Képregény Info 2007/6

Hírlevél mindenrõl, ami fontos és minket érdekel! :D

Windom képregény-akció

A Windom kiadó gondozásában új képregénytörténeti kiadványsorozat indul. Címe: a Magyar Képregény Kismesterei, röviden: Kismesterek. A sorozatban évente három kötet tervez megjelentetni a kiadó.

Az elsõ kötet szerzõje és címe:
Szenes Róbert: A zöldeskék bolygó nem válaszol és más képregények
A kötet Szenes összes képregényét tartalmazza, amelyek 1969 és 1971 között jelentek meg a Fülesben és a Füles évkönyvben. Az ígéretes rajzoló tragikusan fiatalon hunyt el szívrohamban, 1972-ben. A Windom ezzel a gyûjteményes kötettel tiszteleg a méltatlanul elfeledett grafikus emléke elõtt. A 72 oldalas, színes borítójú kötet a márciusi képregényfesztiválra jelenik meg. Ára várhatóan 1890 Ft lesz.

Ugyancsak a fesztiválra jelenik meg a Sebõk Imre életmû-sorozat harmadik része, a Tolsztoj nyomán készült Halálsugár, ára 950 forint.

A kiadó akciós áron kínálja a két kiadványát március 23-ig. A Szenes-kötet 1700, a Sebõk 850, a két kötet együtt 2500 forintos áron rendelhetõ meg a windomcomics@gmail.com e-mail címen.

Új képregényantológia indul

Papírmozi címen indít gyûjteményes képregénysorozatot a Képes Kiadó. A kiadvány szerkesztõje Bayer Antal, akinek a nevéhez fûzõdött a Míves Céh kiadó hat kötetes Fekete-Fehér Képregényantológiája. Az elsõ kötet a képregényfesztiválra jelenik meg. Alcíme: Ugyanaz pepitában.

Elõzetes tartalom:
– José Munoznak, az idei Angouleme-i nagydíjas argentín rajzolónak Carlos Sampayóval közös sorozatából, az Alack Sinnerbõl a Citta Oscura címû történet.
– Frank Miller, a Sin City és a 300 megalkotójának egy újabb figurájával, Lance Blastoff-fal ismerkedhetünk meg.
– Felvidéki Miklós új képregénye: A fiú, akit Zsuzsinak hívtak.
– A harmadik maszk: egy fekete-fehér Batman történet, amelynek írója és rajzolója Otomo Kacuhiro, az Akira és a Domu megalkotója.
– Soha többé Batman: a kötet másik denevéres sztorijának írója Alan Grant, rajzolója Enrique Breccia.
– A Pszichopark lakói tovább delirálnak Frank Cho tolmácsolásában.
– Pepita Ofélia elénekel egy egészoldalas dalt.
– Eduárd és a nagy Levin Garisa Zsolt rajzaival.
– A kiváló gekiga (felnõtt témájú manga) készítõ, Tacumi Josihiro is most olvasható elõször magyarul. A történet címe: A távcsõ.
– Egy klasszikus Korcsmáros Pál-képregényt is tartalmaz a kötet, Mikszáth Kálmán, a Két koldusdiák címû mûve alapján.

További készülõ képregények

Árnybíró 5 (MangaFan).
Batman: Hush 2 (Képes Kiadó).
Buborékhámozó 1 (Képes Kiadó, szaklap).
Eduárd 8 (Képes Kiadó). Megjelenik február közepén.
300 (Képes Kiadó). Megjelenik március elején
Megtorló: Balfékek szövetsége (Fumax).
Pinkhell 3 (Magyar Képregény Akadémia).
Princess Ai 2 (Fumax).
Tarot Café 1 (Fumax).

Közelgõ események

Képregényes délután Egerben

Az egri képregénykiállításhoz kapcsolódik egy képregényes rendezvény 2007. február 21-én, szerda délután 16 és 18 óra között. A képregénykiadók szövetsége képviseletében a Képes Kiadó és a Pesti Könyv kedvezményes képregényvásárt tart, és jelen lesz a Roham agresszív fantasztikus magazin is.

– 16 órától Bayer Antal tart elõadást a képregényrõl
– 16.30-tól beszélgetés Fehér Zoltánnal, a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport elnökével.

Helyszín: a Bródy Sándor Megyei Könyvtár idegennyelvi szakrészlege, Eger, Széchenyi utca 16., Mûvészetek Háza.

3. Magyar Képregényfesztivál

Az immár hagyományos eseményre március 31-én kerül sor az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az elõzetes programból: képregényvásár, újdonságok bemutatója, vetítések, interaktív programok, képregényiskola, rajzverseny, tombola, az Alfabéta-díjak átadása, koncertek.
A fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás megnyitója március 26-án lesz ugyancsak a Gödör Klubban.

Kiállítások

Német képregények Egerben
Az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtárban (Kossuth Lajos u. 16.) február 5. és 23. között tekinthetõ meg a Goethe Intézet utazó német képregénykiálítása.

Kamarakiállítás a kArtonban
2007. február 5-tõl 16-ig (nyitva: hétköznap 13 és 18 óra között) Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában címû könyvéhez kapcsolódóan kamarakiállítás látható a kArton gyûjteményébõl.
Sebõk Imre Szép Mikhál, valamint Zórád Ernõ Majmok bolygója és A hajdúk kapitánya címû képregényeinek eredeti oldalai tekinthetõk meg. Kertész Sándor könyve a galériában is megvásárolható. Cím: VI. Alkotmány utca 18.

Képregény a Spanyol Demokráciában 1975-2005/7
A képregények betekintést nyújtanak a Franco halála utáni spanyol képregény fejlõdésébe, köztük a La Cúpula, a Norma, a Glénat és az El Jueves kiadványaiba. Megtekinthetõ február 23-ig a Cervantes Intézetben (1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.).

Karikatúra-fesztivál: felhívás

A Budai Várban található Magyar Kultúra Alapítvány 2007-ben már 11. alkalommal rendezi meg a Magyar Karikatúra Mûvészeti Fesztivált, lehetõséget nyújtva a kortárs hazai és külhoni szatirikus mûvészeknek, karikaturistáknak és a vállalkozó kedvû diákoknak, tanároknak mûveik bemutatására. Az események színhelye a Magyar Kultúra Alapítvány székháza, ám a rendezvényt ez alkalommal is lehet az Interneten követni.

A Fesztivál kötött témája: „Merre van elõre?”
A Szabadon választott téma kizárólag a kötött témával együtt érvényes. Az alkotásokat maximum A/3 méretben várjuk.
A mûvek beküldési határideje: 2007. március 02.
Cím: Magyar Kultúra Alapítvány, 1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
A zsûri hazai és külföldi mûvészekbõl áll. Az általuk kiválasztott munkákból a szakma, a támogatók és a közönség ítéli oda a díjakat.

A legjobb alkotásokból színvonalas, szignált másolatot készítünk, amelyeket kamarakiállítás keretében több hazai és külföldi helyszínen mutatunk be. Az elmúlt években a sikeres kiállításoknak többek között Párizs, Prága, Grenoble, Lyon, Debrecen, Nyíregyháza, Eger adott otthont.

Bõvebb információ:
Bába Szilvia, Bácsfai Linda
MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY
H-1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
Tel: (36-1) 224-8100, Fax: (36-1) 375-1886,
e-mail: mkaKUKACmail.datanet.hu, web: www.mka.hu