Ultimate News #32

[Maniac] QQRIQ!!! Túl vagyunk hát a 3. Magyar Képregényfesztiválon, és remélem, hogy ti is legalább annyi emlékkel és képregénnyel gazdagodtatok szombaton, mint én. Jó ideig lesz mit olvasnom, az biztos! Ám mielõtt túlságosan is elmerülnék az én kis kincseimben, még összedobtam nektek az Ultimate News 32. kiadását, amely ezúttal sem fog szûkölködni az újvilági hírekben, elõzetesekben, képekben és egyéb finomságokban. Essünk is túl gyorsan a kötelezõ figyelmeztetésen, aztán nyomassuk: Figyelem! A hírek rengeteg spoilert tartalmaznak, úgyhogy mindenki csak saját felelõsségére olvasgassa õket! Csikidam.

INTERJÚ

Ezúttal az Ultimate Fantastic Four íróját, Mike Carey-t kapták mikrofonvégre a tengerentúlon – és a téma mi más is lehetett volna, mint az újvilági Ezüst Utazó, aki májusban debütál a sorozat 42. számában. Jöjjön hát az interjú:

Miért pont most lép színre az Ezüst Utazó a sorozatban? Csak nem a közeledõ mozifilm miatt, melyben szintén õ lesz az egyik fõszereplõ?
Való igaz, hogy a Fantasztikus Négyes 2. története nagy szerepet játszott abban, hogy most hoztam be az Ezüst Utazót, de más okok is voltak. Talán még páran emlékeznek a Lee-Kirby páros azon sztorijára, melyben Fátum Doktor tõrbe csalja az Ezüst Utazót, hogy megszerezze az erejét. Nekem ez az egyik kedvencem a 60-as évekbõl, és épp ezért írtam hasonló történetet az Ultimate Vision címû minihez. Ezután úgy éreztem, hogy már készen állok arra, hogy magát az Ezüst Utazót is behozzam az Újvilágba (persze az Ultimate Extinction olvasói már találkozhattak másmilyen Ezüst Utazókkal, de nem kell aggódni, erre is lesz majd magyarázat).

Sokan nem kedvelik az Ezüst Utazót, mivel nehezen tudnak azonosulni egy ilyen különös lénnyel…
Az Ezüst Utazóval nem lehet azonosulni, hiszen õ egy világûrben utazgató, szinte omnipotens lény, aki még a Fantasztikus Négyest is képes könnyedén legyõzni – emberi ésszel fel sem fogható teremtmény! De épp ezért érdekes: rejtélyes, érthetetlen figura, akirõl késõbb kiderül, hogy csupán hírnöke egy még nála is hatalmasabb erõnek. Ekkor persze már mindenkit érdekel, hogy ki vagy mi ez a még hatalmasabb erõ, és ezzel máris megfogtuk az olvasókat. Az újvilági Ezüst Utazó is legalább ennyire izgalmas karakter lesz, ezt megígérhetem!

Miért kedveli Ön ennyire az Ezüst Utazót? Önt mivel fogta meg ez a figura?
Én akkor kedveltem meg igazán, amikor Galactus a Földre számûzte. Az Ezüst Utazó hirtelen olyan lett, mint egy palackba zárt szellem, aki mindenáron ki akar szabadulni. Hiába rendelkezett elképesztõ hatalommal, ha nem tudta használni – nekem ez a motívum nagyon megtetszett gyerekkoromban. Aztán Lee és Kirby bemutatták a múltját is, megtudtuk, hogy korábban rendes élete is volt, míg most már csak egy zsinóron rángatott bábu. Olyan lett õ nekem ezáltal, mint egy tragikus hõs.

Miben különbözik majd az újvilági Ezüst Utazó a klasszikustól?
Inkább a hasonlóságokkal kezdeném: az újvilági Ezüst Utazó is egy meggyötört, megkínzott lélek lesz, akit még mindig kísért a múltja. Az õ érkezése is egy egész bolygót fenyegetõ veszély elõszele lesz, hiszen õ is hírnök, bár nem Galactusé – valaki egészen másé… A küldetése is más, mondhatni sötétebb és összetettebb célok vezérlik. És persze õ a kozmikus hatalom birtokosa.

