A Bosszú Angyalai: A Kree-Skrull Háború (NMK #106)

Cím: A Bosszú Angyalai: A Kree-Skrull Háború (NMK #106)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Roy Thomas, Neal Adams, Sal Buscema, John Buscema, Tom Palmer, Sam Grainger, George Roussos, Alan Weiss, Dean White
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 216 oldal
Megjelenés: 2022.01.13.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A kreek és a skrullok háborúban állnak, és mindkét fajnak fáj a foga a Földre. Mivel a bolygó a két ellenséges birodalom közt félúton található, ezért stratégiai jelentőséggel bír, így vagy megszállják, vagy elpusztítják.
A Bosszú Angyalainak és Marvel Kapitánynak együtt kell megtalálniuk a módját, hogy megmentsék a Földet, mielőtt az a kozmikus konfliktus első áldozatává válna.
A gyűjtemény a The Avengers 89-97. számait tartalmazza.

Előszó:

Az tisztán látszik, hogy a Marvel Univerzum Földje számos csodás és különös idegen látogatót fogadott az évek során. Az 1970-es évek elejére pedig már egy hatalmas kozmosz részét képezte, amiben csak úgy hemzsegtek a mindenféle formával, méretekkel és arányokkal rendelkező földönkívüli fajok, akik közül a legtöbben úgy tekintettek az emberiségre, mint valami visszamaradott
és jelentéktelen népségre.
Hű olvasóink kettőt már jól ismernek ezen fajok közül: a kreeket és a skrullokat. Ez a két nép már évezredek óta ádáz ellenségei egymásnak, így időről időre elő is ássák a csatabárdot. Roy Thomas író-szerkesztő pedig egyszer csak úgy döntött, eljött az ideje, hogy a két űrbirodalom újra összecsapjon. Ez sajnos elég rossz hír volt a bolygónknak, ami pont a két birodalom közt félúton található. Így vált a Föld a háború kulcsfontosságú hadszínterévé, és a megszállás, illetve a teljes megsemmisülés réme fenyegette a földlakókat. A Bosszú
Angyalai azonban rájöttek, hogy vethetnek véget ennek a csillagközi háborúnak.
Ahogy sok más korabeli Marvel történetben, úgy ebben is a hidegháború allegóriáját láthatjuk, itt azonban egy különleges csavart is kap a sztori. A történetben ugyanis nem a Föld a konfliktus egyik fő résztvevője, csak egy bábu ebben a hatalmas játszmában, mondhatni Kuba vagy a kettéosztott Németország galaktikus megfelelője. A sorsunk tehát nálunk sokkal nagyobb hatalmak kezében van.
A történeten dolgozó három rajzoló, Sal Buscema, John Buscema és Neal Adams mind a legjobbját hozza, de azért meg kell hagyni, hogy Adams három része viszi a pálmát. Ez persze nem vesz el semmi a Buscema testvérek munkájából, hiszen minden egyes szám rajzai kiválóak, de a fivérek munkája nagyon is hozzásimul a Kirby által lefektetett irányhoz, ami olyan jellemzővé tette a Marvel saját stílusát. Adams viszont valami egészen újjal próbálkozott. Ultradinamikus stílusa a Vízió testében folytatott mikroszkopikus küldetéstől az idegenek intergalaktikus űrflottája ellen zajló űrcsatáig átlépi a kor szuperhősképregényeinek képzelt határait. Ezek a rajzok betekintést nyújtanak nekünk abba, milyen irányba is mozdul el a képregény médiuma, ahogy az úgynevezett Ezüstkorból átlép a ’70-es évek sokkal kísérletezőbb Bronzkorába.
A Kree-Skrull háborúban Roy Thomas azt tette, amihez igazán ért: a Marvel Univerzum történetében (és őstörténetében) vájkálva túrt elő már meglévő karaktereket, akik így-úgy kapcsolódtak egymáshoz, és az így kapott csapat messze túlmutat a tagjain. Ezt a trükköt sokszor el is sütötte, híres példa erre az Oltalmazók és a Megszállók. De a Kree-Skrull háborúban Adams és a Buscema fivérek segítségével a Marvel mitológiájának egy olyan darabját sikerült összehoznia, amit napjainkban is a Bosszú Angyalai egyik legfantasztikusabb történeteként tartanak számon.

Előzmények:

Évekkel ezelőtt Mar-Vell kapitányt, a kree katonát a Földre küldték, hogy az emberiség kezdetleges űrprogramja után kémkedjen. A kapitány azonban fellázadt a parancs ellen, és a bolygó védelmezőjévé vált. Egyik kalandja során Mar-Vell a Negatív Zónában rekedt, és végül egy Rick Jones nevű földlakó mentette meg, aki a kree Legfőbb Intelligencia telepatikus utasításaira cselekedett.
Rick egy elhagyatott kree bázison talált egy pár Nega-karperecet, amit azonnal fel is vett. Ám amikor összeütötte őket, Mar-Vell kapitány helyet cserélt Rickkel, és a fiú egy védőbuborékba került a Negatív Zónában, amíg a kree hős szabadon jártkelt az univerzumban. Ettől kezdve bármikor helyet cserélhettek, amikor csak akartak, és állandó telepatikus kapcsolatban álltak egymással. Mar-Vell és
Rick számtalan csatát megvívott együtt, hogy megvédjék a Földet.
Nem a kree volt az egyetlen idegen faj, ami érdeklődést mutatott a bolygónk iránt. Esküdt ellenségeik, az alakváltó skrullok is megpróbáltak már beszivárogni a Földre.
Az egyik kísérletüket a Fantasztikus Négyes leplezte fel, akik találkoztak egy csapat beszivárgó skrull-lal, akik éppen az ő alakjukat vették fel. Büntetésképpen az alakváltó idegeneket hipnotizálták, és elhitették velük, hogy ők csupán hétköznapi tehenek, akik aztán hátralévő életüket békésen élték le egy farmon legelészve.

Előzetes:

Totális Marvel eposz – A Bosszú Angyalai: A Kree-Skrull Háború