Képregény Info 2007/17

Friss megjelenések, könyvheti újdonságok, pályázat, események. A Magyar Képregénykiadók Szövetségének rendszeres hírlevele.

• Friss megjelenések

Amerikai és európai képregények:
Dampyr 2. kötet (Fumax); Largo Winch 1: Az örökös (Képes Kiadó); Manara-sorozat 1: A játékszer (Sombrero); Usagi Yojimbo 2: Szamuráj (Vad Virágok); Vertigo 3. kötet (Kingpin)

Manga (manhwa, global manga):
Árnybíró 6. kötet (MangaFan); Bania, a pokoli futár 1. kötet (Fumax); Makrancos hercegnõ 1. kötet (Delta Vision); Naruto 1. kötet (MangaFan); Princess Ai 3. kötet (befejezõ rész, Fumax); Tarot Café 2. kötet (Fumax).

Magyar:
Stark Attila: Kulo-City (Roham)

Szakirodalom:
Buborékhámozó 2 (Képes Kiadó); Panel 4 (Panel); Varró Attila : Kult-comics (Mozinet)

A sajtó számára recenziós példányok igénylésében közvetítést vállalunk. Részletek megtekinthetõk a www.kepregeny.info/elozetes.php honlapon.

• Elõkészületben

Batman: Hush 3. rész (Képes Kiadó). A harmadik résszel lezárul az izgalmas történet, amelyben Jeph Loeb író és Jim Lee rajzoló felvonultatta a Denevérember szinte valamennyi barátját és ellenségét. A vendégek: Superman, Orákulum, Ra's al Ghul, Robin, Macskanõ, Vadásznõ és még sokan mások.

Gemini-jelentés 1: Ikervadászat (Képes Kiadó). Az Operabál napjától kezdve Vallóy Tarr Lõrinc életében szaporodni kezdenek a változások, az új arcok. Ott pillantja meg elõször a Stern ikreket: a szõke Lilit és fekete Gertrúdot, és innentõl nem nyugodhat, amíg meg nem kaparintja õket. Ám váratlanul színre lép egy fiatal és buzgó ügyésznõ, a lányokat pedig filmforgatásra csábítja egy másik ikerpár. Míg Révai Bandi bácsi a csodaszarvasról tart elõadást, Káli Szilárd érdeklõdését felkeltik a véletlen egybeesések és a rég nem látott ismerõsök váratlan felbukkanása. Kirakós játék készül, alakulgat egy mozaik, amelyben a szereplõk egyelõre nem is gyanítják, hogy már az õ helyüket is keresi valaki…
Az izgalmas, bonyoldalmas és szexis történet rajzolója Fazekas Attila , a színezést Haránt Artúr készítette. A forgatókönyvet Korcsmáros Péter regényrészlete alapján Bayer Antal írta.

Lucky Luke 5: A Daltonok gyógyulása (Pesti Könyv). Egy híres európai pszichológus látogat a vadnyugatra, hogy a legelvetemültebb bûnözõket meggyógyítva bebizonyítsa a világnak teóriáját. Az amerikai tudósok kétkednek. A Daltonok bizonyos változásokon mennek keresztül. Mindenki visszatekint a gyerekkorára.

Papírmozi 2 (Képes Kiadó). A fekete-fehér antológia második számának szerzõi: Gotlib (Az utolsó vacsora és Filmklub), Tacumi Josihiro (Goodbye), Paul Chadwick (Beton), Korcsmáros Pál (Urm megszökik). Jankó János (Régi mese a közös szamárról), Azzarello-Risso (Batman), Felvidéki Miklós (A fiú, akit Zsuzsinak hívtak), Frank Cho (Pszichopark), Garisa Zsolt-Korcsmáros Péter (A nagy Levin menüje Sir Olivérnek), Alexis (Rohadt egy meló), Haragos Péter (Strip), Aleksandar Zograf (Képeslapok Budapestrõl), Tikos Péter-Szabó Jenõ (Pernye).

Valamennyi kiadvány a 78. Ünnepi Könyvhéten lesz elõször kapható az Eduárd Képregénybolt és a Roham közös standján. A kötetekrõl folyamatosan készülõ elõzetesek megtekinthetõk a www.kepregeny.info/elozetes.php honlapon..

