KÉM/LELŐ – Fekete Özvegy: Hazatérés

Natasha Romanov, alias Fekete Özvegy világéletében a hétköznapibb ponyva és a fantasztikusabb szuperhőszsáner között egyensúlyozott. Míg Megtorló mindig is jobban érezte magát a bűnözők és maffiózók világában, addig Natasha számára az idegeninváziók ugyanúgy megoldandó feladatot jelentettek, mint a mezei ipari kémkedés. Ha talpraesettségre és tűzről pattant hozzáállásra van szükség, ki is jut legelőször Vasemberék eszébe? Na tessék! Natasha.

Kifejezetten szimpatikus a Hachette legújabb sorozatának a koncepciója, amiben a Marvel hőseinek meghatározó történeteit mutatja be. Manapság mocsok könnyű elveszni a hatvan év során felgyülemlett megannyi füzet közepette, de aki most ismerkedik ezekkel a figurákkal, annak jó kiindulópont lehet ez a sorozat.

Annál is inkább, mert, ahogy az (azóta nem csak Magyarországról, de a keleti régióból is kivonuló) Eaglemoss tette, ezen kötetek többségében is találhatunk a főtörténet mellett korábbi számokat, melyekben a karakterek első vagy első meghatározó felbukkanásáról olvashatunk. Jelen kötetben kapásból mindkettővel. Natasha első szereplése Vasember egyik kalandjában még meglehetősen soványka, alig több egy csinos pofikánál, akinek nincs sok beleszólása a fiúk játékába, ezzel szemben hat évvel később, 1970-ben már elkalapálja Pókembert. Változnak az idők, mégpedig akkoriban elég gyorsan is változtak a polgárjogi mozgalmak idején, mintha két különböző éra történetét olvasnánk.

De ezek persze csak felvezetők Richard K. Morgan (Valós halál, Az acél emléke) és Bill Sienkiewicz (Új Mutánsok, Fenegyerek, Holdlovag) képregényéhez. Itt már a szuperhősök kikerültek a képből, a fantasztikum határmezsgyéjén mozgunk, ahol a kitalációt egy, a valóságtól talán nem is annyira elrugaszkodott vegyület jelenti, amit, ha nem is most, de talán néhány évtized múlva felfedeznek. Minden más be(öz)vegyül a mindennapok sivár világába, ahol a kopár arizonai sivatagból a még hervasztóbb posztszocialista Oroszországba csöppenünk, Moszkván át az Urál keleti régiójáig. Ahol még egy luxusjachtot is valahol csak a drága festék tart egybe, de érezzük alatta a rozsdát.

Morgan és Sienkiewicz Fekete Özvegy-története fülledt és mocskos, mint a korhatáros filmek a már említett hetvenes évekből, amelyek szereplői kevés kivétellel minden nemes eszmét feláldoztak a cinikus pragmatizmus oltárán. Itt nincsenek nagy ideálok, jó és rossz harca, nemes lovagok, csak kiégett emberek, akiket bedarált az általuk felépített és karban tartott rendszer. Itt nem csak hősök, de győztesek sincsenek. Ahol nem olyan természetes, hogy valakit megmentesz, no, nem szupergonoszok, hanem hétköznapi emberek karmaiból, és ahol egy jótett olyan hamar válhat értelmetlen gesztussá, amilyen hamar jégkocka olvad el a sivatag homokjában.

Nem keveset vett át ebből a történetből az idei nyári filmadaptáció is, csakhogy e két alkotás életszemlélete között majdnem akkora szakadék tátong, mint Philip K. Dick és Steven Spielberg Különvéleménye között. Ezúttal nincsen harsányan mackós figura vagy piszkálódó kishúgi a feszültség oldására, itt mindenki elveszett a maga módján.

Már úgy hiányzott egy ilyen komoran és mocskosan őszinte történet a sok színes-szagos csinnadratta közepette, amelyben sebezhetők és törékenyek vagyunk. Ahol a határ nemhogy elmosódott, de soha nem is létezett jó és rossz között, mert ezek a fogalmak a saját rövidlátó, csalfa agyunk szüleményei.

Jó, hogy itt van Natasha, és emlékeztet minket ezekre.

Pusztai Dániel

Cím: FEKETE ÖZVEGY: Hazatérés / Lesújt a Vörös Dinamó / Óvakodj a Fekete Özvegytől (MLH004)
Sorozat: A MARVEL LEGNAGYOBB HŐSEI K.GY.
Szerző(k): Stan Lee, Don Heck, N. Korok, John Romita Sr., Jim Mooney, Richard K. Morgan, Bill Sienkiewicz, Dan Brown, Goran Parlov
Kiadó: Hachette
Ár: 2990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 192 oldal
Megjelenés: 2021.10.16.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: kepregenymarket.hu