Kép­re­gény népsze­rûsíti a fájlcserét

[Rorimack] Új módszereket dolgoz ki nem csak a zene-, a szoftver-, a film- és a játékipar, de a mûvészek is azért, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerjék a szerzõi jogok fogalmát…

Azon persze lehet vitatkozni, hogy 5-10 éves kisfiút vagy kislányt mennyire érdeklik az olyan fogalmak, mint a digitális másolásvédelem vagy a fájlcserélés. Az érintett kiadók, mûvészek ezen nem sokat gondolkoznak, totális háború van, ahol a cél az illegális másolatok számának visszaszorítása és amelyben elvileg minden módszer megengedett. Persze a másik oldal képviselõinek sem kellett több és õk is megalkották a maguk gyermekeknek szóló propagandáját.

„Azért készítettem el ezt a könyvet, mert meghallottam, hogy a szerzõi jogvédõk és a film-, illetve a zeneipar képviselõi Kanadában már a gyerekeket gyõzködik arról, hogy milyen fontos a szerzõi jogok tiszteletben tartása” – mondta az MCM mûvésznevû aktivista. MCM A malac és a doboz címû képregényével azt próbálja elmagyarázni a gyerekeknek, hogy milyen jó, hogy ha megosztják a társaikkal azokat a dolgokat, amik az õ tulajdonukat képezik és megbíznak a társaikban. A mûvész képekkel és szöveges részekkel próbálja meg megértetni a gyerekekkel, hogy miért nem jók a digitális másolásvédelmek és miért elítélendõk a szerzõi jogvédõk és a kiadók monopolhelyzetre törekvõ elvei. A mû a Creative Commons-licenc hatálya alá tartozik, így ingyen letölthetõ. Népszerûségét jelzi, hogy már négy nyelvre lefordították.

A könyv egy kismalac történetét meséli el, aki egy nap egy olyan varázsdobozt talált, ami képes volt többszörözni a belehelyezett élelmiszert. A kismalac azonban nem volt hajlandó megosztani a dobozt társaival, hanem megtartotta a titkát magának és csak pénzért hajlandó megsokszorozni a többiek élelmiszerét. Az így kapott adagokat aztán egy elvarázsolt vödörbe teszi és a társai csak az õ feltételei szerint juthatnak hozzá az élelmiszerhez. Egy idõ után azonban kitör az állatok között a palotaforradalom, mert megunják ezt a bánásmódot.

Egyre több szervezet fedezi fel magának az elmúlt hónapokban a gyerekeket, mint új meggyõzhetõ réteget. Nemrég például a Creative Commons társaság kezdett el szerzõi jogi oktatóanyagokat készíteni, amelyeket az iskolákban osztanak majd szét. A Duke Egyetem Center for the Study of the Public Domain központja szintén egy hasonló témájú képregényt tett letölthetõvé.

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy az illegális másolatok elleni harc, a szerzõi jogvédõk és a kiadók, illetve a szabad fájlcserélést és reformokat követelõ civil szervezetek kampányaiban most már nem csak a felnõtteket, de a kicsi gyerekeket is megszólítják. Azt csak remélni lehet, hogy a cél tényleg a felvilágosítás, az álláspontok megismertetése és hogy a legközelebbi szerzõi jogi vagy illegális másolási, fájlcserélési perekben nem nagypapák és 5-10 éves gyerekek fognak a vádlottak padján ülni. De biztos, hogy egy kisgyereknek az anyanyelvi oktatás és az írás után egybõl a digitális másolásvédelem fogalmával kell megismerkednie?

Forrás: sg.hu