• Közelgõ események

Ünnepi Könyvhét
2007. május 31.-június 4.
Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is lesz képregényes stand a Vörösmarty téren megrendezett hagyományos eseményen.
A rendezvényre megjelenõ újdonságok:
Képes Kiadó: Batman: Hush 3, A Gemini-jelentés 1: Ikervadászat, Papírmozi 2
Pesti Könyv: Lucky Luke 5: A Daltonok gyógyulása
Képregény Kedvelõk Klubja
2007. május 31, este 6 óra
A Kultiplex kerthelyiségében (1092. Budapest , Kinizsi u. 28.) tartja májusi találkozóját a Képregénykedvelõk Klubja. A beszélgetés címe: A képregény tágabb értelmezései. Meghívott vendégek: Stark Attila (akinek nemrégiben volt kiállítása a Karton Galériában, és most jelent meg formabontó „képregénye” Kulo City címen), és a Tajtékos Lapok-PTSD antológia dark gothic vonulatot képviselõ Rásonyi Ábel (aki szintén túl van elsõ kiállításain). A szervezõk minden érdeklõdõt sok szeretettel várnak a Kultiplex teraszán!

Mozaik és Lucky Luke gyûjtõk találkozója
2007. június 16.
A már hagyományos Mozaik-találkozók sora új helyszínen, és a tavaly indult Lucky Luke-sorozat kiadójával és kedvelõivel kibõvítve folytatódik.
Helye: Mozaik étterem. 1088 Bp. Rákóczi út 29.

II. Pápai Anime, Manga és Comics találkozó
2007. június 16., Pápa
A találkozót az Instant-4in1-Club szervezi a Nemzetközi Játékfesztivál keretében. Elõadások, kvíz, rajzverseny, kiállítás. A magyar képregény történetérõl Kiss Ferenc képregénygyûjtõ tart elõadást.

Nyári Animecon Nyíregyházán
2007. július 14.
A Magyar Anime Társaságnak nyári rendezvényének a Nyíregyházi Fõiskola ad otthont.

• Sikerlisták

A www.kepregeny.info honlapon minden héten közreadjuk a Bookline és az Alexandra online eladási sikerlistáját, hírlevelünkben pedig az elsõ öt helyezettet.

Alexandra online (május 17):
1. Árnybíró 5 (MangaFan)
2. Dramacon 1 (Athenaeum)
3. Warcraft 2 (Delta Vision)
4. Éjféli opera 1 (Athenaeum)
5. Princess Ai 2 (Fumax)

Bookline (május 17):
1. Kázmér és Huba 1 (Vad Virágok)
2. Scott McCloud: A képregény felfedezése (Nyitott Könyv)
3. Árnybíró 5 (MangaFan)
4. Frank Miller: 300 (Képes Kiadó)
5. Batman: Hush 2 (Képes Kiadó)

• Egyéb hírek

Manga-rajz pályázat – rövid határidõvel
A kedd reggeli japán kabinetülést követõen Aso Taro külügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nemzetközi Manga Rajzpályázatot hirdetnek Japánon kívül élõ mangaalkotók számára. A díj egyik bevallott célja, hogy segítse a japán popkultúra népszerûsítését.
A határidõ hihetetlenül rövid, május 25-én, pénteken kell legkésõbb elküldeni a pályázatokat (legkevesebb négy képbõl álló, akár magyar nyelvû történet) és a kitöltött adatlapot.
Az adatlap innen letölthetõ: ftp://japanimania.hu/japanimania/applicationformmanga.doc
(A harmadik pont kitöltése nem kötelezõ.
Címzett: Tokita Yuji, Email: yuji.tokita@mofa.go.jp.
A beküldött mûvek közül Satonaka Michiko, Yanase Takashi és Chiba Tetsuya mangakák, valamint különbözõ manga magazinok szerkesztõi választják ki a gyõztest június 22-én. A díjátadó július 2-án lesz Tokióban.
A Japán Nagykövetség tájékoztatása alapján.

Képregény nyári napközis tábor
2007. június 25-29, Eger
A tábor 9-14 éves gyerekeknek 5 napon keresztül 9-tõl 17 óráig nyújt elfoglaltságot az egri Forrás Gyermek és Ifjúsági Központban.
Minden délelõtt vendégünk egy-egy egri képzõmûvész, grafikus. Az általuk bemutatott technikákon kívül (monotípia, street art, rajzolás, kihúzás, digitális színezés) kézmûves technikákkal (matricafestés, decoupage, stb.) is megelevenítjük kedvenc hõseinket Garfieldtól Pókemberig, valamint megpróbálkozunk csoportonként egy teljes, saját ötletû képregény megalkotásával. Minden nap pár óra a szabadban, majd csendes olvasgatás.
Részvételi költség 7000 Ft (ebéddel és uzsonnával). A tábort vezeti Lénárd László, Forrás GYIK, Eger.