És mi egész pontosan ez a kozmikus hatalom?
Az anyag és energia feletti abszolút hatalom. A szubatomikus szinttõl egészen a teljes univerzumig terjed ez az erõ: bármit bármivé képes átalakítani, bolygókat tud mozgatni, csillagokat tud teremteni és elpusztítani, teljes galaxisokat tud az irányítása alá vonni, erõtereket tud építeni és lebontani, lehetõvé teszi a repülést, a teleportálást, az átjárást bármilyen szilárd anyagon, és még parkolóhelyet is talál a csúcsforgalom idején.

Milyen lesz az újvilági Ezüst Utazó és Reed viszonya?
Az Ezüst Utazó nagyon örül majd a találkozásnak. És annak is örül, hogy megismerheti a Földet. Még soha semminek nem örült ennyire. Persze ez az érzés nem lesz kölcsönös…

Lesz valami hasonlóság az Ön és a mozi Ezüst Utazója között?
Nem, nem hiszem. Nem állt szándékomban hasonlót alkotni. Két teljesen különbözõ Ezüst Utazót láthatunk majd a képregényben és a filmben.

Számíthatunk más új szereplõkre is a sztoriban?
Igen, egy régi-régi F4-ellenség újvilági verziója is tiszteletét teszi majd. Õ az a bizonyos hatalom, aki az Ezüst Utazót irányítja, és aki még nála is sokkal veszélyesebb. Rajta kívül más nemigen lesz. A történet egyébként szinte végig a Földön játszódik majd, úgyhogy nem lesz benne annyi kozmikus karakter, mint a God War hat részében.

Lesznek vendégszereplõk más újvilági sorozatokból?
Nem nagyon szeretnék átnyúlni más sorozatokba, de azért Nick Fury és Carol Danvers jelen lesznek majd. És talán még valaki…

Hogy ment a munka a rajzolóval, Pasqual Ferryvel?
Teljesen zökkenõmentesen. Ennek a sztorinak a megrajzolására született!

Miért ajánlja ezt a történetet az olvasóknak?
Izgalmas, fordulatos sztori lesz, amelynek a végkimenetele mindenkit meglep majd, azt garantálom. Amikor azt hiszitek, tudjátok, merre halad a történet, hirtelen valami olyasmi történik, ami mindent új megvilágításba helyez. Lesznek látványos bunyók is, és Reed megint elkövet majd egy nagy-nagy hibát – olyasmit, mint az Ultimate Power elején. Megpróbálok majd a Fantasztikus Négyes emberi oldalára koncentrálni, és bemutatni, hogy végsõ soron õk is csak emberek. Kihagyhatatlan, higgyétek el!

Milyen kalandok várnak ezután a Fantasztikus Négyesre?
Már készülõdik az újvilági változata egy újabb klasszikus karakternek a Lee-Kirby páros idejébõl…

ULTIMATE SPIDER-MAN

Szegény Pókembernek lassan már alig jut szerep a saját sorozatában. Nem csoda: olyan vendégszereplõkkel kell osztoznia huszonegynéhány oldalon, mint Kitty Pryde, a Fenegyerek, a Holdlovag, Shang-Chi, Vasököl, Doktor Strange, a Vezér vagy éppen Jessica Jones. Na azért nem kell megijedni, a központi figura még mindig Peter Parker, akinek az Ultimate Knights 2. részében magánéleti és szuperhõsi problémái is akadnak dögivel. Nem is húzom tovább az idõt, inkább hagyom, hogy az ismertetõ és a bemutató oldalak magukért beszéljenek:

Ultimate Spider-Man #107 – Ultimate Knights, 2. rész
Író: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

Peter legnagyobb meglepetésére új osztálytársa nem más, mint volt barátnõje, Kitty Pryde – aki joggal dühös, amiért barátja egy szó nélkül szakított vele! Eközben a Fenegyerek és újdonsült csapata már nagyban tervezik a Vezérre mért végsõ csapást. Ám van köztük egy áruló…

És még egy apró hírmorzsa: azt ugye eddig is tudtuk, hogy a 111. számban veszi át a sorozat rajzolását Stuart Immonen, de azt nem, hogy még Bagley is hozzátesz majd valamit ahhoz a kiadványhoz. Egész pontosan a képregény felét. Tehát: az egyik felét õ rajzolja majd, a másikat meg már Immonen. Érdekes ötlet, de nekem tetszik.

ULTIMATE X-MEN

Lassan új címet kell találni ennek a sorozatnak, ugyanis az X-Men épp a feloszlás szélén áll. A tagok sorra lépnek ki, és Küklopsz, az új vezetõ sincs teljesen meggyõzõdve arról, hogy jelenlegi formájában szükség lenne a csapatra. Az új cím lehetne mondjuk Ultimate Ex-X-Men. Höhö, milyen szellemes vagyok ma is. Eh, inkább nézzük az ismertetõt és a kedvcsináló oldalakat:

Ultimate X-Men #80 – Aftermath, 2. rész
Író: Robert Kirkman
Ceruzarajz és borító: Yanick Paquette

Az X-Men ifjú tagjai vezetõ nélkül maradtak. A gyász közepette Scott Summers döntésre jut: fel kell oszlatni a csapatot! Ez lenne hát Xavier álmának a vége? És ha igen, mi lesz majd azokkal a gonosz mutánsokkal, akik szabadon garázdálkodhatnak, ha nincs az X-Men? Ez a vég kezdete…

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Természetesen a Fantasztikus Négyes sem maradhatott ki a múlt heti Ultimate-dömpingbõl, és ha már kijött új Ultimate Spider-Man és Ultimate X-Men, akkor kellett melléjük még az új Ultimate Fantastic Four is. Folytatódik Reedék idõutazása a XV. századi Milánóba, ahol az álnok Diablo ördögi tervet eszelt ki ellenük. Hiába a csapat minden tudása, a gonosz mágia ellen õk is tehetetlenek… Vagy mégsem? De, attól tartok igen.

Ultimate Fantastic Four #40 – Devils, 2. rész
Író: Mike Carey
Ceruzarajz: Mark Brooks és Scott Kolins
Borító: Salvador Larroca

A Fantasztikus Négyes kénytelen a múltba utazni az ördögi Diablo után, hogy megmentsék szeretteiket. Ám új ellenfelük eszén nem könnyû túljárni: csapdába csalja õket, hogy soha többé ne térhessenek vissza a jelenbe! Vajon képesek megmenteni a múltat és a jövõt is egyszerre?

És most egy rossz hír a sorozat rajongóinak: a 41. szám megjelenése sajnos csúszik pár hetet, így ebben a hónapban már nem tudhatjuk meg, hogy ér véget a Devils, viszont cserébe májusban két szám is kijön majd. Ha tényleg így lesz, akkor azt hiszem, megbocsátható ez a kis csúszás. És ne feledjük, hogy a 42. számban már érkezik az Ezüst Utazó! Hoztam is két elõzetes oldalt a Silver Surfer elsõ részébõl ennek örömére. Íme:

THE ULTIMATES

Ezen a héten a Különítmény tagjain van a sor, hogy a róluk készült figurákat megcsodáljuk. Szerintem jópofák. Nekem különösen Hulk tetszik.

ADATLAP

Úgy döntöttem, ezúttal szavazással dönthetitek el, kirõl vagy kikrõl szóljon az adatlap. Bekiabálással adhatja le mindenki a szavazatát. Na kezdjük… Aha… Értem… Igen… Szóval az X-Fegyvert akarjátok? Biztos? Hát jó, eleget teszek a kéréseteknek. Jöjjön az X-Fegyver adatlapja!

X-Fegyver

Korábbi tagok: Bestia (Hank McCoy), Kolosszus (Pjotr Raszputyin), dr. Cornelius, Küklopsz (Scott Summers), Fred, Jégember (Robert Drake), Buldózer (Cain), Liebowitz, Linklater, Csodalány (Jean Grey), Árnyék (Kurt Wagner), Vadóc, Kardfogú, Tara, Rozsomák (Logan), John Wraith ezredes, prof. Charles Xavier
Tevékenységeik központja: Korábban Finnország, Arizona és Kanada
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate X-Men #2 (2001)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: X-Men #2 (2005)

Története: Az X-Fegyver egy titkos, terroristaellenes kormányszervezet volt, mely a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alatt mûködött. Kb. egy évtizeddel korábban még csak egyetlen kísérleti alany, a „Rozsomák” kódnevû mutáns tartozott a szervezethez. Az „X-Fegyver” eredetileg az õ egyik elnevezése volt, de késõbb ez a név kiterjedt a teljes projektre. John Wraith ezredes irányítása alatt Rozsomákot élõ fegyverként használták, és amikor éppen nem volt rá szükség, ketrecben tartották. Az X-Fegyver hamarosan egyre nagyobb méreteket öltött, és nemsokára megkezdték több mutáns beépítését is a szervezetbe.

Wraith lassacskán elkezdett magánakciókat szervezni, melyekrõl még a S.H.I.E.L.D. vezetõje, Ross tábornok sem tudott. Az elsõ kísérleti alanynak, Rozsomáknak végül sikerült megszöknie Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. egyik embere segítségével. Fury valószínûleg azért segített neki, mert Rozsomák egyszer megmentette az életét az öbölháborúban. A szökevényt sokáig üldözték, és egy alkalommal utána küldtek egy másik mutánst, Kardfogút is, aki kapva kapott a megbízáson, mivel mindig is gyûlölte Rozsomákot. New Yorkban sikerült a nyomára bukkannia, de Rozsomák itt ismét kereket oldott egy ifjú szuperhõs, Pókember segítségével. Valamivel késõbb Wraith mégis kézre kerítette a szökött mutánst a JFK repülõtéren, de Rozsomáknak ismét sikerült megszöknie, hála egy fiatal mutánsokból álló csapat, az X-Men közbenjárásának. A feldühödött Rozsomák nekirontott Wraith-nek, és a karmaival több vágást is ejtett az arcán. Ha az X-Men egyik tagja, Csodalány nem állítja meg, minden bizonnyal meg is ölte volna az ezredest.

Az X-Fegyver visszatért a többi náluk raboskodó mutáns, Árnyék, Vadóc és Buldózer kiképzéséhez. Ám Wraith nem mondott le Rozsomákról: egy különleges osztaggal megszállta az X-Men fõhadiszállását, és a csapat összes tagját foglyul ejtette. Pechjére éppen Rozsomák nem tartózkodott akkor ott, így õt megint elszalasztotta. Az újonnan szerzett mutánsokat a legkülönfélébb kínzásoknak vetették alá, és a testükbe ültetett implantátumokkal borzalmas tettekre kényszerítették õket. Egy alkalommal például Indiába kellett utazniuk, ahol Nick Fury ellenséges alakulatok fogságába esett. Az X-Fegyver új mutáns ügynökeit küldte a kiszabadítására, és akció közben Wraith arra kényszerítette Csodalányt, hogy gyilkoljon meg egy illegális kísérleteket végzõ tudóst. Ross tábornoknak ekkor már komoly kétségei voltak az X-Men elrablását illetõen, és úgy döntött, leállítja az X-Fegyvert. Wraith ezt nem hagyta annyiban: megpróbálta megölni a tábornokot, és úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást.

Rozsomák eközben értesítette Nick Furyt az X-Men elrablásáról, és ismét a segítségét kérte, majd hagyta magát elkapni, hogy így vezesse az X-Fegyver nyomára a felmentõ sereget, a Mutáns Testvériséget. A mutánsok megtámadták a bázist, és kiszabadították az X-Men összes tagját, ezért Wraith úgy látta, hogy ideje kereket oldania. Az egyik mutáns, Vihar azonban bosszút akart, ezért felrobbantotta Wraith helikopterét. Az ezredest az utolsó pillanatban mentette ki a teleportáló mutáns, Árnyék, de a hálátlan Wraith cserébe le akarta õt lõni. Ekkor érkezett meg Fury, aki végzett az ezredessel, majd biztosította az összes mutánsnak, hogy szabadon távozzanak, az X-Fegyvert pedig örökre lezárta.

Remélem, elégedettek voltatok az e heti összefoglalóval is, melynek éppen most értünk a végére. Ezúttal is várok mindenféle hozzászólást az Ultimate Marvel fórumban, ahol jól kidumálhattok engem. Most pedig búcsúzom újabb egy hétre, és ezúton kívánok mindenkinek boldog húsvétot! Sziasztok!