Ultimate News #22

[Maniac] Még csak január közepe van, de máris szállingóznak a hírek, elõzetesek az idén megjelenõ magyar nyelvû képregényekrõl. Elnézve a kínálatot, azt kell mondjam, hogy 2007-ben sem fogunk unatkozni. És akkor még nem is említettük a különbözõ rendezvényeket, az idei képregényfilmeket… és persze az Ultimate News újabb, jobb, ropogósabb kiadásait! A múlt héten megtanultam egy fontos leckét: imádjátok a képeket. Ennek fényében állítottam össze a 22. összefoglalót is, úgyhogy készüljetek fel ismét egy nagy képdömpingre – kiegészítve pár hírrel és bemutatóval. Azt talán mondanom sem kell (mégis megteszem), hogy rengeteg spoilert tartalmaz ez az összeállítás is, úgyhogy óvatosan olvasgassatok! És akkor most lássuk, mi mindent hoztam nektek ezen a héten…

AMERIKAI ELADÁSI ADATOK

Múlt héten nyilvánosságra hozták a teljes 2006-os év összesített eladási adatait, és – nem meglepõ módon – a Marvel idei nagy képregényes eseménye, a Civil War ebben is magasan ver mindent. De vajon hogy végeztek ezen a listán az Ultimate-kiadványok? Nos, nem túl jól… Összesen 2, azaz kettõ újvilági képregény került be az elsõ 100 közé. Hogy melyik ez a kettõ? Szerintem azok, akik figyelemmel kísérték tavaly az eladási listákat, már tudják is, de azért mutatom:

Ultimate-kiadványok helyezése 2006-ban


69. Ultimate Spider-Man #100

98. Ultimate Wolverine vs. Hulk #2

Igen, a jubileumi Ultimate Spider-Man és a tényleg fantasztikus Ultimate Wolverine vs. Hulk 2. (és talán egyben utolsó…) száma jutottak be a 100 legnépszerûbb képregény közé tavaly. Azért én örültem volna, ha látom a listán a The Ultimates valamelyik számát is… No mindegy. Talán majd idén.

ULTIMATE SPIDER-MAN

Szinte könnybe lábadt a szemem múlt héten, amikor végre a kezembe vehettem A Csodálatos Pókember 43. számát a maga 72 oldalával… Gyönyörû, nem? Három rész egyetlen képregényben… Így már nem mondhatja senki, hogy lassan haladnak az események – hamarosan még az amerikai kiadást is beérhetjük. Ezúton kívánok sok sikert a Semicnek ehhez a jól meghízott kiadványhoz! Ti pedig vegyétek, vegyétek, vegyétek minden hónapban, mert ha nem, szomorú leszek. És ha szomorú leszek, elfelejtek képeket felrakni az összefoglalóba… Ugye értjük egymást? Helyes. Most pedig tekintsük meg együtt a 43. szám bemutatóját, és azt a pár kedvcsináló képkockát, amelyet már láthattatok ugyan, de azért én most még egyszer megmutatom õket, hiszen az ismétlés nem esik messze a papné almafájától. Vagy valami ilyesmi.

A Csodálatos Pókember #43 – Kísértések és kérdések
Író: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

Peter és Mary Jane arról értesülnek, hogy Geldoff újabb kocsikat robbantott fel a közeli középiskola elõtt. Peter egy félig kész és nem túl meggyõzõ jelmezt kénytelen magára húzni, melyet Mary Jane ügyeskedett össze a számára, és ebben a szerelésben indul Geldoff után, hogy leállítsa õt…

Ami pedig az amerikai kiadást illeti, ott is épp a múlt héten jelent meg egy bõvített oldalszámú kiadvány, a 104. szám. Ezzel a számmal végleg megdöntötte Brian Michael Bendis és Mark Bagley az ugyanazon a sorozaton a leghosszabb ideig együtt dolgozó író-rajzoló páros rekordját, és beírták magukat a képregény-történelembe. Hurrá, hurrá! Ja, a sztori egyébként a Clone Saga utolsó része (nem számítva a jövõ havi epilógust), amelyben végre minden szálat elvarrnak, és mindenre fény derül, és mindenki meghal, hogy aztán újjáéledhessen. A végén pedig mindannyian elmennek Skandináv Lottót játszani. Lássuk a bemutatót:

Ultimate Spider-Man #104 – Clone Saga, 8. rész
Író: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Mark Bagley

