Fiatalos angol virtus: Britannia Kapitány

Van valami kedvesen emberi abban, hogy az előszót is jegyző szerző, Alan Moore, rácsodálkozik arra, hogy mennyire jól megállja a helyét a napjainkban is Britannia Kapitány története, dacára annak, hogy akkor még mind ő, mind a rajzoló, Alan Davis csak a lábukat próbálták megvetni a képregények világában.

Igaza van, tényleg érződik még a helykeresés mindkettejük részéről, de valahol ebben is rejlik a Britannia Kapitány szíve-lelke. Itt még csak csírájában látjuk mindazt, amit hamarosan megtapasztalunk Alan Moore-tól a Mocsárlény, V mint Vérbosszú és Watchmen címekben. Az is igaz persze, hogy míg a stafétát 1981-ben vette át, a történetét csak 1984-ben fejezte be, mely harminc, többnyire hatoldalas fejezetekből áll, melyek a Marvel Superheroes, a The Daredevils és a The Mighty World of Marvel antológiafüzetekben jelentek meg.

Ez ad az egésznek egy sajátos, fiatalos lendületet, ahol a történetnek igazán nincs esélye kibontakozni vagy lelassulni, hanem egyenletes sodrással visz minket előre. Ennek köszönhetően Brian Braddock, alias Britannia Kapitány sosem forr ki annyira, mint a fent említett művek szereplői, megmarad végig egy angolosan bumfordi szuperhősnek, akinek ettől függetlenül azért helyén a szíve.

Persze ettől még korántsem egy szokványos szuperhőstörténetet olvashatunk, akkor sem, ha itt találkozhatunk egyedül X-men karakterekkel egy Alan Moore által írt képregényben. Stílusát tekintve elég eklektikus, a bizarrabbnál bizarabb földönkívüliekben az európai képregények, a Comics 2000 AD, a Heavy Metal és Moebius hatását lehet érezni, Őrült Jim Jaspers figurája egy életre kelt MAD karikatúra, az alternatív világok Britannia Kapitányaiban pedig Michael Moorcock Örökkévaló Bajnoka köszön vissza.

Mindezek mellett azért a Moore-t leginkább foglalkoztató toposzokat már itt megtalálhatjuk, mint a fasizálódó Angliát vagy az összetett és öntudatos női karaktereket. Amik persze egy korai X-men képregénytől sem álltak olyan távol, és valahol nagyon bájos a fiatal Moore-on a claremonti hatásokat felfedezni – ahogy a Fúria is leginkább egy futurisztikus Őrrobotra emlékeztet. Később aztán mélyült, érett és kiforrott, és ezeket az ötleteket teljesen a sajátjaivá tette. Itt még nem, de pontosan ez a már-már kamaszosan fiatalos szertelenség az, ami a képregény sava-borsát adja, és ez az, amitől mindenki találhat benne magának valót, nem csak a szuperhősrajongók, de azok is, akik a Kockáson nőttek fel.

Fogyasztható kilenc éves kortól felfele, teával és pirítóssal, angol vagy kontinentális reggelivel, vagy csak úgy magában. Isten óvja a királynőt!

Pusztai Dániel

Britannia Kapitány
Szerzők: Alan Moore, Alan Davis,
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2019.10.10.