A sötétség színei – Batman: Dark Victory

„Megnyertük a háborút, de elvesztettük Harvey Dentet.”
Ezzel a baljóslatú mondattal indít Jeph Loeb és Tim Sale második grandiózus Batman történetfolyama, a Dark Victory. Második, valóban. Összefüggő történet esetén ildomos lenne az első részt górcső alá venni, de esetünkben nézze el a kedves olvasó ezt a botlást, és had nyugtassuk azzal, a Long halloween cím alatt futó események nem nélkülözhetetlenek, de a tökéletes szórakozás érdekében ajánlottak a Dark Victory felcsapása előtt. Bevezető idézetünk nagy vonalakban fel is fedi az előzmények tartalmát, minek keretében Gotham fáradhatatlan jótevői igyekeztek véget vetni a Falcone család uralmának. A háború valóban győzelemmel zárul, ám az ütközet áldozatot követel: Harvey Dent a történet fináléjában a Kétarc néven elhíresült gonoszként lép ki a történetből.

batman-dark-victory

A Dark Victory kevéssel a Long Halloween záró képsorai után veszi fel a fonalat, végigkövetve Batman és partnerei újabb küzdelmét a Falcone család torz maradéka, és egy rejtélyes sorozatgyilkos ellen. A kötetet jegyző szerzőpárost remélhetőleg nem kell bemutatni senkinek, hiszen az Eisner-díjas Jeph Loeb és Tim Sale mind a Marvel, mind a DC házatáján bebizonyították tehetségüket. Amíg az egyik oldalon például Pókember (a zseniális Spider-Man: Blue) és Fenegyerek (a kihagyhatatlan Daredevil: Yellow) múltját szabták picit új formára, addig a másik oldalon a Denevérember (Long Halloween), Superman (Superman for all Seasons) és a Macskanő (When in Rome) kalandit vezényelték le.

Párosuk ereje a hihetetlen összhangbanrejlik, olyan közös alkotóerőben, amit eddig még senkinek nem sikerült űberelnie. Sem a Loeb – Lee duónak (Hush), de még a Miller – Lee (All Star Batman and Robin) csapatnak sem. Amit Loeb a papírra álmod, azt Sale hihetetlen érzékkel vált valóra, olyan egységet képezve, amely azonnal elvarázsolja a sokat látott képregény-rajongókat. A dynamic duo írásra szakosodott tagja valami utolérhetetlen érzékkel nyúl az egyes karakterekhez, legyen az Pók vagy éppen Denevér, előásva annak meghatározó pontjait, egy összetett, csavaros történetet generálva, amit átitat egy leírhatatlan hangulat, újra és újra kézbevételre csábítva az olvasót. Persze mindez nem jöhetne létre a megfelelő vizualitás nélkül, ám épp ez az a pont, ahol a két elegy találkozik és valami egészen kiválót alkot. Sale munkái szerencsésen távol állnak a mai hyperrészletes, nagyonmű, plasztikus divatvilágtól, akár még egyszerűnek is nevezhetnénk rajzait, de mi még véletlenül sem tennénk ilyen ostoba kijelentést. Alkotónk ugyanis valami félelmetes érzékkel képes játszani a színekkel, életet lehelve a képi világba, az arcokba, helyekbe, helyzetekbe. Karakterei nem bonyolultak ám mégis megragadják az embert, a határozott vonalvezetés, a túlbuzgóságtól mentes panelek csak úgy vonzzák a szemet.

A Dark Victory pedig csodálatos példája a fent ecsetelt összhangnak, hiszen a Long Halloween után Loeb képes újra felvenni a szálat, és egy réteges, közel négyszáz oldalon átívelő történetet produkálni, amely nem hagy nyugodni, folyamatosan elbizonytalanít, és haladásra sarkall. Az oldalakon felvonul a Batman univerzum színe-java, legyen szó akár a jó, vagy a rossz oldalról, ám egy pillanatig sem érezzük, hogy ez valami fölösleges túlzás volna (lásd Rozsomák 1-6), mindenkinek helye és szerepe van, nem lóg ki a lóláb, az egész történet hibák és döccenők nélküli komplett egészet alkot. S ahogy a Long Halloween is egy meghatározó momentum köré épült (Harvey Dent – Kétarc), úgy a Dark Victory is egy a Batman mitológiában fontos pontként jelentkező pillanatot értelmez némileg újra. A grandiózus cselekményvezetés mellé pedig társul a már méltatott Sale, aki ezúttal is hozza a maximumot. Arcai, alakjai ismerősek, ám képei mégis mélyítik a történetet, színei ezúttal is maradandó nyomot hagynak, a kéktől a bordón át egészen a zöldig. Ám ezúttal sem csupán ez a megoldás kényezteti a szemet, az egész oldalakat kitöltő munkái már-már lenyűgözőek, az ember szívesen időz egy-egy hatalmas képkockánál, hogy minden egyes négyzetmillimétert alaposan szemügyre vegyen.

A Dark Victory a Batman történelem egy meghatározó, már-már kötelező darabja, látványos és lendületes történet, a Denevér-világ komor, de mégis színes palettáját végigjáró alkotás, a Bőregérre jellemző olykor savanyú, kissé sötét hangulattal átszőve.

Birkás Péter | Panel #2 | 2006. május

Batman: Dark Victory TPB 2001.
Kiadó: DC Comics
Író: Jeph Loeb
Rajzoló: Tim Sale
392 oldal