Képregény Info 2007/5

Az MKSZ szokásos hírösszefoglalója a folytatásban rejtõzködik…

Képregény Info 2007/5
2007. február 6.
Folyamatosan frissülõ hírek, naponta új képregény, elõzetesek és szakmai infomációk a Magyar Képregénykiadók közös honlapján: www.kepregeny.info. E-mail címünk: info@kepregeny.info.


SF találkozó az Aranytízben

Február 11-én. vasárnap 11-17 az Aranytíz Mûvelõdési Központban (Budapest V. ker., Arany János u. 10.) rendezik meg másodszor az SF Portal.hu találkozóját írók, kiadók és olvasók részvételével. A belépés ingyenes.
Kiállító és – fõleg SF, szuperhõsös, manga és fantasy témájú köteteiket – kedvezményesen árusító képregénykiadók: Fumax/Comicsinvest, Képes Kiadó, Kingpin, MangaFan, Míves Céh, MKA, Roham, Titkos Fiók.
A mûsor részeként 13 órakor Bayer Antal, Harza Tamás és Németh Vladimir beszélget a kiadók idei terveirõl.
Részletes program és további információk: http://www.sfportal.hu/content/view/2466/157/

Alfabéta 2006 nyertesek
Második alkalommal nevezte meg egy 28 tagú szakmai zsûri 2006 legjobb új magyar képregényeit.
A nyertesek:
Bürokraták (Brazil-Oroszlány-Németh) – a legalább 20 oldalas „kép-regény” kategóriában
Vasárnapi szafari (Vass Richárd) – „kép-novella” kategóriában
8 perc (Cserkuti Dávid) – az 1-2 oldalas, egyedi történeteket díjazó „kép-perc” kategóriában
Dodó (Marabu) – a rendszeresen jelentkezõ képsorok és rövid képregények „kép-sor” kategóriájában

A teljes lista megtekinthetõ a www.kepregeny.info honlapon. A díjak átadására a 3. Magyar Képregényfesztiválon kerül sor. A díjazott mûvekbõl egy késõbbi idõpontban kiállítás nyílik a kArton galériában.

Pályázati eredményhirdetés
A Képes Kiadó által meghirdetett színezõ pályázat nyertese Haránt Artúr. A zsûri gratulál a gyõztesnek és köszöni a többi 18 beérkezett kiváló pályamûvet is. A kiadó a nyertest kéri fel a május végén megjelenõ „A Gemini-jelenés” címû új képregényének a színezésére. A kötet rajzolója Fazekas Attila.

Rejtõ-Korcsmáros pályázati felhívás
Új pályázatot hirdet a Képes Kiadó, ezúttal elsõsorban írók számára.
Piszkos Fred, Senki Alfonz, Gorcsev Iván, Fülig Jimmy, Troppauer Hümér, Vanek úr, Tuskó Hopkins, a nagy Levin, Vöröskarom, a szõke ciklon, a Csodálatos Nalaya és a Török Szultán… Rejtõ Jenõ regényeinek a halhatatlan szereplõit már évtizedek óta többnyire Korcsmáros Pál ábrázolásában képzeljük el mindannyian. A klasszikus Rejtõ-Korcsmáros képregényeket évek óta felújítva gondozó Képes Kiadó most pályázatot hirdet abból a célból, hogy új életre keltse ezeket a képregényfigurákat.
A pályázók elképzelhetik bármelyik ismert figura újabb kalandjait vagy elõéletét, megeleveníthetik a Radzeer cirkáló, a Láthatatlan Légió vagy a Grand Hotel nem éppen szokványos hétköznapjait, illetve akár át – illetve vissza – is helyezhetik valamelyik szereplõt abba a környezetbe, amely Rejtõt eredetileg megihlette, vagyis Budapestre, ahol például az Eduárd fapados képregényújság címadó alakja is él.
A pályázatokban néhány sorban összefoglalt ötleteket kérünk, akár egyetlen hosszabb (20-22 oldalas), akár több rövidebb (4-8 oldalas) történetekre, akár pedig meghatározatlan ideig folytatható 1-2 oldalas poénok keretére.
A pályázat nyerteseit megbízzuk a kiválasztott történetek megírásával, amelyeket a Képes Kiadó kiadványaiban fogunk megrajzoltatni és megjelentetni.
A pályamûveket Word formátumú csatolt állományban kérjük megküldeni a szerk@eduard.hu e-mail címre, február 25-én éjfélig. Egy pályázó több mûvet is beküldhet, akár saját, akár mûvésznéven.
A zsûri tagjai az Eduárd munkatársai. A nyerteseket e-mailben értesítjük. A nyilvános eredményhirdetés március 31-én, a 3. Magyar Képregényfesztiválon lesz.

