Képregény Info 2007/15

[MKSz] Az MKSz legfrissebb hírlevele, benne Képregénybörze, Ünnepi könyvhét, Kulo City, Varró Attila Kult-comics, SakuraCon

Közelgõ események

• SakuraCon
2007. május 5-6.
A Magyar Anime Társaság idén is a Petõfi Csarnokban (1146 Budapest Zichy Mihály út 14.) tartja kétnapos rendezvényét a japán rajzfilmek és képregények rajongóinak.
Rajzverseny, jelmezverseny, konzoljáték-verseny, karaokeverseny, táncpad-verseny, sok és változatos díjjal. Zenei videók és filmvetítés: Ghost in the Shell; D, a vámpírvadász-Vérszomj; Árnybíró; A vándorló palota.
A rendezvényen egész nap több képregénybolt kínálatából válogathatnak a látogatók, valamint több kiadó is ekkorra idõzítette magyar nyelvû mangaköteteinek megjelenését (ld. lent). A szombati nap zárásaként japán zenei partyra is sor kerül, amely elõtt Magyarországon is bemutatkozik egy Japánban népszerû szórakozási forma, a Para Para.
Vasárnap délelõtt az animeforgalmazók bemutatkozása alkalmával olyan információkat hallhat a közönség, amelyek alapvetõen forgatják fel a közép-kelet európai anime- és mangaéletet. Ugyanezen a napon lehet találkozni sokak kedvenc szinkronhangjaival is. Délután 3 órakor „A manga hatása a nemzetközi képregénykultúrára” címmel Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége elnöke tart elõadést.
További részletek a www.animecon.hu holnapon olvashatók.
A rendezvényre megjelenõ újdonságok:
Delta Vision: Makrancos hercegnõ 1
Fumax: Princess Ai 3: Végkifejlet, Tarot Café 2, Bania 1
MangaFan: Árnybíró 6, Naruto 1
Vad Virágok Könyvmûhely: Usagi Yojimbo 2: Szamuráj
A kötetekrõl folyamatosan készülõ elõzetesek megtekinthetõk a www.kepregeny.info/elozetes.php honlapon.

• Kulo City könyvbemutató
2007. május 7., hétfõ 16 óra
Írók Boltja (Budapest, Andrássy út 45.)
Stark Attila elsõ kötete unikum a magyar könyvpiacon: egy érzékeny vidéki srác képes naplója budapesti diákéveirõl. Néha graffiti, néha képregény, néha kollázs – margóra írt szövegekkel, mely vizuálisan gyakran vad, de mégis lehengerlõen õszinte.
2007. legeredetibb vállalkozását, a fiatal ROHAM kiadó elsõ kötetét Vágvölgyi B. András, és Dr. Máriási mutatja be a közönségnek.
Stark Attila munkáiból egy kiállítás május 5-ig tekinthetõ meg a kArton galériában (1054 Alkotmány utca 18).

• 13. Képregénybörze
2007. május 13.
A hagyományos rendezvényre a szokott helyen, a IV. Munkásotthon utca 3. alatti általános iskolában kerül sor reggel 10 órától.
A rendezvényre megjelenõ újdonságok:
Fumax: Dampyr 2
Képes Kiadó: Largo Winch 1: Az örökös, Buborékhámozó 2
Kingpin: Vertigo 3
Valamint ekkorra jelenik meg a Panel képregényes szaklap 4. száma és Varró Attila filmkritikus Kult-comics címû kötete (ajánlója lent).

• Ünnepi Könyvhét
2007. május 31.-június 4.
Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is lesz képregényes stand a Vörösmarty téren megrendezett hagyományos eseményen.
A rendezvényre megjelenõ újdonságok:
Képes Kiadó: Batman: Hush 3, A Gemini-jelentés 1, Papírmozi 2
Pesti Könyv: Lucky Luke 5: A Daltonok gyógyulása

Újabb könyv képregényekrõl
Varró Attila: Kult-comics
A Mozinet Magazin már évek óta támogatja a képregények magyarországi megjelenését, meg- és elismertetését. Mostantól Varró Attila filmkritikusnak a lapban megjelent írásai külön kötetben gazdagítják a képregényes szakirodalmat. A 252 oldalas könyv 1500 forintos áron kerül forgalomba, és elõször a 13. Képregénybörzén lesz kapható, május 13-án, a Képes Kiadó standjánál. A címlap Ábrai Barnabás képregényrajzoló munkája.

Sikerlisták

A www.kepregeny.info honlapon ezentúl minden héten közreadjuk a Bookline és az Alexandra online eladási sikerlistáját, hírlevelünkben pedig az elsõ öt helyezettet.

Bookline (április 28):
1. Frank Miller: 300 (Képes Kiadó)
2. Batman: Hush 2 (Képes Kiadó)
3. Scott McCloud: A képregény felfedezése (Nyitott Könyv)
4. Princess Ai 2 (Fumax)
5. Megtorló: Balfékek szövetsége (Fumax)

Alexandra online (május 2):
1. Árnybíró 5 (MangaFan)
2. Princess Ai 2 (Fumax)
3. Warcraft 2 (Delta Vision)
4. Dramacon 1 (Athenaeum)
5. Árnybíró 4 (MangaFan)