Megnövelt oldalszámú különkiadásban fejezõdik be a Pókember életét hosszú idõre meghatározó Clone Saga! Minden, ami eddig történt az Ultimate Spider-Man lapjain, ebben a fináléban fut össze és csúcsosodik ki! Az összezavarodott és kimerült Pókember újból összecsap sokkarú õsellenségével, Doktor Octopusszal! Ez lesz az ifjú hálószövõ eddigi legnagyobb csatája, mely egyben óriási fordulópont is számára: Peter Parker és szeretteinek élete már soha többé nem lesz olyan, mint régen…

Végül pedig jöjjön a beígért képek elsõ adagja: elõször megtekinthetitek Pókembert hálóhintázás közben, majd három szereplõt, akik – hála a megtriplázott oldalszámnak – Magyarországon is nemsokára (vagy legalábbis nem annyira sokára, mint ahogy tavaly gondoltuk…) színre lépnek a sorozatban. Õk a Fekete Macska, Elektra és a Fenegyerek. Alig várjuk õket!

ULTIMATE X-MEN

Ahogy múlt héten véget ért a Clone Saga, úgy véget ért a Cable is, és hasonlóan érdekes módon. Na nem mintha olyan nagy meglepetés lenne a végkifejlet, legalábbis azoknak nem, akik az elmúlt hetekben-hónapokban odafigyeltek az elõzetesekre. Rengeteg új lehetõség áll most a sorozat elõtt, amelyeket Robert Kirkman talán jól ki is fog használni. Vagy nem, és elszúrja az egész képregényt. Majd meglátjuk… Addig is itt egy kis ízelítõ a 78. számból:

Ultimate X-Men #78 – Cable, 4. rész
Író: Robert Kirkman
Ceruzarajz és borító: Ben Oliver

Elérkezett a végsõ összecsapás ideje a jövõbõl érkezett harcos, Kábel és a jelent védelmezõ ellenfelei között… és ezt a csatát már nem mindenki úszhatja meg élve. Az X-Men egyik tagjának végleg búcsút kell intenünk – és amikor megtudjátok, kinek, mindannyian elszomorodtok majd, abban biztosak lehettek…

Most pedig az e heti képdömping 2. felvonása az X-Men pár tagjáról: Káprázat, Rozsomák és Jégember a mai menü. Jó étvágyat!

ULTIMATE FANTASTIC FOUR

Eredetileg ezen a héten jelent volna meg a 38. szám, a God War fináléja, de végül a Marvel a jövõ hétre csúsztatta a megjelenést. No nem baj, egy hét még belefér, ugye? De hogy ne maradjunk most sem Reedék nélkül, íme egy-egy fekete-fehér rajz Mr. Fantasztikusról és a Láthatatlan Nõrõl – egyenesen Bryan Hitch, a The Ultimares rajzolójának tollából! Vagy ceruzájából. Vagy zsírkrétájából. Eh, értitek.

És egy kis bónusz: felraktam egy új F4-hátteret háromféle felbontásban a szokásos linkre. Járjatok csodájára!

THE ULTIMATES

A Különítmény tagjai már tûkön ülnek, és alig várják, hogy bevethessék magukat a 2. sorozat befejezõ számában – ám azok a csúnya, lusta kihúzók, színezõk, meg ki tudja, még ki, állandóan hátráltatják õket. Ejnye. Még márciusig kapnak haladékot, de ha megint csúsztatják a megjelenést, akkor gyilok és halál vár mindenkire a Marvelnél! Amerika Kapitány, Thor, Vasember és Hulk már csak a parancsomra várnak, hogy támadjanak. Nem hiszitek? Akkor nézzétek az én kis seregemet:

Na most már féltek, ugye?

ADATLAP

A Fantasztikus Négyes tagjairól már volt szó korábban, úgyhogy itt az ideje, hogy a nagy ellenségüket is górcsõ alá vegyük. Következzen Fátum Doktor!

Fátum Doktor

Igazi neve: Victor Van Damme
Egyéb nevei: Nincsenek
Kiléte: Ismert
Foglalkozása: Tudós
Állampolgársága: Belga
Születési hely: Ismeretlen
Ismert rokonai: Mr. Van Damme (édesapja), Vlad Tepes Dracula és Cneajna, Mihnea és Vioca, Mircea (távoli rokonai)
Mely csoport tagja: Egynek sem
Legfelsõbb iskolai végzettsége: Többször is lediplomázott
Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate Fantastic Four #2 (2004)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: Fantasztikus Négyes #2 (2005)

