Amerika Kapitány: A kiválasztott (NMK #28)

Cím: Amerika Kapitány: A kiválasztott (NMK #28)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): David Morrell, Mitch Breitweiser, Brian Reber, Mitch Breitweiser
Kiadó: Hachette
Ár: 2890 Ft
Formátum:
Terjedelem: 160 oldal
Megjelenés: 2019.01.17.
Megvásárolható: Újságárusok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Amerika Kapitány több mint fél évszázadot töltött a szabadság ikonjaként, aki bátran szembeszállt a zsarnokság minden egyes formájával. Ám a világ legnagyobb katonája most egy ágyon fekve haldoklik, ezért Steve Rogers az utolsó perceit arra használja, hogy találjon valakit, aki eléggé bátor és nemes ahhoz, hogy az új nemzedék Amerika Kapitánya lehessen.

A gyűjtemény a Captain America: The Chosen 1-6. számát tartalmazza.

Előszó:

Érdekes tény, hogy a mostani történetünk eredetileg a Captain America: The End (A vég) munkacímet viselte. Akkortájt a Marvel számos hasonló önálló kiadványt és minisorozatot jelentetett meg, melyeket az adott cím vagy szereplő de facto végső történeteként alkottak meg. A The Endként ismert képregényeket általában olyanok alkották, akik neve egybefonódott adott sorozattal – Hulkét Peter David és Dale Keown, Megtorlóét Garth Ennis.
Kapi esetében más megközelítést alkalmaztak és az ismert képregényírók helyett David Morrellt kérték fel. A neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik sosem olvasták a regényeit, mert biztosan hallottak a leghíresebb alakjáról, John Rambóról, a bemutatkozó kötete főszereplőjéről. Morrell leginkább az akciódús, pörgő cselekményű (és többnyire katonai témájú) thrillerjeiről ismert, amelyek védjegyeiül szolgáló feszültségkeltés és nyers érzelmek tökéletesen illenek a Marvel leghíresebb szuperkatonájához!
Ugyan a biográfiája eléggé lenyűgöző, a Marvel mégis komoly kockázatot vállalt Morrell-lel, aki előtte még sohasem dolgozott a képregénymédiummal. Ám egy gyors kiképzést követően olyan forgatókönyvvel rukkolt elő, amellyel minden aggodalmat eloszlatott. Mint nemsokára meglátjuk, az általa írt történet a modern képregénymesélés egyik iskolapéldája, ami remekül kiaknázza a médiumban rejlő lehetőségeket: sok tapasztalt képregényíró megirigyelheti azt, ahogy a panelelrendezéseket és a rajzoló számára adott instrukciókat a saját narrációjának kiegészítésére használja.
Mitch Breitweiser rajzai kiválóan tükrözik Morrell komor, életszerű forgatókönyvét, különösen Brian Reber elfojtott, mégsem egysíkú színezéstechnikájával kiegészülve. Szinte minden egyes lapról lepereg a szereplőkre rakódott sivatagi homok, idáig érezni a modern háborúkkal járó vér, verejték és lőpor szagát.
Bár eredetileg ezt szánták Kapi végső történetének, a végeredmény még ennél is szívbe markolóbb: egy megindító mese olyasvalakiről, aki az elmúlását mások ösztönzésére használja. A remény és újjászületés eme eposza még sokáig Amerika Kapitány egyik legmaradandóbb történeteinek sorát gyarapítja.
„Bátorság. Becsület. Hűség. Önfeláldozás. Maga merészebb, mint hinné.”

Előzetes: