Kép-Regény-Történet kiállítás záróesemény, katalógus

Az Országos Széchenyi Könyvtárban május 14-én megnyílt „Kép-Regény-Történet – A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon” tárlat a jövő héten, egészen pontosan július 26-án ünnepélyes keretek közt zárul.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, H-1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Időpont: 2018. július 26. 16:00

A finisszázson amellett, hogy lehetőség lesz szakvezetéssel megnézni még utoljára a tárlatot, kapható lesz a rendezvény katalógusa is a rendezvény egyik kurátora és a Magyar Képregény Szövetség tagja, Szép Eszter szerkesztésében, az OSZK kiadásában. A kiadványt Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója és a kiállítás kurátorai mutatják be.

Vannak, akiknek a képregény a szuperhősöket jelenti, másoknak kedves gyermekkori emlékeket idéz fel, és vannak, akik sosem olvastak képregényt – fogalmaztak a KÉP-REGÉNY-TÖRTÉNET: A KILENCEDIK MŰVÉSZET IKONJAI MAGYARORSZÁGON című kiállítás kurátorai – Patonai Anikó Ágnes, Szép Eszter és Szűts-Novák Rita – a tárlatról készült katalógusban.

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény Szövetség közös kiállításáról készült kötetben a magyarországi képregénytörténet két meghatározó időszaka kerül előtérbe, az 1957-től 1975-ig tartó adaptációs képregények ideje és a kortárs képregények.

Ahogy a kiadványban olvasható, a katalógus képanyaga hűen tükrözi a szemléletbéli változást, amely a képregények megítélésében zajlott az elmúlt évtizedekben. Az említett korszakok eltérő képregényeszméjének reprezentálásán túl a katalógus kitekint a magyarországi képregény kezdeteire, valamint az adaptációs képregény-hagyomány továbbélésére. A kötet a képregénytörténeti ritkaságok mellett több mint harminc kortárs magyar művész munkáját mutatja be.

A kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány 80 színes oldalból áll, ára 3200 Ft. Az OSZK könyvesboltjából lehet beszerezni.