Története: Victor a 10. születésnapján tanulta meg, ki is volt az õse: a Van Damme-ok mind Vlad Tepes Dracula leszármazottai, akinek rokonai még évszázadokkal ezelõtt szétszóródtak Európában. Néhányan közülük Belgiumban találtak menedéket, ahol házasság révén felvették a Van Damme nevet – ebbe a családba született Victor. 12 éves kora körül Victor Amerikába került, ahol szinte egybõl bejutott a Baxter-torony nevû agytrösztbe. Apjától azt tanulta, hogy a többi ember méltatlan az õ társaságára, ezért ritkán állt szóba bárkivel is. Néhány év múlva azonban betört diáktársa, Reed Richards szobájába, és leírta a helyes számításokat Reed egy akkori kísérletéhez. A két fiú megegyezett, hogy kölcsönösen segítik egymást a munkájukban, és így egyfajta laza partnerség alakult ki köztük. Újabb évek teltek el, amikor Reed teleportációs szerkezete, amin Victorral együtt dolgozott, készen állt egy nagyszabású tesztre. A kísérlet elõtt azonban Victor hirtelen úgy döntött, megváltoztatja a Reed által a gépbe táplált koordinátákat, mert nem bízott társa számításaiban. Az eredmény katasztrofális volt: Reed, Victor, valamint 3 másik fiatal, Ben Grimm, Johnny Storm és Sue Storm, pár pillanatra átkerültek egy másik dimenzióba, az N-zónába, ahonnan visszatérve mindannyian a Föld más-más pontjain találták magukat új képességekkel és teljesen átalakulva. Így változott át Victor teste mechanikussá, amely teljes egészében fémbõl állt.

Victor visszatért Európába, egész pontosan Koppenhágába, ahol megalapította a Szabadzónát, egy teljesen autonóm körzetet. Akik ide jöttek lakni, azoknak Victor ingyenesen biztosította a vizet, az ételt, a lakhelyet és az áramot. Cserébe csak feltétlen hûséget kért tõlük, és hogy ezt mindenképpen meg is kapja, mindenkire egy sárkány alakú tetoválást vésett, amelyben olyan mikroszálas implantátumok voltak, melyekkel bármikor kedve szerint irányíthatta „népét”. Victor elhatározta, hogy végez Reeddel és mindenkivel a Baxter-toronyban, és erre a célra készített egy sereg mechanikus rovart, amelyek minden akadályon át tudtak hatolni. A gyilkos rovarok el is érték a Baxter-tornyot, de ott a szintén átalakult Reed, Sue, Johnny és Ben megsemmisítették õket. A négy fiatal ezután útnak indult Dániába, hogy beszéljenek Victorral, és rábírják, hogy segítsen visszaváltoztatni õket. Victor azonban nem akart segíteni, és megtámadta Reedéket, akik még új erejükkel is alig bírtak vele és az általa irányított emberekkel. A harcnak végül az amerikai és a dán hadsereg közbelépése vetett véget: a négy fiatal kénytelen volt távozni, hogy elkerüljék a nemzetközi konfliktust, de Reednek arra még volt ideje, hogy megszakítsa Victor hatalmát az ártatlan embereken. Victor magára maradt a Szabadzónában, még több gyûlölettel a szívében, mint korábban…

Magassága: 186 cm
Súlya: 204 kg
Szeme színe: Kék (néha vörösen világít)
Haja színe: Nincs haja
Megkülönböztetõ jegyei: Van Damme teste teljes egészében mechanikus. A lábai pont úgy néznek ki, mint az ógörög mitológiában szereplõ szatíroknak – még a hasadt paták is megtalálhatók rajta. Kék szemei vörösen kezdenek világítani, amikor dühös vagy az erejét használja.
Emberfeletti képességei: Van Damme emberi bõre egy mechanikus, önmagát regeneráló felületté változott. A belsõ szervei szintén technoorganikusak. Ellenáll szinte mindenféle fizikai támadásnak, a páncélzatából képes halálos fémtüskéket kilõni, valamint a száján keresztül mérges gázt is ki tud bocsátani ellenfeleire.
Szakterülete: Van Damme több doktori diplomát is szerzett.
Felszerelése: Van Damme létrehozott magának egy csapatnyi mechanikus rovart, amelyek még az amúgy törhetetlen üvegen is képesek áthatolni.
Intelligencia: 6/7 (Szuper-zseni)
Erõ: 4/7 (Emberfeletti; 360 kg és 25 tonna közötti súly felemelésére képes)
Gyorsaság: 2/7 (Átlagos)
Állóképesség: 5/7 (Golyóálló)
Energiakivetítés: 4/7 (Közepes távolságból, közepes ideig képes energiakivetítésre)
Harci tapasztalat: 2/7 (Átlagos)

Na srácok, ezzel zárom az e heti összefoglalót. Azt hiszem, ezúttal sem lesz okotok panaszra az Ultimate Marvel fórumban, úgyhogy írogassatok bátran, mert szeretem olvasni a pozitív kritikákat. Egy hét múlva meg ismét jövök majd, mint ahogy eddig is. Csikidam!