Oslo Comics Expo 2011.

Kedves Képregény.net olvasók! A tavalyi év „Oslo Comics Expo” beszámolóm után idén is megosztanám élményeimet az idei vásárral kapcsolatban, remélem tetszeni fog!

Ahogy tavaly is – és eddig minden évben – a helyszínt a „Seriteteket”, a képregénykönyvtár és az előtte található terecske adta. Idén talán nem voltak olyan nagy sztárvendégek (vagy legalábbis nekem nem mondott sokat a nevük). A teljesség igénye nélkül: Jason, Dash Shaw, Dave Cooper (Fantagraphics kiadó) és Tony Millionaire voltak a legnagyobb nevek, de természetesen voltak norvég klasszikus és kortárs alkotók szép számmal. Az első nap, pénteken 17.00-kor kezdődött a program, pezsgő és jazz zene tette kellemessé az első órát a könyvtár kiállítótermében amit idén egy Tony Millionaire rajzfilm-karakterről elnevezett (Drinky Crow bar) kis bár és egy óriás kivetítő töltött be. Idén sajnos nem volt a tavalyi finn csapatéhoz hasonló érdekes kiállítás ebben a helyiségben de ezt szerencsére sok más programmal pótolták. Alkohol forrás elhelyezése ilyen eseményeken meg amúgy is mindig működik! :)

Egy kis társalgás után csoportosan levonultunk a kinti sátorba, ahol kezdetét vette a díj átadó. Összesen három kategória volt: a legjobb norvég, a legjobb norvégul megjelent külföldi és a legjobb gyűjteményes kiadvány lett díjazva. Ezekről próbáltam képeket készíteni, de bevallom annyira lekötött hogy az elején elfeledkeztem a fényképezésről! Nagyon klassz kis esemény volt, az embernek végig az volt az érzése hogy egy kis családi eseményen van, ahol mindenki ismert mindenkit!

Ezután már csak egy kis „kerekasztal” beszélgetés volt levezetésnek, majd aki akart, maradhatott éjfélig egy sör mellett csevegni a Drinky Crow bárban!

Másnap 11.00-kor kezdődött maga a börze, ahol a minden évben jelenlévő helyi képregénybolt (Outland) és a leginkább norvégul kiadott könyvekkel üzletelő antikváriumosok mellett a független képregény kiadók és alkotók adogatták portékáikat. Számomra itt volt a legnagyobb különbség az eddigi évekhez képest, hiszen most a tavaly megismert kiadó (Anakata comics) csapatát erősítettem én is, és bár talán egy kicsit jobban is zárhattuk volna a napot, azért mindenképp remek érzés volt körútjaim után egy saját asztalhoz visszatérni! A másik dolog ami nagyon tetszett, hogy soha eddig nem látott mennyiségű és kiemelkedő minőségű amatőr képregényalkotó képviseltette magát az eseményen, ami rendkívül érdekessé tette a szemlét! Eddig is volt ugyan egy pár emberke aki a saját kis képregényét vagy comic-strip-jét állította ki, de zömében a külföldi vendégek és a képregény árusok asztalai voltak jelen! Na idén nem ez volt a helyzet! A svédeknek és a finneknek is volt egy asztaluk a helyi érdekességekkel, de a norvég fiatalok nagyon kitettek magukért, sok magas szintű alkotást lehetett látni. Ezek közül Kim Holm (spacemonkey.no, cartoonarchy.com) nevét szeretném kiemelni, nagyon nagy hatással volt rám a munkája! A képeken ő az Alan Moore kinézetű fura, szakállas figura.

A börze alatt jelent meg egy helyi képregényes csapat magazinjának 3. száma (Bobble). Ők a képregénykönyvtárban minden hétfőn összegyűlő fiatalok közös munkáit adják ki az éppen adott témájuk szerint. Igen érdekes vállalkozás! Egy másik asztalnál pedig a szeptemberenként megrendezett bergeni székhelyű Raptus börze főszervezői tartottak egy igen látványos bemutatót idei programjukból. Ott is képviseltetjük magunkat majd mint Anakata comics, de ha ez nem így lenne, akkor is részt vennék rajta (Bergen kb.600 km-re van Oslótól). Évről-évre elképesztő sztárparádét vonultatnak fel, szóval álljon itt egy kis ízelítő: Mike Carey (aki egy íróknak szóló kurzust is tart), Mike Perkins (X-Men, Wolverine), Howard Chaykin és Klaus Janson (akik egy kétnapos kurzust is tartanak rajzolóknak)! Beszámolót küldök majd onnan is! :)

A börze alatt számos egyéb program zajlott: az előadó sátorban a vendégeket interjúvolták óránként, miközben kivetítős bemutatót tartottak munkásságukból, míg a Drinky Crow bár egy érdekes rajzoló párbajnak adott otthont. Két norvég rajzoló rajzolt meg élőben egy pár panelt egy adott témához, miközben a kivetítőn kamera segítségével mutatták a munka folyamatát, majd később elemezték az elkészült műveket. A délutánt itt Drinky Crow animációs filmek lejátszásával zárták, majd 18.00-kor elkezdődött az összepakolás és 21.00-kor az egész csapat összegyűlt egy közeli bárban a naphoz remekségéhez méltó alkohol ittas befejezésre! Rajzolható terítők előre kikészített tollakkal idén is voltak, még mindig az egyik legzseniálisabb húzásnak tartom amit akármilyen kiállításon valaha láttam! :)

Szóval idén ennyi volt, remélem tettszenek majd a képek és hogy a videókat majd sikerül feltölteni!

Szeptemberben találkozunk! :)


[toc]Ne felejtsetek el a második és a harmadik oldalra klikkelni, hiszen majd 150 fotót és pár percnyi videót is megnézhettek!

Oldalak: 1 2 3