Képregényfilmes rajzszakkör: Pókember 4., Avengers mozi, Batman 3

Ha már van itt nekünk ez a JAJ! blog (természetes közeg, játszótér, dühöngő, zártosztály?), megragadom az alkalmat, hogy megosszam veletek néhány gondolatomat a készülő, vagy éppen parkolópályára állított képregényfilmekről. Mivel ezek nem hírek, vagy megalapozott kritikák, pusztán szubjektív, spontán, rövid véleménynyilvánítások részemről, elfogadom, ha pont nem érdekel titeket, hogy melyik mozipletykától durran el az agyam, ezért tehetséges emberek munkáit veszem kölcsön, hogy érdekessé tegyem számotokra ezeket a posztokat. A „Képregényfilmes rajzszakkör” megnevezés azokra a bátor fiatalokra utal, akik nem restek megosztani az interneten házilag barkácsolt filmes plakátjaikat, tehát a „tovább”-ra kattintva remek fan made posterekre is bukkanhattok.

Pókember 4

Nehéz elképzelni, mi jót hozhat egy újabb Sam Raimi-féle Pókember-film, a punciarcú Tóbiással a főszerepben, de hát a Columbia Pictures biztos jobban tudja. Hiába a legutolsó film rossz kritikai fogadtatása, Hollywoodban többnyire a pénz beszél; a Fantasztikus Négyes filmet szidták a kritikusok, mint a bokrot, ám nem tejelt rosszul a kasszáknál, így jöhetett a folytatás. Azonban olyan frencsájzra is találunk példát (James Bond – nem hogy Marveles, de képregényes sem jut eszembe), ahol éppen a legnagyobb kasszasiker után állították feje tetejére az egész produkciót – a marhák, de ez más lapra tartozik. Egyelőre úgy tűnik, még két olyan pókfilmet kell végigszenvednünk, melyben az akciók minden bizonnyal látványosak lesznek, és illusztris mellékszereplői gárda igyekszik majd kompenzálni amit nem lehet; a főszereplő az előző filmekből visszaköszönő jellegtelen, humorérzék nélküli, szürke, sótlan karakterét, mely tökéletes ellentéte a képregényből megkedvelt Peter Parker figurájának. Mindez azzal a hírrel súlyosbítva, hogy a forgatókönyvet az a James Vanderbilt írja, akinek eddig egyetlen munkája sem hozott szakmai vagy kritikusi elismerést, de igazán áttörő közönség sikert sem. Itt már csak egy erőteljes reboot segíthetne, mindenesetre ezek a remek poszterek az első hivatalos teaser kép designját veszik alapul. A negyedik részhez, álljon itt négy plakát, Fekete Macska, Keselyű, Vérontó és a Gyík szereplésére utalva.(A Macsek mellei elég lehetetlenül állnok, szóval én a Gyíkosra szavazok. Bocs az eltérő képméretek miatt!)

Batman 3

Nem lehet kérdés, hogy a Sötét Lovag a legjobb képregényből készült filmadaptáció (bár a Batman:Kezdődik!, a V, mint Vérbosszú és a Watchmen kicsit lemaradva ugyan, de a nyomában loholnak), így logikus és természetes, hogy rengeteg pletyka terjed az esetleges folytatást illetően. Volt itt már minden marhaság, Hannah Montanás Batgirltől kezdve Eddy Murhpy-s Rébuszig; az egyetlen felröppenő hír, melyen elgondolkodhatunk, úgy szól, a harmadik Nolan-féle denevérkaland teljes egészében IMAX kamerák előtt forog majd – ami nekünk nem különösebben jó hír, ha a hazai mozi a Sötét Lovaghoz hasonlóan magasról tesz rá, hogy levetítse. A rajongók (és a rajongói plakátokat készítők) többsége Rébuszban gondolkodik, már ami a folytatást illeti. Az alábbi plakátok közül biztos láttatok már legalább egyet, de egyelőre az ötlettelenségről tesz tanúbizonyságot, hogy csak ezek néznek ki tűrhetően, míg a Macskanős, Harley Quinn-es, vagy a Ra’s Al Ghul visszatérését ábrázoló poszterek elég röhejesek.(Sajnos mindegyik túlságosan támaszkodik a Sötét Lovag Jokeres kampányának látványvilágára. Talán a második a legönállóbb koncepció, de a negyedik néz ki a legjobban.)

Amerikai Igazság Liga és a Bosszú Angyalai

A két nagy rivális, a Marvel és a DC is rendelkezik népszerű csapatokkal, melyek közül egyértelműen kiemelkedik az Avengers és a JLA. Ezek filmre vitelében azonban jelentős különbségek figyelhetők meg. Az Angyalok mozi premierjének már megvan a dátuma, Robert Downey Jr., mint Vasember, Edward Norton, mint Hulk és Samuel L. Jackson, mint Nick Fury tábornok bizonyosan szereplnek majd benne, és nem soká elkészül az Amerika Kapitány mozi is, onnan pedig már egyenes út vezet a kiadó legnagyobb hőseinek gyülekezőjéhez. Ezzel szemben a DC igencsak küszködik, de legalább is óvatos, hiszen a Batmanen kívül nincsen biztos lábon nyugvó frencsájza – de ezt legalább bölcsen oltalmazzák, emlékezzünk csak a Smallville körüli hercehurcára Batmannel. Folyamatosan röppenek fel a hírek Zöld Lámpás, Villám vagy éppen Csodanő filmről, ám amíg a Superman új része körül nem tudják rendezni soraikat, kétséges, hogy a B-kategóriás szereplők közül bárki megállná a helyét a vásznon (bár a Green Lantern movie stábja alakulgat, Wonder Woman viszont gagyiság – Megan Fox megmondta, neki pedig csak hiszünk). Ki tudja, talán szembemennek a Marvel technikájával, és készítenek egy JLA filmet, mielőtt egyesével bemutatnák a tagokat, eredettörténetet elmesélő filmek segítségével? Ez talán egy járható útnak tűnik, nem?(A Csodanős meglepően jól néz ki, de egyértelműen Kapi viszi a pálmát – nincs meg ez valakinek jobb minőségben?)


Folytatása következik, mikor körmére nézek a következő Superman filmnek, és az X-men frencsájznak – persze remek fanmade poszterekkel fűszerezve.