Képregény Info 2009/4

Képregény Kedvelők Klubja, február 26.

A Képregény Kedvelők Klubjának a következő találkozójára február 26-án, csütörtökön este 6-kor kerül sor a kArton Galériában (V. Alkotmány utca 18). A téma: Egy képregény 24 órája. A házigazda Kiss Ferenc kérdezi az Angoulême-i képregényfesztiválhoz kapcsolódó 24 órás rajzolás magyar résztvevőit, Vincze Nórát, Zabos Csabát és Hromkó Istvánt, akik interneten keresztül küldték be munkájukat.

A rendezvényre érkezők megtekinthetik a kArton aktuális fotókiállítását is („Mielőtt elered az eső”).


Pályázati határidők

– Március 7-ig lehet beküldeni képregényeket az Európai Bizottság Az Európai Unió és az uniós polgárság című pályázatára.

– Február 28-án jár le a lengyel Centrala projekt 45-89: Képregény a vasfüggöny mögött”című nemzetközi kiállításához meghirdetett plakát- és címlap-pályázat.

– Március 1-ig vár a Roham kiadó novellákat a Mediawave-re megjelenő különszámába Pornó, a XXI. század erotikája témakörben.

Képregény-filmes hírek

– Február 27-én 21.30-kor vetíti az AXN csatorna a Death Note: A halállista című manga alapján készült élőszereplős filmet (ismétlés 28-án éjjel 2.45-kor). A történet folytatását Death Note: Az utolsó név címen 28-án 22.00-kor vetítik, ismétlés március 1-én éjjel 2-kor. A mangából már három részt adott ki a MangaFan kiadó.

– Március 5-én mutatják be Magyarországon a Largo Winch című francia képregény alapján készült akciófilmet Tomer Sisley és Kirstin Scott-Thomas főszereplésével. A képregényből három kötet jelent meg eddig magyarul a Képes Kiadó gondozásában.

– Ugyancsak március 5-én lesz a premierje a Watchmen filmnek, amelyet Zack Snyder, a Holtak hajnala és a 300 rendezője jegyez Alan Moore és Dave Gibbons képregénye nyomán. A képregény harmadik, befejező kötete a napokban került a könyvesboltokba (Cartaphilus kiadó)

– A sötét lovag című Batman-filmben Jokert alakító Heath Ledgernek ítélték a legjobb mellékszereplő Oscar-díját, korábban pedig a Golden Globe és a BAFTA hasonló díját. Ebből az alkalomból a filmet ismét műsorra tűzték magyar mozikban is. A Batman képregényeket Magyarországon a Képes Kiadó jelenteti meg.

Képregények a Holdfényben

Jelentős mértékben bővítette kínálatát magyar nyelvű képregényekből a Holdfény Fantasy Team boltja a budapesti Wesselényi utcában (www.holdfenyteam.hu).