pop art és a Marvel módszer ötvözete.
Akármin is dolgozott Steranko, mindig fontosnak tartotta, hogy ő maga is fejlődjön, hogy jobbnál jobb újszerű ötletekkel rukkoljon elő. Az esetében minden a fejlődésről szól, nem rágódik a múlton. Hogy magát az alkotót idézzük: „Életünk hátralévő részét úgyis a holnapban éljük!”

Előzmények:

A második világháború híres hőse, Nick Fury őrmester leszerelt a hadseregtől, hogy új karrierbe kezdjen, mint szuperkém. A S.H.I.E.L.D. (Stratégiai Honvédő Iroda Elhárító
és Logisztikai Divíziója) ügynökeként az a feladata, hogy felkutasson és elpusztítson minden gonosz erőt, ami a Föld biztonságának megdöntésén munkálkodik.
Fury kalandjai során szembe találta magát egy rakás ördögi csoporttal, például ősellenségével, a Hidrával. A második világháború alatt végig a náci párt vadhajtásával harcolt, ami aztán világméretű
fenyegetéssé, globális terrorszervezetté nőtte ki magát. A Hidra legutóbb Strucker báró vezetésével igyekezett leigázni a világot, de Fury-nak sikerült rátalálnia a Halálspóra bombára, amivel aztán el is süllyesztette a Hidra szigetét.
Fury több szövetségest is szerzett maga mellé a gonosz elleni harcához, mint például Valentina Allegro De Fountaine ügynököt és Jimmy Woo FBI ügynököt. Woo azért kereste fel a S.H.I.E.L.D.-et, hogy
közösen állítsák meg a Sárga Karmot.
Miután a Sárga Karom két katonája megtámadta, Fury felvette az egyik katona ruháját, hogy beszivárogjon a gonosz főhadiszállására. A Karom jobbkeze, Fritz Von Voltzmann azonban rögtön felismerte Fury-t.
Mielőtt az ügynök reagálhatott volna, a Sárga Karom megnyitott alatta egy titkos csapóajtót, és Fury egy föld alatti kútba zuhant, ahol egy rémálomszerű polip fogadta!

Előzetes: