Hagio Moto újabb elismerése

Az AnimeAddicts.hu híre:

A japán kormány nem rég tette közzé, hogy 2012 tavaszán Hagio Moto (a shōjo manga egyik reformálója, a 24-ek csapatának tagja, a shōnen-ai úttörője) mangaka fogja elnyerni a Lila Szalag Díjat (Medal With Purple Ribbon), amely akadémiai és művészi elismerést is jelent egyben.

A díjat egy évben kétszer ítélik oda az arra érdemes művészeknek (mangakákon kívül színészek, rendezők is megkaphatják). Idén tavasszal 674 magánember és 20 szervezet részesül ebben a kitüntetésben – közöttük szerepel többek között a zseniális színész, Yakusho Kōji (akit olyan hollywoodi produkciókból is ismerhetünk, mint Egy gésa emlékiratai, vagy a Brad Pittes Bábel, illetve a 2007-es Selyem; híres japán filmjei: Shall we dance?, 13 Assassins, Tokyo Sonata).

A korábban díjazott manga alkotók sorában szerepel ugyan Akatsuka Fujio (Mōretsu Atarō), Saigan Ryohei, Chiba Tetsuya (Ashita no Joe), Matsumoto Leiji, és Mizuki Shigeru, de Hagio az első női mangaka, aki ebben a díjban részesülhetett. (A zeneszerző és a Ghiblivel gyakran együttműködő Hisaishi Joe 2009-ben részesült a díjban, míg az Only Yesterday záródalának énekese, Miyako Harumi 2010-ben.) A díjátadás mellett a kitüntetésben részesültekhez a japán császár is intéz beszédet. Rengeteg cím jelent meg eddig, illetve fog még megjelenni a Tezuka Kulturális díjas Hagio tollából angol nyelven is, mint ahogy már az megtörtént a Heart of Thomas (Thomas no Shinzō) (1973–1975) és az A Drunken Dream and Other Stories esetében is.

Forrás: AnimeAddicts

szerk.: Moto Hagio mangakáról a Papírmozi 4. számában olvashatunk egy részletes cikket Kálovics Dalma tollából.

szerk.2: A Papírmozi 4-ről írt cikkem a Magyar Képregény Szövetség hivatalos blogján olvasható.