A legyőzhetetlen Vasember: A vég kezdete (NMK #105)

Cím: A legyőzhetetlen Vasember: A vég kezdete (NMK #105)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Archie Goodwin, George Tuska, Johnny Craig, Mike Esposito
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 224 oldal
Megjelenés: 2021.12.30.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A legyőzhetetlen Vasember visszatért, hogy harcba szálljon Éjfantom, Unikornis és Vörös Szellem ellen.
A gonoszok elleni megszokott küzdelem azonban rosszabbra fordul, amikor Tony Stark helyét átveszi saját Élethű Replika Androidja, miközben Midász és Madame Maszk összefognak, hogy átvegyék a Stark Industries feletti irányítást.
A kisemmizett Tony Starknak meg kell találnia a módját, hogy megmentse az életét és a vállalatát, mielőtt túl késő lenne!
A gyűjtemény a The Invincible Iron

Előszó:

Ha meg kellene nevezni Vasember legjobb történeteit, akkor számos olyan egyértelmű választás juthat eszünkbe, mint az Extremis, a Démon a palackban vagy a Páncélháborúk. Ezek is mind elképesztő kalandok, de van egy korábbi sztoriszál a páncélos Bosszúangyal karrierjében, amiről talán sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig számos későbbi alkotót éppen ez a történet inspirált.
Gondolom, már ennyiből is kitaláltátok, hogy jelen kötet az említett A vég kezdete című történetszál füzeteinek gyűjteménye, ami a The Invincible Iron Man 17. számától egészen a 23. számáig tart, és amiben Tony Stark, a milliárdos nőcsábász is végre megkapja a korábbi kalandjaiból addig hiányolt karakterfejlődést. Archie Goodwin igazán szövevényes sztorit írt, amiben két cselekményszálat futtat végig, ami később többször is visszaköszönt a Vasembermitológia történetmesélési módszerében. Egyrészt Tony szinte teljesen megsemmisül, miután elveszti az irányítást cégbirodalma felett, másrészt még a Vasember páncélját is más veszi át tőle: a korábbi bokszoló és a Stark Industries biztonsági őre, Eddie March.
Ahelyett, hogy egyből belecsapnánk a 17. számba, elhelyeztünk néhány korábbi füzetet is a kötetben, hogy megfelelően előkészítsük a cselekmény drámáját, és persze azért is, mert George Tuska gyönyörű rajzait egyszerűen nem lehet megunni. Tuska a Marvel egyik legelismertebb illusztrátora volt a ’60-as, ’70-es években. Többnyire rajzolt, de kihúzóként is számos különböző sorozatból kivette a részét. Tuska igazi nagyüzemi képregénygyárosként bármilyen stílust fel tudott venni, és így bármilyen sorozatban megállta a helyét Amerika Kapitánytól Shanna, a Nőstényördögig. De azért elmondható, hogy George erőteljes ceruzavonalai talán legjobban a Vasember sorozathoz illettek, olyannyira, hogy nagyjából tíz éven át szinte kivétel nélkül minden részt ő rajzolt az 5. számtól egészen a 106. számig. Ahogy Kirby a Fantasztikus Négyes és Ditko Doktor Strange tiszteletbeli rajzolója, sokak számára Tuska volt Vasember első számú grafikusa, stílusa pedig minden rajongónak azonnal beugrik, ha éppen a jó öreg páncélos ’60-as évekbeli kalandjairól van szó.
Egyértelmű továbbá az is, hogy Goodwin és Tuska együttműködése vetette el a legújabb Vasember történetek magvait, és itt nem csak a képregényre gondolok, hanem a vásznon megelevenedő kalandjaira is. A párosnak hála Tony kinőtte a kommunizmus elleni harcos szerepét, és sokkal összetettebb történeteket kapott. Korrupt üzletemberek, bűnöző szindikátusok és vadkapitalisták ellen harcolt, akik tulajdonképpen az amerikai álom legsötétebb oldalát képviselték. A sorozatot is átalakították egyfajta techno-thrillerré, hiszen Stark folyamatosan igyekszik megőrizni Vasember páncéljának titkát azok előtt, akik kevésbé jótékony célokra szeretnék azt felhasználni. Bár ez „A vég kezdete”, de egyben valami sokkal nagyobbnak is a kezdete a páncélos Bosszúangyal számára, hiszen a most következő kalandok határozták meg, milyen is lett Vasember az ezt követő években.

Előzetes: