Dark Knight vs FortNite

Csend honolt fák között a hegyen. Az ég sarkában fehér pecsét, nyári hold. Baktattam, hónom alatt a gyakorlófüzet.
– Csókolom, Marika. Levente?
– Még játszik.
– Lejön a korrepetálásra?
– Laci, menjen fel, én nem tudok vele beszélni.

Levente emeleti szobájában játszik. Fején fekete füles. A monitorra mered.
– Szia.
– Szia.
– Mivel játszol?
– Season Eight.
– Jó cím. Lövöldözős?
– Buta vagy. Fortnite. Nyolcadik szezon. Lejátszom és kipróbálhatod.

Oké. A grafika kedvesre stilizált, simulékony, szép. A játékmenet hamar pörgőssé válik, ha jön az ellenség. Mindenki ellenség. Ingyenes verzió. Battle Royale. A helyszín egy nem túl nagy sziget, a szereplők fura figurák, kinézetre egyszerre egyediek és univerzálisak, játékra egyelőre kiszámíthatatlanok, hiszen mindenki egy valós ember avatárja. Mindenki rohangál, fedezéket épít, lootol és lövöldözik.

Levente hetedikes. Legtöbbször itt találkozik iskola után az osztálytársaival, emellett a CS-ben, a Valorant-ban, na és főleg a GTA-ban. Betörnek egy-egy kaszinóba, közben beszélgetnek. Kicsit unottan játszok két-három kört, az egyikben olyan tíz percig húzom, jól elvernek, aztán korrepetálunk.

Az adrenalin és a folytonos frusztációból fakadó mérgek bennem évtizedek alatt ezerszer átmosták amit át kellett mosniuk. Több tízezer embert, alient, zombit, démont, ki tudja hány élő vagy eleve halott valamit trancsíroztam fel vasvillával, szögbelövővel, kétcsövű vadászpuskával, dinamittal, varázspálcával, fénykarddal és plazmafegyverrel! Néha még ma is.

Vajon meg lehet becsülni a világ összes számítógépes játékában elhalálozottak mindösszesenjét? Micsoda halálos számlálópörgés! Micsoda szám!

Most inkább olvasok Batmant.

A kettőt lehet együtt is?

Üdvözlünk Batman, a Fortnite világában.

Mit keresek itt? – kérdezi a Denevér, miután emlékezetét elvesztve felriad egy számára idegen szigeten. Semmit nincs ideje átgondolni, azonnal ráugrik egy fura fejvadász.

Mit keres itt Batman? – kérdezi az olvasó? Miért került Batman a Fortnite szigetére? Mi sülhet ki ebből az esztelenségből? Ha már Batman szerepel a digitális világban, a Fortnite is szerepeljen az ő analóg, nyomtatott világában?

A Fumax kiadó által törődéssel gondozott Zérópont jobb, mint amilyen elvetemülten pénzhajhásznak hangzik az ötlet, a (legalább) két erős brand összeházasítása képregényben.

Gothamban tehát feltűnt egy beszippantó energia, Harley Quinn épp beleugrik, hősünk – aki az első lapokon egy számunka is ismeretlenül egyszerű és tétova alak – is, azután elkezdődik a rémálom.

Rémálom Batmannek, a kötet négyötödéig felettébb élvezetes olvasmány egy átlagos Batman-olvasónak, és gondolom széles, Joker-vigyorral az arcukon olvassák a gamer-comicmániások, akik mindkét világban mélyen otthon vannak.

A játék készítőinek helyében, ha eddig nem, ezután biztos tennék a játékba egy Bill Murray-skint. A Sötét Lovag ugyanis ezen a vibráló csataszigeten az Idétlen időkigből de még inkább a A holnap határaiból megismert módon, ha meghal, újraéled, csak épp emlékezetét is elveszíti, és egyébként is bizonyos időközönként resetel a szép új világ. Feltámad, harcol, veszít, meghal, feltámad, harcol, nyer, akkor is meghal, feltámad, harcol, és így tovább a végtelenségig az ismeretlen gladiátorok ismeretlen arénájában. A szigetet – más helyekről ismert módon egy egyre szűkülő, halálos energiavihar veszi körbe, így nem lehet kijutni.

De nem ő volna a világ legjobb harcosa és legnagyobb detektívje egy személyben, ha nem találná meg a kiutat ebből a rejtélyes csapdából.

A kötet titka, mármint, hogy jobb, mint ahogy hangzik, talán az alkotók összhangján múlhatott. Donald Mustard koncepciója (hozzuk össze képregényben a két világot) első hallomásra finoman szólva különös, a jól ismert Christos Gage író tolmácsolásában már érdekes, Reilly Brown, Christian Duce ceruzarajzai, Nelson Faro DeCatro és Duce kihúzásával, John Kalisz eleven színeivel már kifejezetten szórakoztató, ami az időhurokban történteket illeti.

A régi ismerőseink között kipattanó szikra fellobbantja az érzést, lelkünkbe melegség lopózik a sok öldöklés között zajló románctól a Denevér és a Macska közt.

Batman dizánja első osztályú, mindent tettek rá, amit Megtorló szokott hordani, sőt… Mégis jobban néz ki, mint sok modernizált változata a fősodorban. Jól áll a kemény kötésű, nagyobb formátum a kiadványnak, a Fumax-kötetek kiváló minőségét aligha kell bemutatni. A magyar változat munkatársai hozták a szokott színvonalat.

Hogy legyen valami kevésbé pozitív is, nem vagyok meggyőződve a koncepció fenntarthatóságáról, a végére átlagolódik a történet, az ötletesség izgalma kezd alábbhagyni, és mivel várakozással ér véget, félő, hogy sablonos lesz, ha lesz folytatás. Meglátjuk.

Lénárd László

Cím: Batman/Fortnite: Zéró Pont
Szerző(k): Christos Gage, Reilly Brown, Donald Mustard
Kiadó: Fumax
Ár: 5995 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 152 oldal
Megjelenés: 2021.09.30.
Megvásárolható: Könyvesboltok és Képregényboltok
Online vásárlás: fumax.hu