A végső ütközet – Élet és Halál #4: AvP

Az Alien-sorozat megmutatta, hogy idegen terepen, túlerővel szemben nem az ember a legmenőbb ragadozó. Mindenevő, de mindegy. A Ragadozó, hogy az embernél menőbb ragadozók már vadásznak is az emberre, a Prometheus meg egyenesen megmutatta a teremtőinket, és nem kis, törékeny zöld manók vagy egy szakállas, bölcs öregúr képében, hanem biopáncélos szürke, fensőbbséges óriásokéban, akik lesz@rják, sőt, kifejezetten irritálónak tartják az emberi fajt.

Hol van ezekben a művekben az ember? A tápláléklánc legalján.
Örüljön, ha egy-két csótányt összemorzsolhat, mielőtt a hulláját kikezdik a húsevő bogarak.

Az Aliens vs Predator vs Colonial Marines vs Engineers = ? képlet feloldásához végig kell olvasnunk a Szukits kiadó által magyarított Dan Abnett-quadrilógiát, az Élet és halált, melynek befejező része a díszdobozzal együtt nemrég került a boltokba.

Egy esélye van az emberi fajnak: egyedül nálunk van képregény.

A gyilkos xenomorphok világában ismeretlen a rádió, a televízió vagy az operett. Őket is csak mi tudjuk kifigurázni, mintha musical-szereplők volnának, és nem hódító, vérengző rovarok, ők minket valószínűleg nem, vagy csak kevésbé kifinomult módon. Összeröhögnek néha, vagy ilyesmi.

A ragadozók fejlettebb technikával rendelkeznek, mint az ember, a rádió, elektromágneses sugárzás, televízió vagy film nem ismeretlen számukra. Lehet, hogy csak unták a sok krimit a predator-TV-n, és ezért kezdtek galaxisszerte vadászni. Azt nem feltételezzük, hogy különösebb művészi képességeik volnának koponyapiramisok vagy hullacsokrok elrendezésén kívül, így képregényt valószínűleg nem készítenek.

A tervezők pont olyannak tűnnek, mint akik nem alkotnak és fogyasztanak képregényt. Sótlan, merev, szürke alakok. Egy Asterixet vagy egy Usagit is épp úgy kettétépnének, mint egy embert.

Így, míg a krónikás humán, van esély arra, hogy a történet végét megéri egy ember. Hogy a képletből, ahol az első rész óta birkózik egymással űrmélyi rovarhorda, földi tengerészgyalogos-osztag, vadász-ember páros, vadászklán és szinte elpusztíthatatlan tervező-alakulat, mégis Paget parancsnok és néhány társa, azaz mi kerülünk ki győztesen.

Olyan emberiek vagyunk.

A rovarok nem ismerik az időt, vagyis inkább – nem a halálhoz mérik az életet. Hangyaként pusztulnak és termelődnek újra, céljuk a túlélés, megmaradás és a kolónia növekedése.
A ragadozókról nem tudjuk, milyen mély az időfilozófiájuk, egyelőre csak gyilkolni látjuk őket, mintha valami kozmikus elfojtást kompenzálnának, hol vérszomjas ragadozóként, hol dzsentriskedő vadászként, hol ókori áldozatimádó törzsek szupermacsóiként.
A tervezők – más információ híján úgy tűnik – vagy valamit (az ember kipusztítását, a Föld annihillálását) nagyon gyorsan el akarnak intézni, mégis mintha kozmikus távlatokban gondolkoznának. Viszont teljesen hülyének tűnnek a tekintetben, hogy az embert nem veszik számításba, mintha ott sem lenne, még ha istenként is üdvözli őket. Beépített hibájuk, hogy lenézik a furfangos embert, akinek ilyen testi erőfölény ellen csak az esze meg a kitartása marad.

Az idegenek élete számunkra nem értelmes élet. Pláne, hogy kiderült, létezésük egy félresikerült kísérlet eredménye.
A ragadozóké zsákutca, nem vezet a felemelkedéshez.
A tervezőknek nem vagyunk tárgyalópartnerek. Számukra mi ugyanúgy az ő félresikerült kísérletei vagyunk, mint az idegenek.

A sorozat első és második kötete megteremtette az alaphelyzetet, a szereplők nagy része elpusztult, a harmadik részre annyira letisztultak a történet szálai, hogy abban a részben aztán nem is igen történt semmi.

Az olvasók a Prometheus-filmben látott helyszínen a negyedik részben, a Végső ütközetben kerek lezárást kapnak. Az eredetileg ellenőrző expedíciónak tervezett véres aratásról hazatérnek néhányan. A hibernálás előtti fedélzeti beszámolóban néhány pont sablonos lesz. Az önfeláldozó, fiatal csapattárs, akit mindenki szeretett, és aki önfeláldozásával mindenki életét megmenti, vagy a renegát vadász, aki visszatér törzséhez. De a földi tudósokat biztosan érdekelni fogja, hogyan képesek a ragadozók csupasz kézzel megküzdeni a xenókkal.

A túlélő legénység beszámolói alapján újabb küldetések indulhatnak a Cégtől. Újabb krónikák, újabb regények és képregények újabb találkozásokról.

És nem csak hazatértek vannak. Páran a tervezők hajóján maradtak.

Lénárd László

Cím: Élet és halál #4 – Alien vs Predator
Szerző(k): Dan Abnett, Brian Albert Thies, Rain Beredo, David Palumbo
Kiadó: Szukits
Ár: 4490 3368 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 136 oldal
Megjelenés: 2019.11.06.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu