Rásonyi Ábel kiállítás

A Memento Mori Közhasznú Egyesület 2008 augusztusában alapult 14 alapító tag közös szándékaként. Egyesületünk célkitűzései között szerepel alapító okiratunkban alkotótevékenységek és művészek támogatása, ennek szellemében 2009 januárjától teremtünk fővárosi és vidéki helyszíneken különböző képzőművészek alkotásainak kiállítási lehetőséget.

Soron következő budapesti helyszín a Picasso Point, ahol október 19-én este 7-kor Rásonyi Ábel kiállítása nyílik meg. Két héten át tekinthetőek meg az alkotások, ami után újabb alkotó munkái két hét kihagyás után érkeznek megtekintésre.

A kiállítást megnyitja: Rádi Sándor Zsolt

Belépő nincs!

Nincs fény sem tudás sem szépség és állandó-alap, hová tartasz az Királyságában a Sírnak.
A féreg megkoronáztatott. Mindaz mi voltál megette ő már, s mindaz mi most vagy lesz őnéki legelője holnapig. És minden, mi lehetnél, semmi az.
Te, ki belépni vágysz az Idő Éjszaka Urának birodalmába, le kell tenned elébb ezen terhet.
Bentmélyen egészen pedig, nemcsak ama felszínen.

A.Crowley: The Call of the 14th Aethyr

Inspiráció tekintetében a néhány évvel ezelőtti Vishnu avatárák ábrázolásával egy időben Ioannes Wierus pszeudomonarchiája és a gardneriánus boszorkánykultusz egyaránt foglalkoztatott.
Folytatásként hát egyértelműnek tűnt Aleister Crowley mágikus munkásságának figyelembevétele. A felkészülést követően Frater Perdurabo írásaiból döntően a Hazugságok Könyve, az ú.n. Amalantra tervezet valamint a Thoth Tarot-val és az Aethyrek megidézésével kapcsolatos vitatott látomások hatottak rám leginkább. A most bemutatásra kerülő képek tehát olyan újabb keltezésű rajzok és festmények, melyeket a nagyszerű ’látnok’ világa és életműve befolyásolt. Reményeim szerint a processzus folyamán kondícionált személyiségemen túlmutató, egyetemes összefüggésekre rámutató alkotások születtek. Kiegészítésként olyan, kontextusból kiragadott s újragondolt epizódok láthatók még, évekkel ezelőtt befejezett képregényeim lapjairól, melyek érvényességüket önmagukban is demonstrálhatják.

Rásonyi Ábel nevét leginkább a PTSD antológiából ismerhetjük, mely rövid élete ellenére úttörő szerepet vállalt az alacsony példányszámú DIY képregénykiadványok és úgy általában hazai fiatalok megjelenésének terén. A dark/gothic füzeteket gyorsan el is kapkodták a képregény rajongói.
Ábel képregényei ezen kívül megjelentek a Tajtékos Lapokban és kiállításokon is megtekinthettük őket.
Forrás: Panel Blog

A fotót a gothic.hu-ról kölcsönöztük.