Oltalmazók: Az Oltalmazók napja (NMK #104)

Cím: Oltalmazók: Az Oltalmazók napja (NMK #104)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Steve Englehart, Ross Andru, Don Heck, Sal Buscema, Bill Everett, Frank Giacoia, John Verpooten, Jim Mooney, Frank McLaughlin
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 200 oldal
Megjelenés: 2021.12.16.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Íme, az Oltalmazók! Tarts velünk, és légy részese egy nem is létező csapat születésének, mikor a sors fintoraként Dr. Strange, Namor, Hulk és Ezüst Utazó egyesítik erejüket, hogy megmentsék a világot Yandroth-tól.
Csak közösen, összefogva lehet esélyük megállítani a végzetes Omegatront, mielőtt az felrobbantja a bolygó teljes nukleáris arzenálját!
A gyűjtemény a Marvel Feature 1-3. és a The Defenders 1-5. számokat tartalmazza.

Előszó:

Az, hogy együtt kell dolgoznod valakivel, még nem jelenti azt, hogy ki is jöttök egymással. Legyen szó iskoláról vagy munkahelyről, szinte elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb egy csapatba kerüljünk valakivel, akit a hátunk közepére sem kívánunk. A személyes ellentétek az élet velejárói, és miért is lenne ez másképp a szuperhősök között?
A Fantasztikus Négyes 1. száma előtt példátlan volt, hogy egy hőscsapatban felmerüljenek személyes ellentétek, úgyhogy Lee és Kirby szupererős négyese történeteinek éppen ez adott ízt, amit ráadásul Lény és Fáklya állandó csipkelődései fűszereztek meg. Igaz, végül persze mindig kibékültek, és soha, pontosabban szinte soha nem hagyták, hogy személyes problémáik akadályozzák őket a gonosztevők elleni harcban. De ez az újfajta viszony is jól jelezte, mennyire mások lesznek majd a Marvel új korszakának képregényei. A csapattagok közti súrlódások dramaturgiai eszközét később az X-Menben és a Bosszú Angyalaiban is elővette a kiadó, aminek hála kellő mértékű realitást kaptak a csapatok.
Van azonban egy olyan hősökből álló brigád is, ahol ezt a húzást a végsőkig fokozták: az Oltalmazók. Olyan karakterek alkották a banda első felállását, akiket saját döntésük vagy bizonyos események következményei miatt hagyományosan inkább magányos, kívülálló hősökként ismerünk, így nem is csoda, hogy a csapat tagjai nem igazán jöttek ki egymással. Valójában nem is egy csapatról beszélünk, hiszen nem alakultak meg, nincs hivatalos tagság, csak időről időre összeállnak, amikor a Földet éppen valamilyen felfoghatatlan veszedelem fenyegeti.
Roy Thomas már korábban is szerepeltette együtt Doktor Strange, Hulk, Ezüst Utazó és Namor karakterét a saját sorozataikban, de az OItalmazók csak 1971-ben, a Ross Andru által rajzolt Marvel Feature 1. számában álltak össze valójában. Három sikeres szám után meg is kapták a saját, róluk elnevezett sorozatukat, amit innentől Steve Englehart írt és Sal Buscema rajzolt. Englehart ötlete volt, hogy Valkűrt is adják hozzá a csapathoz, amitől az Oltalmazók még sokszínűbbé váltak, és ez esélyt adott az addig perifériára szorult karakterben rejlő lehetőségek kiaknázására. Ahogy az a képregényekből is kiderül, a különböző tagok hihetetlenül szórakoztató kollektívát alkotnak, miközben egyik világot fenyegető veszélyből a másikba csöppennek, és minden egyes kaland végére duzzogva megfogadják, hogy soha többet nem dolgoznak újra együtt.
Bár az ő ellenségeik lajstroma meg sem közelíti más hőscsapat hírhedt főgonoszainak sorát, az Oltalmazók sorozatának lényege valójában nem is a külső fenyegetések elleni harcban rejlik. Ez a sorozat a különböző tagok közötti belső konfliktusokról szól, ami azokban a pillanatokban a leglélegzetelállítóbb, amikor mindent ural a feszültség, amikor mindenki csak reménykedni tud, hogy a nagyobb jó érdekében képesek lesznek félretenni nézeteltéréseiket.
Lapozz hát, és fedezzük fel együtt az elszánt Oltalmazók eredettörténetét!

Előzetes: