László Márk az idei Korcsmáros Pál-díj nyertese

Az idei Korcsmáros Pál-díj nyertese László Márk! Gratulálunk! Díját a 2023. május 14-én, a 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon veheti majd át.

László Márkot 2022-es munkássága alapján a Korcsmáros család és az Alfabéta-díj előzsűrije választotta ki a díjra.

László Márk a Hellboy első és ezidáig egyetlen magyar rajzolójaként szerzett nagyobb hazai ismertséget, de neki köszönhetjük a Nyugat+Zombik álomjeleneteit és Az utolsó előtti huszár egy epizódjának címlapját is. Elsősorban horrorban és ahhoz közeli műfajokban alkot, 2019-ben megjelent saját kötete, A kisfiú és a szellembohóc is sok olvasót borzongatott meg.

Bár kiskora óta arra készült, hogy rajzolni fog, és végig is járta az ehhez szükséges lépcsőfokokat (a művészeti szakközépiskola után a MOME-n tanult animációt), egy mesébe illő fordulat hozta meg neki az ismertséget: Mike Mignola, a Hellboy alkotója egy verseny után a Facebookon kezdte követni a munkáit, és egyszer csak a semmiből megkereste azzal, hogy lenne-e kedve hivatalosan is Hellboyt rajzolni. Innentől nem volt megállás: az eredetileg prágai környezetbe írt cselekmény Budapest utcáira került, László Márk Hellboya pedig a polcokra. A 2022-es megjelenés, amelyért a Korcsmáros-díj jár, a Vad Virágok Kiadónál egybegyűjtve megjelent Hellboy és a PKVH – Hellboy Budapesten.

Május 14-én a Képregényfesztiválon Márk nem csak a díját fogja megkapni, több szerepben is találkozhatunk vele a Dürer Kertben: délután élőben követhetjük, ahogy Zságer Balázs zenéjére rajzol, és az egyoldalas képregénypályázat zsűrijében is felbukkan majd.