Friss megjelenések

Árnybíró 4 (MangaFan). A koreai szerzõk mangasorozatának immáron negyedik kötete jelent meg.
Comics szocialista álruhában (Kertész nyomda és kiadó). Kertész Sándor képregénytörténész régóta várt munkája a magyar képregény történetének az 1939 és 1989 közötti szakaszát dolgozza fel igen nagy részletességgel. Kapható egyes könyvesboltokban, a kArton galériában és a Képes Kiadó webshopjában.
SpongyaBob 1 (Egmont). Új havilap a közkedvelt rajzfilmfigura fõszereplésével.

Elõkészületben
Árnybíró 5 (MangaFan).
Batman: Hush 2 (Képes Kiadó)
Buborékhámozó 1 (Képes Kiadó, szaklap).
Eduárd 8 (Képes Kiadó). Megjelenik február közepén.
300 (Képes Kiadó). Megjelenik március elején
Megtorló: Balfékek szövetsége (Fumax).
Princess Ai 2 (Fumax).
Tarot Café 1 (Fumax).

Közelgõ események

Képregényes délután Egerben
Az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtárban (Kossuth Lajos u. 16.) február 5. és 23. között tekinthetõ meg a Goethe Intézet utazó német képregénykiálítása.
Ehhez kapcsolódik egy képregényes rendezvény 2007. február 21-én, szerda délután 16 és 18 óra között. A képregénykiadók szövetsége képviseletében a Képes Kiadó és a Pesti Könyv kedvezményes képregényvásárt tart, és jelen lesz a Roham agresszív fantasztikus magazin is.
16 órától Bayer Antal tart elõadást a képregényrõl
16.30-tól beszélgetés Fehér Zoltánnal, a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport elnökével.

3. Magyar Képregényfesztivál
Az immár hagyományos eseményre március 31-én kerül sor az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az elõzetes programból: képregényvásár, újdonságok bemutatója, vetítések, interaktív programok, képregényiskola, rajzverseny, tombola, az Alfabéta-díjak átadása, koncertek.
A fesztiválhoz kapcsolódó kiállítás megnyitója március 26-án lesz ugyancsak a Gödör Klubban.

Kiállítások

Kamarakiállítás a kArtonban
2007. február 5-tõl 16-ig (nyitva: hétköznap 13 és 18 óra között) Kertész Sándor: Comics szocialista álruhában címû könyvéhez kapcsolódóan kamarakiállítás látható a kArton gyûjteményébõl.
Sebõk Imre Szép Mikhál, valamint Zórád Ernõ Majmok bolygója és A hajdúk kapitánya címû képregényeinek eredeti oldalai tekinthetõk meg. Kertész Sándor könyve a galériában is megvásárolható. Cím: VI. Alkotmány utca 18.

Képregény a Spanyol Demokráciában 1975-2005/7
A képregények betekintést nyújtanak a Franco halála utáni spanyol képregény fejlõdésébe, köztük a La Cúpula, a Norma, a Glénat és az El Jueves kiadványaiba. Megtekinthetõ február 23-ig a Cervantes Intézetben (1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.).