Dr. Strange: Az eskü (NMK #56)

Cím: Dr. Strange: Az eskü (NMK #56)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Brian K. Vaughan, Marcos Martin, Alvaro Lopez, Javier Rodriguez
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 128 oldal
Megjelenés: 2020.02.13.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading

Dr. Strange a pályafutása legszokatlanabb gyilkossági kísérletében veti be a paranormális nyomozókészségét: az ellene irányult merényletben. Mivel hű segédje, Wong a halál kapujában áll, így a jó doktor kényszerűségből egyedül keresi fel a Marvel világának legtávolabbi szegleteit a rejtély nyomában. Készüljetek egy döbbenetes, felejthetetlen utazásra, miközben bejárunk mindent a New York-i alvilág legalattomosabb bugyraitól egészen a valótlanság észveszejtő, életveszélyes síkjaiig.

A gyűjtemény a Doctor Strange: The Oath 1-5. számát tartalmazza.

Előszó:

Már egy ideje várom, mikor érünk el idáig. Nemcsak azért, mert ez egy kiváló történet, hanem mert Dr. Strange a kedvenc Marvel-szereplőm; a főmágus mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben és a képzeletemben. Örömmel vállalnám a misztikus tanok mesterének címét, ám sajna kénytelen vagyok beérni azzal a fajta mágiával, amely során a papír és a festék varázslatos képregénnyé változik.
Habár Dr. Strange a Marvel-univerzum legfőbb varázslója, ez néha kevéssé tükröződik a főszereplésével készített kiadványok megjelenési ütemén. Pedig régen fenomenális kalandok jöttek ki vele: példának okáért a 60-as években Lee és Ditko gondoskodott erről a Strange Tales oldalain, a 70-es években pedig Steve Gerber és Frank Brunner kápráztatott el minket. (Ezeket a történeteket számos országban megjelentetjük a sorozatunk klasszikusokat tartalmazó testvérszériájában.) A kétezres évek viszont elég szegényes volt ebből a szempontból, bár Strange rajongóit azért nem éheztették teljesen ki. Sokat láthattuk az Új Bosszúangyalok állandó tagjaként, természetesen egyetlen nagyobb eseményből sem maradhatott ki, illetve akadt pár kivételes önálló kiadványa és minisorozata, beleértve a mostani kötet tárgyát.
Brian K. Vaughan és Marcos Martín ötrészese maga a tökély. Sok író szemében Strange orvosi múltja csak… nos, a múlt. Mindenki Strange-re koncentrál, nem a dr. előtagra. Vaughan ezzel szemben egyetlen történetbe fonja Strange egykori és mostani életét, a fővarázslóságot megelőző és követő napokat. Vaughan szemében Strange alapvetően egy orvos, akit mint ilyet, köt a hippokratészi esküje: kötelessége segíteni másokon. Egyszerű képlet, mégis komoly mélységet ad Strange karakterének. Illetve megmutatja, hogy hiába kapott Strange emlékezetes leckét a szerénységből, időnként még mindig előtör belőle a pökhendi oldala. Szerencsére Linda Carter, avagy az Éjszakás Nővér szerepeltetése remekül kordában tartja Strange önteltségét.
Marcos Martín képi világa remekül illeszkedik Vaughan történetének hangulatához. Kiviláglik, hogy a vékony vonalvezetésű, döntött szemszögű képei erősen Ditko Strange Tales-béli rajzaira hajaznak – sőt egészen addig elmegy, hogy ő is ugyanolyan Vincent Price-ra hajazó fizimiskát kölcsönöz neki, mint Ditko a 60-as években. Kiválóan megragadja a köznapi és a természetfeletti jeleneteket, miközben a figurái olyan könnyedén mozognak a panelek között, hogy szinte várjuk, mikor perdülnek táncra a szemünk előtt.
Vaughan és Martín Strange-e fél lábbal a valóságban, fél lábbal a misztikumban áll, és épp ezért hibátlan. Igazából csak egy baj van vele: túl hamar véget ér!
„Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését… A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom.”

Ajánlat: az előzetes oldalak átlapozása közben tessék ezt hallgatni:

Előzetes: