Kiállítás: Svájc, a képregény hazája

Frissítve helyszíni szemle fotókkal. A Svájc, a képregény hazája egy olyan ország képregényeinek múltját és jelenét tárja elénk, amely szerény méretei ellenére jelentős és változatos szerepet töltött be a képregény történetében. Az 1970-es évektől kezdődően több svájci alkotó vívott ki nemzetközi elismerést.

A kiállítás által bemutatott időszak Rodolphe Töpfferrel kezdődik, aki a XIX. század első felének Genfjében „feltalálja” a képregényt; és a mai ifjú svájci képregényírókkal zárul, akik Genfben és Zürichben saját folyóirataik és kiadóik köré csoportosulva keresik az újdonság felé vezető egyéni útjukat, merészen kísérletezve a szokatlannal.

A kiállítás központi eleme 24 táblakép, amely 12 szöveg nélküli történettel 12 mai alkotó portréját mutatja be. Ezekben a szerzők az Idő témáját dolgozzák fel – munkájukat kifejezetten erre a kiállításra szánva.

Svájc nevéhez számos, az unalomig hajtogatott klisé tapad. A kiállításnak A tipikus svájci elnevezésű külön részlege néhány külföldi képregényrajzoló által készített, Svájcot bemutató ábrázolást tár elénk.

Március 16. – március 27.
Megnyitó : 2010. március 16. 18 óra
Budapesti Francia Intézet