Marvel filmek: Szellemlovas: A bosszú ereje

Szellemlovas 2

Egy jó barátom azt mondta egyszer: semmi baj a második Szellemlovas filmmel, csupán be kellene vezetni a fapados mozijegyárakat, amelyek nem 1200-1600 forintba kerülnének, hanem csak 500-ba. Ha már egyszer spórolnak a nézőn, ő is tudjon spórolni.

Jogos meglátás, éppen ezért nem is vesztegetnék sok szót erre az alkotásra, kiváltképpen, mert igazából nagyon nincs miről beszélni, mivel az egy kicsit több tartalmat igényelne. Johnny Blaze-t (Nicolas Cage), alias Szellemlovast elkapja a második szuperhősfilmek kórja, a nyugdíjitisz, amiben a hős inkább lemondana alteregójáról képességeivel együtt nagy jó dolgában (Superman, Pókember, Hulk, illetve határesetként Farkas), csak ne kelljen üldözni a bűnt. A bűn azonban nem hagyja magát, szeretné, ha üldöznék, így aztán az utolsó pillanatban a főszereplő mégis csak visszaszerzi különös adottságát, hogy a világ megmeneküljön, az ártatlan pedig nyugodtan hajthassa álomra a fejét.

Johnny az első film óta rója az utakat, keresve önmagát, így eljut Romániába (jó, ezt egyébként nem mondják ki, de ott virít az Ambulanta a mentőautók ajtaján, így ki lehet találni). Arról sem szól a fáma, hogy miként jutott át az óceán túlpartjára, de nem lepődnék meg, ha azt is motorkerékpáron szelte volna át, hiszen ekkora fenegyerek ő. Ott aztán belekeveredik egy igen sötét, igen klisés ügybe. Nevezetesen meg kell menteni egy gyereket az egyedülálló anyukájával együtt, miután a fiút az Ördög próbálja megszerezni magának.

Cirian Hinds

És vajon miért is akarja jó öreg Sátán a kölyköt magának? Szerintem elég egyértelmű azok számára is, akik nem ásták be magukat könyékig a régi históriákba és mítoszokba. Legyen elég annyi, hogy bár Blaze küzd a belső démonjaival, hamarosan külsőkkel is kénytelen lesz. Megkapja szövetségesnek Idris Elba Moreauját, egy fekete francia papot, aki cseszegeti, gyóntatja, illetve a végső összecsapásnál istenesen besegít neki. A film premierje előtt volt szó arról, hogy Moreau kapja meg a Szellemlovas erejét, erre azonban nem kerül sor, sőt, az alkotás stílusát és színvonalát tekintve szerencsétlen sorsa messziről kitalálható.

Találkozhatunk még egy agyontetovált Christopher Lamberttel, ami tök jó, de akkor már örültem volna, ha Clancy Brown-t is viszontláthatom Justin atyaként, illetve ezúttal Peter Fonda helyett Ciarán Hindset láthatjuk Mefisztóként (akit itt következetesen Roarke-nak hívnak). Kettejük alakítása egyébként annyira eltér, hogy voltaképpen két karakterről beszélhetünk: Fondáé kiégett, cinikus, Hindsé inkább hajaz egy olyan kelet-európai üzletemberre, akitől nem áll távol az önirónia sem. Neki köszönhetően találkozhatunk a Blackout nevű démonnal is, aki itt egy vámpír és egy morlock keverékére hajaz. Ismerve képregénybeli megfelelőjüket, egyik karakter sem járt rosszul.

Blackout

Ettől függetlenül a második Szellemlovas az a film, ahol a szembenálló felek percekig várnak, hogy a másik lőjön. Ahol a romániai országúton évmilliók óta nem járt más jármű, és amihez képest a Mad Max világa egy forgalmi dugóval vert nyolcsávos autósztráda. Ahol a narratíva szembemegy az első részben felállított szabállyal, és fényes nappal láthatjuk Blaze-t Szellemlovasként. Igaz, az nem egy szokványos nap, mint arra felhívják a figyelmünket, de talán némi magyarázat akkor sem ártott volna.

Ugyanakkor be kell vallanom, hogy amikor Blaze átalakítja hatalmával a bányagépet egy igazi pokolgéppé, az kellőképpen őrült ahhoz, hogy szerethető jelenet legyen. Kár, hogy többet láthatjuk hősünket Szellemlovasként lángot húgyozni, és azt hiszem, ez mindent elárul a szóban forgó alkotásról.

Stan-Lee-Rating-Base-1