Finnugor képregény-kiállítás Szegeden

Az ország több városában is megrendezendő Észt Hét keretében Szegeden képregény-kiállítás is nyílik. A kiállítás Call it a Day! névre hallgat, ami ismerős lehet a 2011-es budapesti képregényfesztivál látogatóinak, de azt, hogy mekkora a fedés az akkori és a mostani anyag között, az csak a helyszínre látogatónak fog kiderülni.
Sajnos későn jutott el hozzánk a hír, de hátha nem marad le róla senki! A folytatásban elolvashattok minden lényegit, de itt felhívnánk a figyelmet arra, hogy a kiállítás megnyitó már most kedden 17:00-kor Fritz Zolival.
(Ide tartozó hír, hogy a városban a hétvégén lesz képregénybörze és a Somogyi könyvtárban Kasza Magdi kiállítását lehet megtekinteni.)

Szegeden a filmek mellett egyéb különlegességre is számíthatunk, ugyanis az észt, finn és magyar képregény-színtér ifjú nagyágyúi vonultatják fel rajzaikat Call it a day! mottó alatt a Belvárosi Kamara Galériában. A kiállításon rácsodálkozunk, mi minden történhet 24 óra leforgása alatt. Reggel foghúzás szkafanderben, ebédre unikornis szelet tiltott gyümölccsel, alkonyatkor bokorban buzgólkodó gömbölyded hernyók neszezése, éjszakára pórul járt részeges atyafiak hőbörgése. És ez csupán szerény ízelítő.
A kiállítás finn, észt és magyar kortárs alkotók munkáiból áll, akik szabadon és hallatlan találékonysággal dolgozzák fel az egészen triviális, mégis mindannyiunk életét ütemező „reggel, délben, este, éjszaka” négyes témáját. A paletta széles, mindenki kedvére csemegézhet a stílusában sokféle anyagból, melyben a lendületes tusrajztól az enigmatikus néhány vonalas grafikán át a részletekben és színekben gazdag, aprólékosan kidolgozott képsorokig mindent megtalálunk.

Az Észtországi Finn Intézet ötlete nyomán 2011-ben készült kiállítás a Finn-öböl északi és déli partjaitól elindulva Moszkva és Maribor érintésével számos helyszínen örvendeztette már meg a közönséget. Ezúttal a szegedieket veszi célkeresztbe a finn-észt-magyar rajzolók új generációjának színe-java. Ábrándos érdeklődőknek és harcedzett ős-képregényeseknek egyaránt javallott, fogyasztását mérték és korhatárra való tekintet nélkül, szívből ajánljuk!

Az Észt Intézet, a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete és a Finnagora szeretettel vár mindenkit a képregénykiállítás megnyitójára 2013. március 19-én kedden 17 órára a Belvárosi Kamara Galériába (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.).
Köszöntőt mond: Tóth Bogyó István képzőművész, Márkus Virág (Észt Intézet)
A kiállítást megnyitja: Fritz Zoltán, a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport tagja, a projekt egyik rajzolója
A megnyitó után Fritz Zoli közreműködésével kreatív „Comic Jam”-re invitáljuk a jelenlévőket.
A kiállítás megtekinthető: 2013. március 20-tól április 8-ig, 10-20 óra között

Hozzá kell tenni, hogy Szegeden a rendezvénysorozat gerincét ezúttal is a filmek alkotják. Észtországban tavaly eredményes filmes évet zártak: 10 játékfilm premierje után koccanhattak össze a pezsgőspoharak. Az Egy hölgy Párizsban című észt-francia alkotás főszerepére nem kisebb legendát sikerült megnyerni, mint a hazáját elhagyott szeszélyes észt hölgyet alakító Jeanne Moreau-t. Meglepő módon mégsem ez, hanem a Gombászók című film bizonyult mind a kritikusok, mind a mozilátogatók kedvencének – több mint hetvenezren nézték kaján örömmel a gombaszedés közben eltévedő politikus vergődését a vásznon. A szegedi nézők érdeklődésére tarthat számot Rainer Sarnet Dosztojevszkij-feldolgozása (A félkegyelmű), melynek különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet templom- illetve kolostorbelsőben forgatták, illetve a 10 különböző formájú filmnovellából álló Víz alatti repülések c. sziporkázóan szellemes dokumentumfilm, amely földön és égen véghezvitt nagy tettekről mesél. Igazi csemegének ígérkezik a válogatás a több évtizede magas szinten művelt észt animáció legújabb remekeiből.

További infó (pl. részletes programbontás): iszeged.hu